Resedinta de judet care NU mai are sectie de pediatrie la spital. Oamenii sunt la capatul rabdarii: "E ditamai orasul"

01-07-2015 19:27

La Tulcea, o mie de parinti, bunici si copii au cerut redeschiderea sectiei de pediatrie a Spitalului Judetean, inchisa in februarie, cand ultimul doctor a iesit la pensie.

In acest spital nu s-a mai angajat niciun medic specialist, din cauza salariilor de mizerie. Oamenii sunt disperati pentru ca sunt nevoiti sa mearga la Constanta sau la Galati, daca au copiii bolnavi. Iar cazurile grave, cum a fost bebelusul muscat de pitbull, sunt trimise si mai departe de casa.

Oamenii spun ca, de ani de zile, nimeni nu gaseste solutii pentru doctorii care nu raman la ei in oras, pentru ca Spitalul Judetean din Tulcea are cea mai mica grila de salarizare din intreaga tara.

Adrian Selaru, protestatar: "Ne-am tot saturat de declaratiile celor competenti si obligati sa rezolve astfel de probleme. Vorbe, vorbe de cel putin 6 luni de zile, vorbe."

In cazul in care un copil se imbolnaveste, el este trimis din Tulcea la sectiile de pediatrie ale spitalelor din Constanta sau Galati, care sunt si ele foarte aglomerate.

Mihaela Simion, mama unui copil: "Ieri chiar am iesit din Spitalul Judetean Constanta cu copilul meu. Nu e normal absolut deloc! E ditamai orasul, plus ca e necesar pentru toata Delta, sunt atatea localitati limitrofe si chiar avem nevoie."

Autoritatile se apara si spun ca au facut tot posibilul sa aduca specialisti la Tulcea. Dar nimeni nu vrea sa ramana din cauza salariilor de mizerie, chiar daca primeste cazare gratuita. Toate sectiile spitalului duc lipsa de medici.

Horia Teodorescu, presedinte Consiliul Judetean Tulcea: "S-a mers in centrele universitare, am luat legatura cu Galatiul, am luat legatura cu Constanta, cu Ministerul Sanatatii. Am avut saptamana trecuta doi medici. Si stand 3 zile de vorba cu cei doi medici, ne-au spus ca raman la Tulcea, erau medici din Bucuresti, luni am primit pe mail si telefon, din motive de cariera, din motive de dansii stiute, nu pot veni la Tulcea."

Intr-un final, autoritatile au gasit o solutie de avarie. Un medic pediatru va veni la spital pentru a rezolva cel putin cazurile de urgenta. Solutia este doar una temporara, pe perioada verii cand Delta Dunarii este plina de turisti.

Chiriac Francisc Iulian, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: "De astazi, va veni medicul pediatru. De maine, va fi efectiv la munca doamna doctor, de luni pana vineri."

Si la Spitalul din Slobozia, judetul Ialomita, tot la pediatrie, situatia este critica. Sunt doar 3 doctori, toti ajunsi la varsta pensionarii, care nu mai pot face fata garzilor istovitoare, iar pacientii asteapta cu orele sa le vina randul la tratament.


VIDEO PROTVPLUS.RO