Simulare a unui caz de coronavirus, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași


Ultimul update: Joi 27 Februarie 2020 18:00
Data publicarii: Joi 27 Februarie 2020 18:00
Categorie: Stiri Sanatate

Reprezentanții Spitalului de Neurochirugie din Iași au efectuat miercuri o simulare a unui caz de pacient infectat cu coronavirus.

Exercițiul a fost făcut pentru ca toți medicii din spital să parcurgă etapele corecte ale procedurii, astfel încât să nu se pună în pericol nici pe ei și nici pe alți pacienți. Scenariul cuprindea cazul unei femei care venise din China și care s-a prezentat la spital.

Medic, către pacientă: „Vă informez că avem alertă de coronavirus. Ați călătorit în străinătate în ultimul timp? Încep procedurile de izolare a unui pacient cu potențial contagios.”

Femeia care a participat la simulare a fost adusă cu ambulanța în Unitatea de Primire Urgență. După ce a spus zona în care a călătorit, medicii au izolat-o într-o cameră specială. Din acest moment, doctorii poartă costume de protecție, ochelari și măști speciale.

După acest prim pas, un echipaj SMURD va veni cu o izoletă-autospecială cu care sunt transportați cei suspecți de boli contagioase grave- și va prelua pacientul care va fi transferat la spitalul de boli infecțioase.

Înainte de a ieși din cameră, medicii urmează o procedură riguroasă de dezinfecție. Toate echipamentele sunt apoi distruse și un robot cu ultrabiolete dezinfectează camera.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU spitalul de Neurochirugie: „Există cinci reguli simple: izolarea, accesul, consultul, decontaminarea și transferal unui astfel de pacient.”

Reprezentanții spitalului spun că toate cazurile cu suspiciune de coronavirus vor fi direcționate către Spitalul de Boli Infecțioase. Însă, în caz că este nevoie, sunt pregătiți să țină pacienții în spital.

Lucian Eva, manager spitalul de Neurochirugie Iași: „Noi avem 30 de paturi de terapie intensive, funcționale astăzi. Deci noi în spital avem măști, bonete pentru o lună și jumătate. 20.000 de măști de diverse tipuri, 1000 l dezinfectanți, roboți de dezinfecție. Am achiziționat 2.000 de măști speciale, o măsură în plus de ce aveam. 200 de combinezoane, ochelari de protecție, termometre digitale pentru fiecare sector în parte.”

Din cauza alertei de coronavirus, programul de vizită a fost deja restricționat la spitalul de neurochirurgie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO