Romania - singura tara din UE fara o lege privind reproducerea umana asistata legal. Ce drame ar putea fi astfel evitate

Ultimul update: Duminica 31 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Joi 28 Ianuarie 2016 19:01
Categorie: Sanatate

Suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu are o lege privind reproducerea umana asistata medical, desi se afla in sertarele alesilor de 3 ani.

In acest timp multi romani care nu pot avea urmasi nu stiu cum sa procedeze. Unii vor sa apeleze la o mama purtatoare, altii sa aiba copii de la parteneri decedati. Dar in aceste cazuri, orice procedura este in afara legii.

Pe Internet sunt numeroase anunturi prin care femei tinere se ofera sa-si inchirieze trupul cuplurilor care nu pot avea copii. La noi, nu exista insa cadrul legislativ pentru astfel de acte medicale, asa ca ineditul ''comert' poate ridica doar probleme de moralitate. In tot acest timp, in Parlament zace un proiect de lege care ar putea reglementa statutul mamei surogat.

Cei de la Agentia nationala de transplant spun ca o lege clara si completa privind reproducerea umana asistata medical ar ajuta si sutele de copii bolnavi de leucemie care n-au un donator compatibil pentru un transplant de maduva. Asta daca va fi legalizata selectia genetica a copilului.

"Singura posibilitate a acestor copii este ca familia respectiva, cuplul care l-a nascut, sa mai nasca un copil selectionat, in sensul in care se face prin fertilizare in vitro”, spune Victor Zota, coordonator national de transplant.

Tragedia unei familii din Bacau a dus la salvarea altor vieti. Miracolul trait chiar in ziua de Craciun de trei pacienti

Delicata este si problema ridicata de doua doamne anul trecut, carora le-au murit partenerii, de la care insa doreau urmasi prin inseminare artificiala post mortem.

"Nu am putut sa recoltam sperma, material biologic de la domnul care decedase, cetatean strain. Au intervenit si ambasadele. Nu s-a putut", spune Victor Zota.

Cei 19 parlamentari membri in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor se straduiesc din noiembrie 2013 sa dezbata si sa adopte o lege privind reproducerea umana asistata medical. De altfel, de-a lungul timpului Senatul a aratat mai multa deschidere spre acest subiect si a adoptat mai multe texte ce ar ajuta cuplurile care nu pot avea copii. Intotdeauna, peste aceste documente s-a asezat un strat gros de praf in Camera Deputatilor. Alesii din camera inferioara a parlamentului nu au inteles drama prin care trec familiile care nu pot procrea.

Legea mult asteptata va trebui sa defineasca si de cand embrionul este fiinta.

Primele cuvinte spuse de un adolescent abia trezit dupa transplantul de inima. Raspunsul dat la intrebarea:

Primele cuvinte spuse de un adolescent abia trezit dupa transplantul de inima. Raspunsul dat la intrebarea: "Cum te simti?"

Injectie

Procedurile medicale care îi marchează pe viață pe copii. Produsele de bază lipsesc

Statistici sumbre din partea INS. 15% dintre români sunt obezi, iar o treime supraponderali

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la 47

Virusul gripal a făcut alte două victime. Numărul deceselor a ajuns la 47

Cel mai modern centru integrat de medicină nucleară din Europa. Investiția de 4 mil. €

Pacienții cu demență, tratați abuziv în spitale: „Era legată și desfigurată”

Spitalul Militar Central “Dr. Carol Davila”

Spitalul Militar Bucureşti a inaugurat "cel mai performant centru de medicină nucleară din Europa"

Alte cinci persoane au murit din cauza gripei. Numărul deceselor a ajuns la 45

Vaccinul antigripal ajută și la prevenirea atacului de cord. Rezultatele unui studiu

Un nou deces din cauza gripei. Numărul morților a ajuns la 40

23 de pacienți din Prahova, majoritatea copii, au fost diagnosticați cu rujeolă

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 37