Gestul simplu prin care am putea evita aparitia a 30% dintre infectiile din spitale. Greseala pe care o fac medicii romani
In tara in care te internezi cu o boala si iesi din spital cu alte trei, am putea evita printr-un gest elementar aparitia a 30% dintre infectiile din mediul sanitar.
Specialistii avertizeaza ca spalatul pe maini inca nu a devenit un reflex pentru multi dintre medicii si asistentii care vin in contact direct cu bolnavii. Exista deja o lista neagra a spitalelor cu mari probleme de igiena, in care inspectorii Ministerului Sanatatii nu au gasit nici urma de sapun si dezinfectant.
In loc de dispozitive cu dezinfectant sau macar un banal sapun, pe chiuveta unui salon din Spitalul Ploiesti troneaza gandacii. In loc de containere pentru servetele folosite de asistenti si medici, la Spitalul Judetean din Constanta stau ingramadite sacose cu rufele murdare ale bolnavilor. Din astfel de scene si-au conturat cei din minister lista neagra pentru care urmeaza, speram, si sanctiuni.
Institutiile in care pe holuri si in saloane sunt instalate aparate de sterilizare pot fi numarate pe degete.
"Din pacate, ramane doar o insula, am vazut in altele... de fapt n-am vazut nimic! Noi raportam ca nu avem si de fapt ascundem mizeria sub pres. Generam din ce in ce mai multe probleme si afectiuni", a declarat Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.
A patit-o si domnul Guta, care s-a internat pentru o boala cronica si a luat alta din spital - ori de pe instrumentar, ori direct de la cei care l-au tratat.
"Am ajuns pana acolo sa facem culturi de pe mainile personalului. Doar la doi medici am gasit germeni patogeni, toti ceilalti aveau flora absolut normala", a spus Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului "Matei Bals".
Cifrele arata ca 30% din boli sunt transmise prin maini murdare. Imaginati-va ce inseamna ca ruda unui pacient internat sa nu se dezinfecteze, inainte de a-l hrani sau a-i da medicamente. Apoi pleaca din spital, merge in piata si gusta cu mana o bucata de branza. Ajunge acasa si isi mangaie copilul... Focarul de infectie ar putea evitat cu acest gest care dureaza un minut.
Cele mai periculoase raman infectiile dobandite in spital de cei internati la terapie intensiva. Studiul arata ca un sfert dintre cei afectati ajung sa moara, mai ales ca unii germeni au devenit rezistenti.
Desi specialistii sperau sa descopere zece noi antibiotice pana in 2020, tinta nu va fi atinsa.