Trei din zece romani nu citesc etichetele alimentelor. Nutritionistii avertizeaza cat de important este sa le verificam
In vreme ce aproape jumatate dintre romani sunt supraponderali sau chiar obezi, informatiile despre caloriile fiecarui aliment, inscrise pe etichetele produselor, sunt ignorate. Un studiu recent arata ca trei din zece romani nu le citesc niciodata.
Nutritionistii avertizeaza ca obiceiul de a inlocui carnea si legumele cu dulciuri si produse de panificatie si patiserie provoaca mari dezechilibre in organism.
Grabiti sa-si termine cumparaturile, multi oameni nu citesc etichetele produselor pe care le pun in cos.
Reporter: "Cand cumparati un produs va uitati pe eticheta cate calorii are?"
Cumparator: "Nu, bineinteles, nu ma uit."
Cumparator: "Nu ma uit la calorii, eventual dupa ce am terminat punga, sa ne facem autocritica."
Potrivit unui studiu realizat in aceasta primavara de o companie de cercetare, trei din zece romani nu citesc eticheta produselor. In aceste conditii nu stiu cate calorii consuma si depasesc limita de 2.000 recomandata de nutritionisti.
In acest cos am pus mancarea necesara unei persoane pentru o zi si am ales: 400 grame carne, 600 grame legume, dar si branzeturi necesare pentru cele trei mese si cateva fructe pentru gustarile dintre mese.
Iar aici: biscuiti, ciocolata si o punga mica de cipsuri. Au in total 2.000 de calorii, dar nu au nutrientii necesari pentru organism.
Produsele din "cosul sanatos" au in total 1.600 calorii - suficiente pentru a ne asigura enegie pentru o zi intreaga. In acelasi timp, biscutii, cipsurile si ciocolata - pe care multi obisnuiesc sa le consume intre mese - au peste 2.000 calorii. Daca la acestea adaugam si alte dulciuri, supunem organismul la un "stres caloric" si inevitabil acumulam kilograme in plus.
Daca vreau sa iau de exemplu napolitane cu ciocolata, dar ma uit cu atentie pe eticheta imi dau seama ca au jumatate din caloriile pe care pot sa le consum intr-o singura zi.
Nutritionistii ne recomanda sa fim atenti si la felul in care sunt prezentate informatiile pe eticheta. De regula, aportul caloric este dat la suta de grame si nu la toata cantitatea produsului.
Cristina Pelin, specialist in nutritie: "Timpul pe care il dedicam aprovizionarii alimentelor sa fie unul constructiv, pentru a studia etichetele. Unde sunt acesti termeni mai putin cunoscuti si nu stim exact ce reprezinta sa ne indreptam spre alt tip de aliment."
Conteaza mult si felul in care sunt preparate alimentele. Cele prajite ajung sa aiba cu 20 la suta mai multe calorii decat cele gatite fara ulei.
Nutrionistii spun ca multi dintre cei care vor sa slabeasca renunta sa mai manance carne, dar in mod gresit beau sucuri care contin mult zahar si consuma alimente nesanatoase. Este poate unul dintre motivele pentru care 33 la suta dintre romani sunt supraponderali, iar 15 la suta au ajuns obezi.
Sursa: Pro TV
Etichete: alimente, carne, nutritie, legume, ciocolata, calorii, nutritionisti, supraponderali, cos, obezi,
Dată publicare:
07-04-2017 19:57