Vrajitoare sau psiholog? 70% dintre romanii care au probleme prefera sa mearga la vraci sau preot

03-10-2013 19:16

De rusine, romanii prefera sa mearga la vrajitoare si nu la psiholog, desi multi au probleme pentru ca sunt someri, consumatori de droguri sau sufera de boli cronice.

Un studiu recent scoate la iveala faptul ca 70% dintre noi nu au fost niciodata la psiholog. Iar atunci cand au insomnii, depresii si chiar ganduri de sinucidere prefera sa mearga la vraci ori la specialisti in magie, crezand ca ii vor vindeca.

De cateva luni, o adolescenta de 16 ani a inceput sa se planga de mari probleme de natura psihologica. Avea tendinta sa isi faca rau si chiar a incercat sa se sinucida. In prima faza, familia a mers cu ea la vrajitoare.

"Am zis sa le luam pe toate usor, ca se simtea rau. Vrajitoarea i-a turnat niste cositor in cap si i-a descantat de frica", spune mama prietenului fetei.

Dupa intalnirea cu vrajitoarea, fata s-a simtit si mai rau.

"I-a aparut un vis intr-o noapte ca a tabarat-o niste caini, ca i-a venit cineva in vis si se simtea rau, rau, rau. S-a simtit foarte rau, nu mai vorbea, amutise, foarte rau ii era, nu ne mai cunostea", mai spune femeia.

In final, familia a dus-o totusi la un medic psihiatru si urmeaza acum un tratament. Doctorii spun ca in astfel de cazuri, cu cat pacientul vine mai tarziu la ei, cu atat boala se agraveaza. Iar practicile vrajitoresti nu il ajuta cu nimic, dar ii pot face rau.

Studiul facut de Colegiul Psihologilor din Romania confirma o situatie ingrijoratoare.

La intrebarea "Daca dumneavoastra sau cineva din familia dumneavoastra ati avea probleme de natura psihologica, cui v-ati adresa?" doar jumatate dintre cei chestionati au raspuns ca ar merge la un cabinet de psihologie.

15% au spus ca s-ar adresa unui preot sau bio-energetician, vraci ori vrajitoare, iar 10% prefera sa discute aceasta problema cu prietenii ori familia.

Exista si un procent de 20% dintre cei chestionati care aleg sa rezolve astfel de probleme la medicul de familie.

Grav este si ca in Romania nu exista programe de asistenta psihologica decontate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Tags: psiholog, sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO