Speranta pentru romanii cu "buza de iepure" sau "gura de lup". Un medic din SUA si-a convins colegii sa opereze gratis


Ultimul update: Miercuri 29 Aprilie 2015 06:52
Data publicarii: Duminica 26 Aprilie 2015 09:05
Categorie: Stiri Sanatate

Romanii cu malformatii ale fetei - unele cunoscute in popor drept "gura de lup" sau "buza de iepure" - primesc un ajutor nesperat!

Un chirurg roman, stabilit în Statele Unite, a reusit sa ii convinga pe 6 dintre colegii sai sa vina la Iasi si sa opereze gratuit astfel de cazuri.

Deja se realizeaza asmenea interventii la Institutul Oncologic, iar proiectul merge si mai departe. Prevede inclusiv o clinica de specialitate.

In Romania, apar in fiecare an 400 de noi cazuri de copii nascuti cu malformatii cranio-faciale.

Daniel Murariu, medic specialist chirurgie plastica: "In Romania, parintii trebuie sa gaseasca chirurg plastician, logoped, ortodontist. In Statele Unite, nu se ajunge la asa ceva, se opereaza inainte de un an."

Doctorul Daniel Murariu are 34 de ani si este medic rezident la Universitatea din Virginia. S-a intors in Romania hotarat sa schimbe ceva in sistemul medical de aici. A reusit sa ii convinga pe sase dintre colegii sai din Statele Unite sa vina la Iasi, sa opereze gratuit pacienti cu malformatii cranio-faciale.

Richard Singer, unul dintre finantatorii proiectului: "Daniel a venit cu ideea proiectului de acum. Vom face un proiect pe mai multi ani, iar cand vom termina, echipa de medici romani va continua operatiile pe care le-a invatat."

Interventiile chirurgicale gratuite se fac deja la Institutul Regional de Oncologie din Iasi. In prima faza, sunt operati 20 de pacienti.

Dragos Pieptu, medic IRO Iasi: "Incercam sa cream in Romania un centru de chirurgie cranio faciala care sa cuprinda toti specialistii implicati."

Centrul ar fi primul de acest fel din estul Europei.

Thomas Gampper, medic specialist chirurgie plastica: "Primavara viitoare, echipa de romani va veni in Statele Unite ale Americii, sa lucreze cu noi."

Proiectul se defasoara pe o perioada de 3 ani si, pana acum, a primit aproximativ 150.000 de dolari - finantare exclusiv din Statele Unite. Echipa de doctori americani se va intoarce in Romania in luna septembrie. Pana in 30 aprilie, pacientii se pot inscrie pe o lista, la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, si vor fi selectati de medici, in functie de gravitatea situatiei, pentru a fi operati gratuit.

O doctorita din Brasov a ramas oarba dupa o operatie la picior. Femeia ii acuza pe medicii de la un spital privat
VIDEO PROTVPLUS.RO