România ia măsuri după ce nouă ţări europene au suspendat temporar vaccinarea cu serul „Astra Zeneca”

×
Codul embed a fost copiat

România ia măsuri după valul de 9 ţări europene care au suspendat temporar vaccinarea cu serul „Astra Zeneca”.

Autorităţile au decis, joi seară, ca peste 4.200 de doze rămase din lotul care a stârnit controverse în Italia să nu mai fie administrate nici la noi până se clarifică situaţia.

Cele nouă ţări europene au oprit provizoriu vaccinarea cu Astra Zeneca pentru că au fost raportate mai multe cazuri de tromboză și câteva decese suspecte după folosirea unor anumite loturi de vaccin.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat însă că vaccinul AstraZeneca poate fi folosit în continuare.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 a anunțat aseară că a suspendat utilizarea a 4.257 de doze dintr-un lot de vaccin AstraZeneca, după ce în Italia au apărut suspiciuni cu privire la acelaşi LOT din care proveneau acestea. Două femei și-au pierdut viața în peninsulă după ce au fost vaccinate, dar medicii nu au găsit o legătură directă între ser și deces.

Citește și
coronavirus
Alertă în Marea Britanie. O nouă tulpină de Covid-19 a fost depistată în Anglia

Dozele din lotul ABV 2856 vor fi puse în carantină și înlocuite cu altele, din alte loturi, potrivit oficialilor români.

Până acum, 200 de mii de români au primit prima doză din serul AstraZeneca. Peste 77.000 dintre ei au primit vaccinul din lotul AVB 2856. Doi români, imunizaţi în Suceava și Piatra Neamț, ne-au trimis adeverinţele de vaccinare. Iar documentele primite de Știrile ProTv au fost trimise la oficialii care se ocupă de campania de imunizare.

Ca măsură de precauție, Estonia, Lituania, Letonia, Norvegia şi Luxemburg au suspendat vaccinarea cu doze din acelaşi lot, care a ajuns în total în 17 state membre ale UE.

Un alt lot de seruri care a ridicat semne de întrebare în mai multe state europene este AVB 5300.

În Austria, la câteva zile după vaccinare, o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple şi a murit. Au fost sistate urgent vaccinările cu ser din acel lot. O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză.

Danemarca a suspendat pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca în urma înregistrării unor ''cazuri grave de tromboză'' la unele persoane care au primit acest vaccin. Unul dintre pacienți a murit.

Gerd Kurath, responsabil cu vaccinarea în Austria: "Ministerul Sănătăţii ne-a informat în această dimineaţă că lotul respectiv trebuie retras din circulaţie".

Mette Frederiksen, prim-ministru al Danemarcei: "În primul rând, este important să acoperim şi să examinăm toate riscurile asociate vaccinării. De aceea, cred că suspendarea administrării serului Astrazeneca este decizia corectă, până când avem o expertiză medicală care să avizeze reluarea vaccinării. Desigur, sunt şi eu supărat, ca toată lumea, dar este prematur să tragem concluzii".

Şi autorităţile olandeze au anunţat un caz de tromboză în urma inoculării serului AstraZeneca, dar pacientul nu a necesitat spitalizare.

Autorităţile din România spun că acest lot nu a ajuns în România.

Adrian Baciu, secretar de stat în Mininisterul Sănătăţii: "Nu este motiv de panică, nu a ajuns lotul la noi, nu avem ce schimbări ce să facem."

Ieri, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că serul AstraZeneca poate fi administrat în continuare. "În prezent nu există nici un indiciu că vaccinarea a provocat aceste simptome, care nu fac parte dintre reacţiile adverse ale acestui vaccin", se arată într-un comunicat al instituției.

Mai mult, numărul de cazuri de tromboză la persoanele vaccinate nu este mai mare decât numărul cazurilor înregistrate la întreaga populaţie. Potrivit oficialilor europeni, au existat doar 30 de cazuri de tromboză printre cele 5 milioane de persoane vaccinate cu AstraZeneca.

Citește și...
O nouă tranșă de vaccinuri Moderna ajunge în țară. Cum sunt distribuite dozele
O nouă tranșă de vaccinuri Moderna ajunge în țară. Cum sunt distribuite dozele

Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" va primi, vineri, 106.800 de doze de vaccin Moderna, conform Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).

Alertă în Marea Britanie. O nouă tulpină de Covid-19 a fost depistată în Anglia
Alertă în Marea Britanie. O nouă tulpină de Covid-19 a fost depistată în Anglia

Public Health England (PHE) a anunțat, joi, că o nouă variantă de coronavirus a fost identificată în Marea Britanie la două persoane care, recent, au călătorit în Antigua.

Țara care abia acum a anunțat primul deces cauzat de noul coronavirus
Țara care abia acum a anunțat primul deces cauzat de noul coronavirus

Cambodgia a înregistrat, joi, primul deces cauzat COVID-19 de la debutul pandemiei și până în prezent, în timp ce luptă împotriva unui nou focar local.

Recomandări
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles
Scandal de corupție la Parlamentul European. Vicepreședinta Eva Kaili a fost arestată la Bruxelles

Eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili, unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, a fost arestată vineri seară sub acuzaţii de corupţie, alături de alte patru persoane, relatează Le Soir.

Putin anunță că Rusia și-ar putea schimba strategia nucleară de apărare și ia în calcul atacuri preventive
Putin anunță că Rusia și-ar putea schimba strategia nucleară de apărare și ia în calcul atacuri preventive

Vladimir Putin a vorbit din nou amenințător despre războiul nuclear. Liderul de la Kremlin a promis că "va șterge de pe suprafața pământului" orice țară care ar îndrăzni să atace Rusia cu arme nucleare.

Comuna care atrage tot mai multe firme. Afacerile care s-au mutat aici s-au dezvoltat rapid
Comuna care atrage tot mai multe firme. Afacerile care s-au mutat aici s-au dezvoltat rapid

Au reușit să crească cifra de afaceri, dar și producția, după ce și-au mutat afacerile la Ciugud, în județul Alba.