Creierul poate fi "pacalit" ca sa nu mai simta foamea. De ce simtim nevoia sa mancam mai mult decat ne trebuie

×
Codul embed a fost copiat

"Imi plac cartofii prajiti, sarmalele de la mama si ciocolata". Ramona Paun, de la stirile din sport, ne duce astazi intr-o aventura...prin toate tentatiile culinare pe care, de altfel, la avem scrise in gene.

Am rugat-o sa ne ajute sa gasim explicatii pentru o dilema simpla: de ce ne dam in vant dupa astfel de alimente. Totul porneste de la creier, care stie exact ce sa ne ceara pentru a-si satisface nevoile.

Ramona Paun: “Liceul cred ca a fost doar cea mai permisivia perioada din viata mea la capitolul alimentar. Ieseam cu prietenii des la fast food, nu la resturante sofisticate, mincam pizza, paste”.

In liceu, locuia singura, asa ca si acasa era nevoita sa stea prin bucatarie. Nici in facultate, la Sibiu, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. “In afara de cartofi prajiti stiam sa imi fac ciorbe, nevoia m-a invatat. In perioada aia altele erau preocuparile, nu legate de silueta. Cel mai gustos era hamburgerul mincat in gasca”

Toti adolescentii cauta combinatii alimentare care, la varsta adulta, ne-ar trimite in prag de colaps. Apetitul pentru dulciuri si grasimi face parte in dezvoltarea neuro-endocrina normala. Este inutil, asadar, sa ii interziceti unui tanar aflat in aceasta perioada dificila sa nu manance cartofi prajiti ori ciocolata.

Citește și
serviciu
Pauzele sunt esentiale pentru functionarea normala a creierului. Lipsa lor si neglijarea organismului duc la depresie

Explicatii exista si in cazul adultilor. Aceleasi alimente de mai devreme aduc cele mai multe calorii. Iar genetica are niste canoane de neconestat.

Dr Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: “Orice specie animala are tendinta naturala sa manince mai mult decit consuma in mod normal. Creierul e setat pe idea ca trebuie sa consumam mai mult ca sa faca rezerva pentru ca, poate, nu o sa aiba de mincare”.

Comportamentul este scris in genele oricarui animal. Spre deosebire de toate speciile insa, oameni au acces la mincare zilnic. Mai mult decit le este necesar. Vor face rezerve oricum pentru ca asta le e scris in gene. De aici, insa, urmeaza un lant al slabiciunilor. Surplusul se depoziteaza mai intai in ficat. Apare steatoza hepatica.

Si... ce facem? Creierul este bombardat zilnic cu imagini cu mincare. Reclamele il zapacesc. Asa se mentine toata ziua o senzatie de foame... de intensitate mica. Ignorati-o constient! Dati note senzatiei de foame de la 1 la 10. Abia cind ajungeti la 7, mincati. E semnul ca aveti nevoie de combustibil. Evitati sa dati iama in frigider din cauza reclamelor ori a altor stimuli: frustrare, suparare, bucurie.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Burgeri,
Burgeri, "bagels" si ciorbe, servite direct din rulota pentru cei grabiti. Cat au investit tinerii in afacerile "street food"

Ca pe roate! Asa merg afacerile unor tineri carora le-a venit ideea sa vanda mancare gatita in plina strada in Bucuresti.

Pauzele sunt esentiale pentru functionarea normala a creierului. Lipsa lor si neglijarea organismului duc la depresie
Pauzele sunt esentiale pentru functionarea normala a creierului. Lipsa lor si neglijarea organismului duc la depresie

Anxietatea, teama de... orice, este un simptom ce apare frecvent in situatii de epuizare. Sa luam spre exemplu activitatile zilnice: nu luati pauze? La un moment dat, veti resimti frica, iar asta constient sau nu.

Fostul dictator Kim Ir-Sen ar fi devenit obez din cauza ca manca carne de caine de 2 ori pe zi. De ce urma aceasta dieta
Fostul dictator Kim Ir-Sen ar fi devenit obez din cauza ca manca carne de caine de 2 ori pe zi. De ce urma aceasta dieta

Se presupune ca bunicul actualului lider nord-coreean, Kim Jong-un, a ajuns obez din cauza faptului ca a mancat carne de caine de doua ori pe zi, crezand ca ii va mentine virilitatea.

Romanii au aruncat peste 16 kg de mancare de persoana in decembrie. 15% dintre produse au ajuns la gunoi sigilate
Romanii au aruncat peste 16 kg de mancare de persoana in decembrie. 15% dintre produse au ajuns la gunoi sigilate

 Romanii nu au invatat inca lectia cumpatarii. Din dorinta de a avea mesele incarcate cei mai multi dintre noi nu au estimat corect cosul de cumparaturi, iar acum sunt pline tomberoanele de sarmale, fripturi si cozonaci.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev
Cât de crucială este „Bogdana” pentru apărarea Ucrainei. Un oficial militar dezvăluie secretele artileriei de la Kiev

Forțele Armate ale Ucrainei își modernizează rapid artileria și rachetele, combinând arme occidentale și sisteme produse local, potrivit colonelului Andriy Zhuravlev, adjunctul șefului de stat major al Armatei.

Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”
Medicul Adrian Marinescu avertizează: ”Avem 70-80 de pacienţi cu gripă în fiecare zi, poate chiar şi mai mult”

Numărul cazurilor de gripă în București s-a mărit în această perioadă, ajungând la aproximativ 80 de persoane care se prezintă într-o zi la camera de gardă, afirmă Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.