Sapunurile antibacteriene cresc rezistenta bacteriilor la medicamente. Avertismentul specialistilor
Controverse in industria cosmetica legate de sapunurile antibacteriene. Expertii Agentiei Americane a Medicamentului spun ca substantele chimice din aceste sapunuri, care protejeaza pielea impotriva germenilor, ar functiona precum antibioticele.
Cu cat sunt utilizate mai mult, cu atat nu mai pot apara organismul de bacterii. Atentie! Studiile sunt abia la inceput, iar specialistii se feresc sa dea un verdict pro sau contra acestor sapunuri.
Sapunurile antibacteriene sunt printre cele mai vandute produse de igiena. Ele au intrat in vizorul Agentiei Americane pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor din pricina substantelor pe care le contin.
Alegeri 2024
08:06
Noapte albă pentru președinții secțiilor de votare. Sacii cu voturi au început să ajungă la birourile electorale după ora 1
08:00
Cele mai căutate cuvinte în DEX după ce Călin Georgescu a ieșit pe primul loc în urma rezultatelor provizorii
07:58
Ce se întâmplă cu marii învinși ai alegerilor prezidențiale. Geoană se retrage, Ciucă este așteptat să își dea demisia
07:44
Peste 800.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale. Ultimele secții de vot s-au închis la ora 7:00
Dr. Sandra Kweder, reprezentant FDA: "Sunt multi factori care contribuie la transmiterea bolilor si nu putem sti daca sapunurile si gelurile de dus antibacteriene chiar sunt eficiente".
Controversate sunt, de fapt, substantele din aceste sapunuri.
Triclosan si Triclocarban sunt doua substante chimice cu proprietati antifunguice si antibacteriene care se folosesc in industria cosmetica. Sunt destui oameni de stiinta din intreaga lume care sustin ca cele doua sustante ar putea fi nocive pentru sanatate noastra.
Potrivit Agentiei Americane pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor, folosite pe termen lung, produsele cu triclosan si triclocarban pot produce efectul contrar: pot provoca imunitate la bacterii sau si mai grav tulburari hormonale.
Exista multe temeri ca acestea provoaca probleme hormonale, rezistenta la antibiotice, care face ca antibioticele pe care ni le prescriu medicii sa nu mai fie la fel de eficiente. Exista si temeri ca aceste sapunuri nu sunt mai bune decat cele obisnuite, care nu pretind ca sunt antibacteriene.
Din controversa au fost excluse gelurile antibacteriene pe baza de alcool pentru maini si substantele dezinfectante din spitale. Dar chiar si in cazul sapunurilor studiile sunt inca la inceput.
Brian Sansoni, Institutul American de Produse de Curatenie:
"In opinia noastra, studiile arata ca aceste produse sunt sigure si eficiente si ca FDA va recunoaste acest lucru".
Pana vor fi lamurite studiile, e bine ca noi sa nu facem nici un exces, dar nici sa renuntam la igiena.
Corina Cilcic, medic pediatru: "Nu trebuie sa exageram.
Expunerea prelungita e exclusa. Important e sa folosim solutiile cu masura".
In urma acestor controverse, autoritatile sanitare americane au cerut producatorilor sa aduca date noi in legatua cu siguranta si eficienta sapunurilor antibacteriene. Asa ca discutia ramane deschisa, iar pentru noi toti spalatul de maini cu apa si sapun, oricare ar fi el, ramane singura arma de lupta impotriva germenilor.