Doua milioane de romani sufera de diabet. Regulile care tin boala la distanta

Ultima actualizare: 01-10-2014 07:03

Meniuri corecte si sport - este ceea ce va recomanda toti medicii. Daca insa aveti o ruda diagnosticata cu diabet, cu atat mai mult tineti cont de recomandarile specialistilor.

Aveti o ruda diagnosticata cu diabet? Atunci riscurile sa faceti aceasta boala cresc de patru ori. Exista insa reguli care va ajuta sa preveniti afectiunea de care sufera 2 milioane de romani. Le trecem in revista.

Diabetul de tip 2 este o boala care apare dupa greseli alimentare repetate. "Cand se diagnostisticheaza diabetul de tip 2, peste 50% dintre celulele beta care produc insulina din pacreas sunt, practic, terminate, deci secretia cu care functionam este foarte redusa", a spus dr. Catrinel Macovei, medic primar diabet si nutritie.

Dar distrugerea acestor celule are loc in ani. De aceea, e util sa va faceti analizele uzuale macar o data in 365 de zile. Aceasta deoarece disfunctiile se vad la o simpla analiza din sange. La o simpla determinare a glicemiei.

Iar daca aveti o ruda diagnosticata cu aceasta boala si mai mare atentie! Iata ce au constatat studii largi: "Rudele de gradul 1 au rezistenta la insulina, indiferent ca sunt slabe sau ca sunt grase si din aceasta cauza e foarte important de controlat profilul metabolic- glicemie si profil lipidic", a spus dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Daca va aflati in aceasta situatie, mergeti la un medic specialist, care sa va directioneze regimul alimentar. Preventia bolii se face prin miscare. De cel putin trei ori pe saptamina, cate 30 de minute de miscare intensa. Iar daca nu puteti sa faceti un sport, mergeti pe jos, cu viteza, ca si cum ati pierde trenul. Cat priveste alimentatia, se scad grasimile animale la minimum si se maresc portiile de legume crude. Toate acestea au efect dovedit impotriva diabetului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO