S-a descoperit leacul impotriva sinuciderii

Ultima actualizare: 08-05-2012 17:24
Depresie

Consumul de apa care contine cantitati mici de litiu scade rata sinuciderilor. Aceasta este concluzia unor cercetatori austrieci, confirmand astfel efectele benefice pe care le are litiul in tratarea unor boli mentale, inclusiv depresia.


O echipa de cercetatori de la Universitatea Medicala din Viena a comparat nivelul de litiu continut de apa consumata in 99 de zone din Austria si rata cazurilor de sinucidere. Ei au descoperit ca exista o legatura semnificativa intre cei doi factori: litiul si bolile mentale, luand in calcul inclusiv factori ca venitul per cap de locuitor sau accesul la serviciile medicale, acestia din urma influentand numarul sinuciderilor.

Mai exact, cu cat nivelul de litiu era mai mare, cu atat rata sinuciderilor era mai mica.

Mai multi cercetatori japonezi au ajuns la aceeasi concluzie in 2009, insa rezultatele lor au fost contestate, din cauza unor erori de metodologie, se arata in raportul Universitatii Medicale din Viena.

“Dozajul in terapie este de 100 de ori mai mare decat nivelul natural din apa potabila”, a spus Nestor Kapusta, cel care a coordonat studiul publicat in British Journal of Psychiatry. Tot el a adaugat, insa, ca asta nu inseamna ca trebuie imbunatatit nivelul de litiu din apa, pentru ca deocamdata mai sunt necesare si alte analize pentru a se putea spune cu exactitate daca aceasta ar fi intr-adevar o masura lipsita de riscuri.

In schimb, cercetatorii au propus o imbunatatire a serviciilor medicale, educarea oamenilor pentru ca atunci cand au nevoie sa apeleze cu incredere la specialisti si un mai bun control al armelor, de pilda, care sunt de multe ori folosite in comiterea actelor de sinucidere.

Citeste si:

Un congresmen SUA a postat pe Twitter o fotografie obscena, dar nu demisioneaza. VEZI ce si-a pozat

Miracolul vietii. A fost mort timp de 45 de minute, insa s-a intors printre cei vii

Cercetatori: Plantele modificate genetic, cultivate de mii de ani. Ce tehnologii avea omul-pesterii


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO