Remedii naturiste pentru varice. Cum putem să le prevenim și când trebuie să apelăm la medic

Varice
freepik.com

Varicele, cunoscute și sub denumirea de vene varicoase, sunt o afecțiune comună în special în rândul femeilor, apărută adesea odată cu înaintarea în vârstă.

Descoperă ce sunt varicele, cum le poți preveni, ce remedii naturale pot fi utile și când te adresezi medicului.

Acestea afectează sistemul venos de la nivelul membrelor inferioare și se manifestă prin mărirea de volum a venelor superficiale. Acestea produc durere, pot scădea calitatea vieții și se pot asocia cu o serie de complicații. De aceea, consultația și tratamentul recomandat de medic sunt esențiale.

Ce sunt și cum apar varicele

Venele sunt vasele de sânge care colectează sângele încărcat cu dioxid de carbon de la nivelul țesuturilor și îl transportă înapoi către inimă. Apoi, acesta ajunge la plămâni, în vederea oxigenării, pentru a fi redirecționat din nou către țesuturi, descrie Healthline.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Prin urmare, pentru a întoarce sângele de la nivelul membrelor inferioare către inimă, venele trebuie să funcționeze împotriva gravitației. Potrivit Mayo Clinic, contracțiile musculare de la nivelul picioarelor acționează precum o pompă, astfel încât sângele este împins în sistemul venos. De asemenea, venele sunt prevăzute cu valve, membrane subțiri care se deschid atunci când sângele venos avansează, apoi se închid pentru a împiedica refularea acestuia.

Funcționarea defectuoasă a acestor valve produce întoarcerea sângelui și acumularea sa în venele membrelor inferioare. Prin acest mecanism, are loc formarea venelor varicoase, care sunt caracterizate de umflarea, bombarea și răsucirea acestor vase de sânge. Ele sunt vizibile la suprafața pielii, în special în spatele genunchiului, având culoarea albastră sau violet închis.

Conform aceleiași surse, alte simptome ale varicelor sunt:

  • Senzație de picioare grele;

  • Durere și crampe musculare la nivelul membrelor inferioare, în special după ortostatism prelungit;

  • Edeme la nivelul gleznelor;

  • Mâncărime în jurul venelor varicoase;

  • Modificarea culorii pielii în jurul varicelor.

Cum putem preveni apariția varicelor

Mayo Clinic și NHS UK recomandă următoarele măsuri pentru prevenirea varicelor:

  • Menține o greutate normală, prin alimentație echilibrată și sport;

  • Evită purtarea frecventă a încălțămintei cu toc;

  • Menține o dietă sănătoasă, bogată în fibre (fructe, legume, semințe, cereale integrale) și evită excesul de sare;

  • Fă zilnic minim 30 de minute de mișcare ușoară-moderată;

  • Evită să stai în șezut sau în ortostatism un timp prelungit – schimbă frecvent postura și ia pauze în care să îți ții picioarele ridicate pe perne, mai sus decât restul corpului;

  • Evită pantalonii sau colanții strâmți.

Leacuri bătrânești pentru varice

Există numeroase tipuri de leacuri bătrânești care promit să amelioreze varicele. Multe dintre acestea nu au, însă, o bază științifică. Spre exemplu, aplicarea topică de frunze de varză sau cartof reprezintă obiceiuri populare care nu aduc niciun beneficiu în acest sens.

Cu toate acestea, ai la dispoziție o serie de remedii recomandate de specialiști care te pot ajuta să ții sub control această condiție medicală.

Potrivit Medical News Today, Mayo Clinic și Cleveland Clinic, următoarele măsuri pot ajuta la gestionarea varicelor:

Utilizarea ciorapilor compresivi

Ciorapii compresivi medicinali reprezintă principala metodă pentru a ține sub control această condiție medicală. Aceștia susțin venele și mușchii de la nivelul membrelor inferioare, astfel încât contribuie la optimizarea circulației venoase. Ciorapii compresivi trebuie purtați pe parcursul zilei. Îi poți găsi în farmacii sau în magazinele cu articole medicale.

Ridicarea picioarelor

Creează-ți un obicei din a ține picioarele ridicate la nivelul inimii sau mai sus decât trunchiul, folosind perne mari. Acest lucru îmbunătățește circulația venoasă, datorită gravitației și reducerii presiunii în vene. Atunci când stai în picioare sau în șezut un timp prelungit, ia pauze în care să menții membrele inferioare ridicate.

Creșterea nivelului de activitate fizică

Exercițiul regulat îmbunătățește circulația sângelui și reduce tensiunea arterială, un factor de risc pentru varice. Fă zilnic mișcare de intensitate ușoară, cum ar fi mers pe jos, ciclism, înot și yoga.

Îmbunătățirea alimentației

Adoptă o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe și legume. Este important să reduci aportul de sodiu (surse principale: sarea și alimentele ultraprocesate, cum ar fi mezelurile și conservele). Acesta promovează retenția de lichide și creșterea tensiunii arteriale.

De asemenea, este recomandat să crești consumul de potasiu, acest mineral fiind implicat în menținerea echilibrului lichidian. Alimentele bogate în potasiu sunt:

  • Migdalele neprăjite și nesărate;

  • Fisticul neprăjit și nesărat;

  • Lintea;

  • Fasolea albă;

  • Cartofii;

  • Bananele;

  • Avocado;

  • Morcovii;

  • Vegetalele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul;

  • Somonul și tonul.

Alege cerealele în varianta integrală, precum și o varietate de legume, fructe, semințe crude (in, chia), oleaginoase, leguminoase boabe (mazăre, fasole, năut, linte) și tărâțe, pentru un aport optim de fibre. Acești nutrienți previn constipația, care s-a asociat cu agravarea simptomelor varicelor.

Flavonoidele, un timp de antioxidanți, pot îmbunătăți circulația sângelui și pot reduce tensiunea arterială. Acestea se găsesc în alimentele de origine vegetală. Surse bogate sunt fructele de pădure, citricele, cacao, strugurii, spanacul, broccoli, ardeiul gras.

Scăderea în greutate

În cazul persoanelor obeze sau supraponderale, scăderea în greutate este o măsură eficientă pentru a reduce presiunea asupra venelor de la nivelul picioarelor. Sportul și alimentația echilibrată sunt metode prin care poți obține, în timp, o greutate normală.

Evită dietele restrictive care promit o slăbire rapidă. Acestea afectează metabolismul și se asociază cu efectul yo-yo (recâștigarea kilogramelor pierdute). Cere ajutorul unui nutriționist-dietetician autorizat, pentru a te asigura că slăbești sănătos și că menții rezultatele pe termen lung.

Masajul

Masarea ușoară a zonelor afectate, folosind un ulei sau o cremă, poate ajuta la reducerea edemelor. În orice caz, nu se aplică presiune direct pe varice, deoarece acestea sunt fragile. Masajul trebuie efectuat doar pe zonele din jurul venelor, prin mișcări blânde. Totuși, dacă afecțiunea este severă, discută cu medicul înainte să adopți acest obicei.

Folosirea unor articole de vestimentație potrivite

Poartă întotdeauna haine lejere și evită-le pe cele strâmte. Acestea din urmă pot restricționa fluxul de sânge în sistemul venos. De asemenea, este indicat să eviți încălțămintea cu toc și să o alegi pe cea cu talpă plată, care nu crește presiunea asupra acestor vase de sânge.

Extracte din plante

Anumite extracte din plante ar putea ajuta la gestionarea varicelor:

  • Extractul de semințe de struguri;

  • Extractul de castan de cal;

  • Extractul de Centella asiatica;

  • Extractul de ghimpe pădureț.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile acestor plante. Persoanele aflate sub tratament medicamentos trebuie să discute cu medicul înainte de a lua un supliment alimentar, deoarece aceste produse pot interacționa cu medicamentele.

Când să apelăm la medic dacă avem varice

În cazul în care varicele sunt asimptomatice și nu te îngrijorează, poți lua în considerare doar modificarea stilului de viață și remediile naturale. Totuși, conform surselor menționate, este important să ceri ajutorul medicului, dacă aceste măsuri nu funcționează sau dacă te confrunți cu simptome precum:

  • Durere și disconfort;

  • Iritația pielii care acoperă varicele;

  • Disconfort pe timpul nopții, care afectează calitatea somnului.

Așadar, încearcă măsurile legate de stilul de viață, pentru a preveni și gestiona această problemă medicală. Totuși, dacă afecțiunea produce simptome, remediile nu înlocuiesc consultația medicală. Adresează-te specialistului cu încredere pentru un diagnostic corect și un tratament potrivit.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Boala care se răspândește tot mai rapid în întreaga lume. Peste jumătate din populaţia lumii este expusă
Boala care se răspândește tot mai rapid în întreaga lume. Peste jumătate din populaţia lumii este expusă

Peste jumătate din populaţia lumii ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de ţânţari, cum ar fi malaria şi febra dengue, până la sfârşitul secolului, au avertizat oamenii de ştiinţă.  

Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate
Ploaia a afectat două săli de operaţie ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu. Spațiile vor fi reabilitate

Plafonul de la două săli de operaţie din cadrul blocului operator al Secţiei Chirurgie Generală 1 de la etajul doi al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a fost afectat de infiltraţii cauzate de ploaie.  

Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă
Încă un deces cauzat de rujeolă. Cum a ajuns România de la țară campioană la vaccinare, la epidemie de rujeolă

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a afirmat, marţi, că în România s-au înregistrat, până în prezent, 13.000 de cazuri de rujeolă, fiind şi decese. Cel de-al 14-lea deces a fost înregistrat la o persoană cu comorbidităţi.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.