Solutie dezinfectanta plina de BACTERII intr-un spital din Capitala. Doi pacienti, infectati, cu risc de soc septic

02-10-2014 18:34

Un bebelus si un bolnav de cancer internati la Spitalul Elias s-au infectat, riscand sa intre in soc septic, din cauza unui sapun lichid, folosit de personalul unitatii, care era contaminat masiv, produsul fiind retras de la utilizare.

La spitalul Elias, doctorii au constatat ca sapunul antibacterian era contaminat cu un germene patogen extrem de periculos. Alerta a fost data dupa ce bacteria a fost depistata la doi pacienti dintre care un bebelus. Ministerul Sanatatii, a cerut ca in spitalele bucurestene sa NU mai fie folosita solutia din cele 3 loturi incriminate.

Infectia a fost depistata la un bebelus nascut prematur si la un bolnav de cancer. Medicii de la Elias au observat ca au o infectie bacteriana, care le-a inrautatit starea de sanatate. Imediat au fost luate mai multe probe, inclusiv din solutia dezinfectanta - un sapun antibacterian care era peste tot in spital, in saloane dar si in salile de operatii. Asa si-au dat seama medicii ca infectia instraspitaliceasca provenea de la dezinfectantul contaminat cu un germene patogen.

Sapunurile antibacteriene cresc rezistenta bacteriilor la medicamente. Avertismentul specialistilor

Potrivit profesorului Dana Safta, managerul spitalului, in absolut toate flacoanele a fost identificata bacteria Serratia Marcenscens intr-o concentratie mare.

Intrebarile ramin insa fara raspuns. Cum s-a contaminat dezinfectantul? Si cum se poate ca o bacterie sa traiasca intr-o solutie care ar trebui sa o omoare? Altfel, dezinfectantul a fost folosit luni in sir in spital, inclusiv de chirurgii care intrau in salile de operatie si care nu stiau ca pun, fara voia lor, in pericol sanatatea pacientilor.

Cu acest produs imi infectam tegumentele”, spune profesorul Safta, „asa mai bine nu ma spalam ca oricum erau tegumentele mele mai curate daca imi trageam direct manusile de latex''.

Citeste si: Boala de care sufera doua milioane de romani

Produsul a fost retras imediat.

"Am retras tot lotul din sectii, si ce era deschis, si sigilat, dar si dispozitivele prin care ajungea sapun in sectii. Am luat probe din toate sistemele si erau contaminate. Am sistat distribuirea sapunului prin aceste sisteme. Am avut in contract peste 2.000 de flacoane, din luna martie. Stiu ca am returnat 241 de flacoane, cate mai erau sigilate in depozitul de materiale. Va trebui sa schimbam toata tubulatura, vom vedea cine va palti daunele. Discutand despre problema noastra, am aflat ca a fost depistata si la Targu Mures, si la Targoviste, si la Focsani. Deci probabil ca (sapunul, n.r.) este distribuit in mai multe locuri in sistemul sanitar romanesc. Modul in care noi ne cumparam materialele, care rezulta dintr-o licitatie, la pretul cel mai mic, netestate (de spital, n.r.), ne duc la asemenea incidente", a spus Dana Safta, adaugand ca produsele respective sunt autorizate de laboratoare mari.

Serratia Marcescens este un germen patogen rezistent la antibiotic, care produce infectii nosocomiale – adica intraspitalicesti. In conditii de slabire a sistemului imunitar o asemenea infectie poate da septicemie, spune biologul Marilena Filipov.

Contaminarea ar fi putut avea loc in procesul de fabricatie sau in alte circumstante, inca neelucidate. Ministerul Sanatatii a anuntat ca 3 loturi sunt contaminate si a dispus retragerea lor. Spitalele au cumparat solutia dezinfectanta la licitatie pe criteriul pretului cel mai mic: 18 lei pentru un litru de substanta. Reprezentantii firmei producatoare nu au comentat incidentul.


VIDEO PROTVPLUS.RO