Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, pentru premierul Dăncilă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Noiembrie 2018 10:09
Categorie: Colectiv, 3 ani

Un grup de supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, cărora le cer înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență pentru marii arși.

România pare incapabilă să gestioneze asemenea cazuri medicale, astfel că ei cer înființarea acestui Mecanism.

Asta ar presupune transferul automat în străinătate al oricărui pacient care are arsuri pe mai mult de o treime din corp. Ar însemna protocoale semnate cu clinici din Europa, dar și un fond permanent de urgență, din care să fie plătit transportul aerian, tratamentul în străinătate și recuperarea medicală.

La fel, spun supraviețuitorii, este necesară existența unor acorduri cu Armata și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

România are în momentul de față 11 paturi pentru marii arși, insuficiente pentru cât de mulți arși ar avea nevoie de îngrijiri speciale, iar infecțiile intraspitalicești pun în pericol viața celor care ar avea șanse de supraviețuire.

Acest Mecanism Național ar trebui să le dea o șansă marilor arși, până la construirea unor centre, care să poată asigura cele necesare victimelor incendiilor.

Această solicitare vine la scurt timp după ce un tânăr ars în urma unei deflagraţii produse într-un apartament din Piatra Neamţ a fost transferat cu greu la o clinică din străinătate, din cauza procedurilor greoaie și a birocrației.

De altfel, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că a trecut prin momente de "nervozitate, de emoţie'' şi a recunoscut că a şi plâns până a fost rezolvată procedura de transfer.

Printre semnatarii acestei scrisori deschise se află și Andrei Găluț, singurul supraviețuitor al formației Goodbye to Gravity.

Textul integral al mesajului:

”Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv pentru înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși

Stimată doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă,
Stimată doamnă ministru al sănătății, Sorina Pintea,

Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simțit, prin propriile experiențe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata și îngriji marii arși.

Inexistența unor centre de arși în țară, unități spitalicești specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut și de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars "tratat" cu improvizații - cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri.

Această situație gravă ne determină să ne întrebăm dacă nu asistăm la o încălcare a drepturilor garantate de Constituția României prin Articolul 22 (1): Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supraviețuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declarațiile dumneavoastră din data de 1 noiembrie 2018, prin care ați recunoscut incapacitatea statului roman de trata mari arși, precum și riscul major căruia ei se supun in spitalele din Romania, sunt cea mai bună dovadă a bunelor intenții pe care le aveți în ceea ce privește schimbarea stării de fapt.

Acesta este motivul pentru care vă scriem: dorim să vă solicităm o întâlnire, până la finalul acestei săptămâni, pentru a vă propune crearea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși, mecanism care să funcționeze până la construirea unor centre de arși, la standardele necesare, în România, iar ulterior să rămână activ pentru situații excepționale în care se impune de urgență transportul unui număr mai mare de pacienți în străinătate – complementar cu instrumente europene cum ar fi Mecanismul de Protecție Civilă.

După cum foarte bine știți - iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiașu din Piatra Neamț e o dovadă în acest sens - supraviețuirea unui mare ars (peste 30% din suprafața corporală sau pacienți cu arsuri profunde) depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arși, fiecare oră putând face diferența dintre viață și moarte.

Modul în care autoritățile și persoanele responsabile s-au activat în toate cazurile în care a fost nevoie de transportarea unui ars arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizații și soluții ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care să permită acțiunea rapidă. Nu este normal ca viața unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcționari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituționale.

Este nevoie de pași clari, responsabilități clare, algoritmi, proceduri.

Concret, dorim ca în întâlnirea pe care sperăm să ne-o acordați săptămâna aceasta, să vă propunem un mecanism care să cuprindă, integrat, cel puțin următoarele:

1. Transferul automat către centre de mari arși din Europa, cu care să se încheie protocoale în acest sens. Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt câteva exemple, mai ales că există deja relații bilaterale și un istoric de succes.

2. Protocol interinstituțional cu MAPN (pentru transport aerian) și IGSU.

3. Un fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși sau de anumite proceduri suplimentare în situații particulare (cum ar fi achitarea unor facturi restante, astfel încât sa nu apară blocaje sau întârzieri în transportul și acceptarea de către centrele din străinătate a respectivilor pacienți), cât și achitării costurilor legate de ansamblul operațiunilor de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata necesară tratamentului și recuperării medicale a pacienților.

4. Desemnarea unui responsabil în interiorul Ministerului Sănătății pentru implementarea, coordonarea si activarea acestui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ca supraviețuitori ai unor cumplite infecții cu germeni dobândiți în spitalele din România, am dori să purtăm o discuție și pe tema stadiului implementării în spitale a planului de limitare a răspândirii germenilor din lista OMS, precum și a stadiului construcției și dotării centrelor de arși.

Încheiem cu speranța ca ne veți acorda întâlnirea solicitată și că vom putea mișca sistemul pentru ca România să-și poată salva pacienții mari arși.

Adrian Albu
Mihai Grecea
Adina Apostol
Andrei Găluț
Alexandra Furnea
Cătălin Grădinariu
Cristian Matei
Flavia Lupu
Costin Dumitrache
Ancuța Morărașu
Ștefan Dan
Corina Gabriela Ioniță
Alice Tiaru
Mariana Oprea
Liviu Popescu
Bogdan Molesag
Cezar Marin
Marius Fratoaica
Catalin Ilnitchi
Andreea Ursu”.

Minerul ars, despre diferențele dintre România și Belgia: ”La București a vrut să-mi taie mâna”
Minerul ars, despre diferențele dintre România și Belgia: ”La București a vrut să-mi taie mâna”
VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Laura Lavric și Elena Merișoreanu, prietene de la 16 ani

12:05
LA MARUTA
La 26 de ani este pilot de raliuri. Care este povestea Cristianei Oprea

13:41
LA MARUTA
Ce înseamnă "Blue Monday" și de ce este considerată cea mai tristă zi a anului

14:26
LA MARUTA
Mihai Constandache ne arată o rețetă inedită de pâine cu ceapă și măsline

09:04
LA MARUTA
Bebe Cotimanis începe anul în forță. Actorul este implicat în numeroase proiecte

11:48
VORBESTE LUMEA
Verdict, Dana Budeanu 21.01.2019
Dana Budeanu analizează vestimentațiile vedetelor

25:25
VORBESTE LUMEA
Iulia Vântur, un nou succes în India
Iulia Vântur a înregistrat prima piesă în hindi

01:46
VORBESTE LUMEA
Alina Pușcău, ne dezvăluie aventurile din Bali
Alina Pușcău a cucerit podiumurile internaționale

10:34
VORBESTE LUMEA
Dana Rogoz, povestiri din vacanța inedită în Sri Lanka
Dana:"Toți oamenii din Sri Lanka sunt săritori, prietenoși"

10:38
VORBESTE LUMEA
Cum convingem copilul sa stea în scaunul auto
Prințesa Urbana ne dezvăluie cateva trucuri pentru a-i ține ocupați pe cei mici în mașină

15:14
incendiu colectiv
Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, pentru premierul Dăncilă
De ce nu au fost transferați rapid în străinătate răniții din Colectiv. Jean Chelba: ”Erau mai mulți salvați”
Victimele incendiului de la Colectiv s-au întors la locul tragediei. ”Mi-au murit 2 prieteni în braţe”
Alexandra Furnea, Colectiv: ”Transferurile nu s-au dorit de rușine. Corupția ne omoară”
Ultimul video cu una dintre victimele Colectiv, făcut public de Melania Medeleanu. ”I-a ucis orgoliul unor oameni”
Patronul Colectiv povestește ce a făcut după ce a auzit de tragedia din clubul său
marsul chitarelor
1.500 de persoane la "Marşul chitarelor", în memoria victimelor din Colectiv. FOTO
La 3 ani de la Colectiv s-au schimbat doar declarațiile lui Ponta și Bănicioiu. De la ”avem tot” la ”nu eram pregătiți”
Colectiv, 3 ani. "Marile crime nu s-au petrecut acolo, ci de la poarta clubului până la cea a cimitirului"
Colectiv, 3 ani. Cristian Matei, supraviețuitor: Am fost o legumă umană. Cei care mi-au salvat viața sunt medicii din Israel
Președintele Colectiv, Eugen Iancu: ”O capcană în care statul român trăieşte de 30 de ani”
Trei ani de la Colectiv. "Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România”