Cercetatori: Plantele modificate genetic, cultivate de mii de ani. Ce tehnologii avea omul-pesterii
Este vazuta de multi ca o practica moderna a zilelor noastre si ca subiect de controversa. Cultivarea plantelor modificate genetic, insa, nu este o tehnologie atat de noua. Un studiu recent arata ca omul cultiva astfel de plante de acum 10.000 de ani.
Cercetatorii au ajuns la concluzia ca omul preistoric selecta diferite seminte de orez si le combina in asa fel incat sa obtina versiunea ideala de orez care sa-i satisfaca nevoile.
“In timpul procesului de domesticire a diverselor plante, omul preistoric folosea selectia artificiala, pentru a obtine seminte mai bune si fructe de marime mai mare, sincronizarea cresterii si infloririi plantelor, reducerea pe cat posibil a risipirii semintelor. Toate acestea au dus la schimbarea aspectului plantelor si a altor caracteristici genetice, ceea ce este specific “sindromului de domesticire””, explica oamenii de stiinta de la Universitatea Kobe, din Japonia.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Studiul, coordonat de Dr. Masanori Yamasaki, arata ca oamenii practicau selectarea artificiala a semintelor, iar acest lucru a dus la recolte mai bogate si la o crestere mai rapida a plantelor.
Descoperirea a fost facuta dupa analizarea genomilor orezului salbatic in comparatie cu cei a doua sub-specii cu istoric genetic diferit. Analizele au demonstrat ca lungimea tulpinii s-a scurtat prin variatiile care au aparut la nivelul unei gene, numita SD1. Aceasta gena este cea mai importanta in cazul cultivarii orezului din ultimii 50 de ani, potrivit lui Masanori Yamasaki.
De-a lungul timpului, mutatiile genei SD1 au dus la cresterea recoltelor de orez cu tulpina mai scurta si mai robusta, precum si la o productie de fructe mult mai mare. Cercetatorii au constatat ca aceasta gena este prezenta intr-o sub-specie a orezului domesticit, dar nu si in cazul orezului salbatic. Cum orezul a fost domesticit acum 10.000 de ani, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca omul-pesterii practica selectarea artificiala, deci cultiva plante modificate genetic, fara sa aiba habar de tehnolgia zilelor noastre.
Citeste si:
Internetul ucide Pamantul incet, dar sigur. Cat de mult polueaza click-urile tale
Top cele mai fericite tari din lume. Locurile unde oamenii nu simt grija zilei de maine
Monstrul de 12 ani care a impartit SUA in doua. Ar putea deveni cel mai tanar condamnat pe viata