Valul 4 al pandemiei de Covid-19 face ravagii. România se află în scenariul negru în care a fost Italia anul trecut

Ultima actualizare: 08-10-2021 08:41

Inevitabilul s-a produs. Responsabilii din sănătate confirmă că România este în scenariul negru în care a fost Italia anul trecut.

Spitalele gem de bolnavi în stare critică. La ATI, avem un număr record, de 1.556, însă aproape la fel de mulţi bolnavi pun presiune şi pe secţiile de primiri urgenţe. Pentru că situaţia este critică, Ungaria ar putea prelua o parte dintre bolnavii de COVID de la noi.

Odată pornit, tăvălugul va fi greu de oprit, dacă nu imposibil. Şi joi, aproape 15 mii de români au aflat că au un test pozitiv. Alţi 282 s-au prăpădit.

Camerele de gardă ale spitalelor de urgenţă arata ca în vreme de război. Medicii abia se mişcă printre zecile de bolnavi.

În Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Bagdasar sunt 23 de bolnavi, aproape dublu fără de câţi ar trebui să fie. Sunt puşi pe tărgi ori pe scaune şi sunt conectaţi la oxigen. Toţi au forme grave de Covid şi mulţi ar trebui să fie într-o secţie de terapie intensivă.

Dr. Amalia Hangiu, medic UPU Bagdasar Arseni: „Trei pacienţi am, cu 40% afectare pulmonară, restul sunt peste 70% afectare pulmonară. De vreo cinci zile nu am reuşit să transferăm niciun pacient de ATI”.

Medic: „Din păcate, nu înţeleg, tot ce avem aici sunt pacienţi nevaccinaţi. Toţi pacienţii grav pe care îi avem sunt nevaccinaţi”.

Cu lacrimi în ochi, doctoriţa Amalia Hangiu povesteşte că în fiecare zi încearcă să îşi adune forţele pentru a face faţă acestei situaţii cumplite.

Dr. Amalia Hangiu, medic UPU Bagdasar Arseni: „Condiţii de stres, de presiune, de oboseală, de teamă că vine o salvare şi nu mai am unde să aşez pacientul, că nu mai am cum să îi dau oxigen. Sunt zile când vin cinci-șase salvări aproape concomitent”.

Neîncrezători în vaccin, mai mulți bărbaţi nu pot respira acum singuri.

Pacient: „Am suferit zilele astea nişte dureri care nu ştiu de unde au venit”.
Reporter: „O să vă vaccinaţi?”
Pacient: „Când o să ajung acasă şi o să fiu OK, s-ar putea să uit de durere, că e în legea naturală a oamenilor”.

Pacient: „Am fost în dubii din cauza efectelor care pot apărea. Voi lua în considerare, nu am ce să fac”.

Florin Bâca, purtător de cuvânt al spitalului Bagdasar Arseni: „Avem 15 paturi la ATI, încă 30 locuri suport UPU. A trebuit creată o extenise a UPU, pentru că nu pot face față”.

În tot acest timp, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, avertizează că România a ajuns în situaţia critică în care era Italia la începutul pandemiei.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Îmi e teamă că deja suntem în acest scenariu. Spitalele, unităţile de primiri urgență sunt asaltate, sunt copleşite de pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19. Situaţia este extrem de complicată, valul patru este agresiv din cauza variantei Delta”.

De câteva zile, în România nu mai este niciun loc liber la Terapie Intensivă Covid. Autorităţile din Ungaria şi-au dat acordul să transferăm acolo mai mulţi pacienţi în stare gravă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO