Romania - singura tara din UE fara o lege privind reproducerea umana asistata legal. Ce drame ar putea fi astfel evitate

Ultima actualizare: 31-01-2016 07:02

Suntem singura tara din Uniunea Europeana care nu are o lege privind reproducerea umana asistata medical, desi se afla in sertarele alesilor de 3 ani.

In acest timp multi romani care nu pot avea urmasi nu stiu cum sa procedeze. Unii vor sa apeleze la o mama purtatoare, altii sa aiba copii de la parteneri decedati. Dar in aceste cazuri, orice procedura este in afara legii.

Pe Internet sunt numeroase anunturi prin care femei tinere se ofera sa-si inchirieze trupul cuplurilor care nu pot avea copii. La noi, nu exista insa cadrul legislativ pentru astfel de acte medicale, asa ca ineditul ''comert' poate ridica doar probleme de moralitate. In tot acest timp, in Parlament zace un proiect de lege care ar putea reglementa statutul mamei surogat.

Cei de la Agentia nationala de transplant spun ca o lege clara si completa privind reproducerea umana asistata medical ar ajuta si sutele de copii bolnavi de leucemie care n-au un donator compatibil pentru un transplant de maduva. Asta daca va fi legalizata selectia genetica a copilului.

"Singura posibilitate a acestor copii este ca familia respectiva, cuplul care l-a nascut, sa mai nasca un copil selectionat, in sensul in care se face prin fertilizare in vitro”, spune Victor Zota, coordonator national de transplant.

Delicata este si problema ridicata de doua doamne anul trecut, carora le-au murit partenerii, de la care insa doreau urmasi prin inseminare artificiala post mortem.

"Nu am putut sa recoltam sperma, material biologic de la domnul care decedase, cetatean strain. Au intervenit si ambasadele. Nu s-a putut", spune Victor Zota.

Cei 19 parlamentari membri in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor se straduiesc din noiembrie 2013 sa dezbata si sa adopte o lege privind reproducerea umana asistata medical. De altfel, de-a lungul timpului Senatul a aratat mai multa deschidere spre acest subiect si a adoptat mai multe texte ce ar ajuta cuplurile care nu pot avea copii. Intotdeauna, peste aceste documente s-a asezat un strat gros de praf in Camera Deputatilor. Alesii din camera inferioara a parlamentului nu au inteles drama prin care trec familiile care nu pot procrea.

Legea mult asteptata va trebui sa defineasca si de cand embrionul este fiinta.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO