Povestea primului rănit cu arsuri grave, salvat în România datorită donațiilor
Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului Județean Brașov, a anunțat că s-a reușit salvarea și recuperarea primului pacient cu arsuri grave datorită unor dotări medicale cumpărate din donații.
Pacientul se numește Jozsi, are 46 de ani și a stat internat în spitalul din Brașov timp de două luni. El a fost externat pe 23 aprilie, după ce medicii au reușit să îi îngrijească rănile provocate de arsuri datorită donațiilor.
Mai exact, banii de la firme private au contribuit la amenajarea a 2 paturi destinate marilor arși.
”Trimis din Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș în 18 februarie, Jozsi pleacă azi, după 64 de zile de internare (și nici nu mai știm câte intervenții operatorii!) înapoi în Mica, o mică localitate din județ. L-am condus cu toții spre ieșire. Iar el ne-a mulțumit tuturor, într-o limbă română mult optimizată față de cea pe care n-o stăpânea mai deloc la sosire. Îți dorim "drum bun", Jozsi!”- spune medicul Dan Grigorescu.
Medicul mai spune că ”90.000 de euro este costul dotării celor două paturi pentru pacienți cu arsuri grave”.
”90.000 de euro! La atât a ajuns până acum costul dotării celor două paturi pentru pacienți cu arsuri grave după primirea ventilatorului Drager de 18.000 de euro donat de Narcis Hogea și alăturat celor 72.000 donați de LOSAN Brașov. O fi mult? O fi puțin? Pentru acest fel de oameni eu aș inventa decorații, zău așa!” - mai afirmă șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului Județean Brașov.
FOTO: Medicul Dan Grigorescu
Părinții lui Alexandru Hogea, mort în urma tragediei din Colectiv, au strâns bani pentru dotarea secției de arși
Narcis și Mihaela Hogea sunt părinții lui Alexandru, una dintre victimele tragediei din Colectiv. După ce au înființat Asociația ”În numele lui Alexandru”, ei au depus eforturi și au donat spitalului din Brașov un aparat de aproximativ 18.000 de euro, mai exact un ventilator (un sistem de ventilație terapie intensivă - 360°), care este vital pentru îngrijirea marilor arși.
”Acum exact 3 ani și 5 luni, tot într-o zi de 22, se ridica la ceruri Alexandru Hogea, a 60-a victimă a pârjolului de la Colectiv. De atunci, părinții lui Alexandru, Narcis și Mihaela, care duc de atunci infinita povară a lipsei frumosului și inteligentului adolescent care abia își împlinise primii 19 de ani de viață, au pornit pe drumul implicării în cauze umanitare. Nu în numele lor, ci, evident, "În numele lui Alexandru", așa cum se numește și Asociația pe care o duc înainte.
Azi, în 22 aprilie, după un efort considerabil, Narcis și Mihaela au mai finalizat un proiect, care vine în completarea efortului organizării Sectorului de arși gravi din cadrul secției clinice chirurgie plastică și reconstructivă din Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.
Numai ei știu cum și cu cât efort, Narcis și Mihaela au adunat de la diverși donatori bănuț lângă bănuț, până au acoperit suma de peste 85.000 de lei (aproape 18.000 EURO), cu care au achiziționat un ventilator performant și pe care azi l-au donat prin forme notariale spitalului, secției, unității funcționale de arși, oamenilor, arșilor gravi ai țării. De ce asta? Pentru că resursele oferite cu atâta generozitate de sponsorul LOSAN Brașov nu au ajuns, pe lângă numeroasele dotări, decât pentru un singur ventilator cu care să fie susținuți pacienții intubați!
Ceea ce este la fel de excepțională este și implicarea conducerii firmei Dacorum, care a avut încredere în Narcis și Mihaela, dându-ne spre folosință ventilatorul „de probă”, de mai bine de o lună! Și care a susținut în viață de atunci trei pacienți!
Nu-i așa, dragi și minunați oameni, că „Dar din dar se face Raiul”? Se face!
Chiar și dacă e doar un Rai „secund” (cum ar zice Ion Barbu - Dan Barbilian), oglindire a Celui în care își odihnește durerile Alexandru!” - mai spune medicul Dan Grigorescu.
Costul reîntoarcerii la viață
Șeful Secției de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă a Spitalului Județean Brașov mai spune că salvarea lui Jozsi a costat sistemul de asigurări - strict pentru spitalizare, fără a mai socoti și asistența din urgență + transportul - ”ceva mai puțin de 25.000 de euro”, pentru 64 de zile de internare.
El spune că este convins de faptul că ar merita mai mult să investim cât mai repede în propriile centre medicale, ”decât să plătim servicii care s-ar putea acorda și la noi în țară”.
”Salvarea lui Jozsi din Mica de Mureș a costat sistemul de asigurări (strict pentru spitalizare, fără a mai socoti și asistența din urgență + transportul) 117847 lei. Adică ceva mai puțin de 25.000 de euro pentru 64 de zile de internare. Dacă mai socotim și costul amortizării echipamentelor din sponsorizare [dacă ar fi vorba de 5 ani, asta ar însemna 3.000 euro pentru cele două luni - 90.000: (5×6)], ar fi vorba de 28.000 de euro pentru acest pacient, echivalent a mai puțin de 440 euro zilnic.
Ce nu știu este cât se plătește pe zi spitalizarea în Centrele de arși din Europa. Dar sunt convins că ar merita mai mult să investim cât mai repede în propriile Centre, decât să plătim servicii care s-ar putea acorda și la noi în țară.
Noi, cei din Brașov, dorim foarte mult să ne implicăm la maximum într-un astfel de proiect național, acela al înființării concomitente a încă 4-5 Centre de Arși în România. Pentru că, indiferent de costurile pe care le plătim noi, zi de zi, cu bucăți din viața noastră sfîșiată între ce știm face și ce putem face, zău că merită tot zbuciumul când vezi că ai mai întors un om de pe drumul fără întoarcere! ” - mai spune medicul Dan Grigorescu.
40 de ore de chin. La 3 ani de la Colectiv, România încă se joacă cu viețile marilor arși
Recent, sistemul de sănătate din România s-a jucat câteva zeci de ore cu viața unei tinere de 25 de ani care suferea cumplit și avea nevoie cât mai repede de ajutor, după ce corpul i-a fost ars pe jumătate, într-o explozie.
Fata a fost plimbată degeaba cu un elicopter SMURD, de la Tulcea până la Sibiu, iar de acolo la Constanța, pentru că spitalul din Timișoara unde Centrul Operativ pentru Situații de Urgență a decis că poate fi tratată, nu este pregătit să rezolve astfel de cazuri și nu a primit-o.
Abia după 40 de ore de chin a fost trimisă în Belgia. Ministerul Sănătății caută acum vinovații.
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, brasov, medic, donatii, donatie, colectiv, marii arsi, narcis hogea, dan grigorescu,
Dată publicare:
24-04-2019 15:57