Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, pentru premierul Dăncilă

×
Codul embed a fost copiat

Un grup de supraviețuitori ai tragediei din clubul Colectiv au trimis o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și ministrului Sănătății, Sorina Pintea, cărora le cer înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență pentru marii arși.

România pare incapabilă să gestioneze asemenea cazuri medicale, astfel că ei cer înființarea acestui Mecanism.

Asta ar presupune transferul automat în străinătate al oricărui pacient care are arsuri pe mai mult de o treime din corp. Ar însemna protocoale semnate cu clinici din Europa, dar și un fond permanent de urgență, din care să fie plătit transportul aerian, tratamentul în străinătate și recuperarea medicală.

La fel, spun supraviețuitorii, este necesară existența unor acorduri cu Armata și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

România are în momentul de față 11 paturi pentru marii arși, insuficiente pentru cât de mulți arși ar avea nevoie de îngrijiri speciale, iar infecțiile intraspitalicești pun în pericol viața celor care ar avea șanse de supraviețuire.

Citește și
Ars
Tânărul rănit în explozia din Piata Neamț, operat luni. ”Șansele sunt 50 - 50”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Acest Mecanism Național ar trebui să le dea o șansă marilor arși, până la construirea unor centre, care să poată asigura cele necesare victimelor incendiilor.

Această solicitare vine la scurt timp după ce un tânăr ars în urma unei deflagraţii produse într-un apartament din Piatra Neamţ a fost transferat cu greu la o clinică din străinătate, din cauza procedurilor greoaie și a birocrației.

De altfel, ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat că a trecut prin momente de "nervozitate, de emoţie'' şi a recunoscut că a şi plâns până a fost rezolvată procedura de transfer.

Printre semnatarii acestei scrisori deschise se află și Andrei Găluț, singurul supraviețuitor al formației Goodbye to Gravity.

Textul integral al mesajului:

”Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv pentru înființarea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși

Stimată doamnă prim-ministru Viorica Vasilica Dăncilă,
Stimată doamnă ministru al sănătății, Sorina Pintea,

Tragedia de la Colectiv a arătat, dincolo de orice dubiu, iar semnatarii acestei scrisori au simțit, prin propriile experiențe dramatice, că sistemul medical public nu are capacitatea de a trata și îngriji marii arși.

Inexistența unor centre de arși în țară, unități spitalicești specializate, cu personal experimentat, care să asigure standardele foarte stricte de asepsie, absolut necesare pentru această dificilă patologie, standarde pe care unii dintre semnatarii acestei scrisori le-au văzut și de care au beneficiat în străinătate, pune în pericol viața fiecărui caz de mare ars "tratat" cu improvizații - cele presupuse 11 paturi ale secțiilor de arsuri.

Această situație gravă ne determină să ne întrebăm dacă nu asistăm la o încălcare a drepturilor garantate de Constituția României prin Articolul 22 (1): Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.

Pentru noi, semnatarii acestei scrisori, supraviețuitori ai incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, declarațiile dumneavoastră din data de 1 noiembrie 2018, prin care ați recunoscut incapacitatea statului roman de trata mari arși, precum și riscul major căruia ei se supun in spitalele din Romania, sunt cea mai bună dovadă a bunelor intenții pe care le aveți în ceea ce privește schimbarea stării de fapt.

Acesta este motivul pentru care vă scriem: dorim să vă solicităm o întâlnire, până la finalul acestei săptămâni, pentru a vă propune crearea unui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși, mecanism care să funcționeze până la construirea unor centre de arși, la standardele necesare, în România, iar ulterior să rămână activ pentru situații excepționale în care se impune de urgență transportul unui număr mai mare de pacienți în străinătate – complementar cu instrumente europene cum ar fi Mecanismul de Protecție Civilă.

După cum foarte bine știți - iar mobilizarea dumneavoastră în cazul pacientului Alexandru Băiașu din Piatra Neamț e o dovadă în acest sens - supraviețuirea unui mare ars (peste 30% din suprafața corporală sau pacienți cu arsuri profunde) depinde de transportarea cât mai rapidă într-un centru de arși, fiecare oră putând face diferența dintre viață și moarte.

Modul în care autoritățile și persoanele responsabile s-au activat în toate cazurile în care a fost nevoie de transportarea unui ars arată că lucrurile nu mai pot continua cu improvizații și soluții ad-hoc. Este nevoie de acest protocol care să permită acțiunea rapidă. Nu este normal ca viața unui pacient să depindă de (in)disponibilitatea unor funcționari de a se implica, de semnături, de conflicte interinstituționale.

Este nevoie de pași clari, responsabilități clare, algoritmi, proceduri.

Concret, dorim ca în întâlnirea pe care sperăm să ne-o acordați săptămâna aceasta, să vă propunem un mecanism care să cuprindă, integrat, cel puțin următoarele:

1. Transferul automat către centre de mari arși din Europa, cu care să se încheie protocoale în acest sens. Centrele din Belgia si Olanda care au tratat victime de la Colectiv sunt câteva exemple, mai ales că există deja relații bilaterale și un istoric de succes.

2. Protocol interinstituțional cu MAPN (pentru transport aerian) și IGSU.

3. Un fond permanent de urgență, dedicat atât cheltuielilor imediate generate de transferul marilor arși sau de anumite proceduri suplimentare în situații particulare (cum ar fi achitarea unor facturi restante, astfel încât sa nu apară blocaje sau întârzieri în transportul și acceptarea de către centrele din străinătate a respectivilor pacienți), cât și achitării costurilor legate de ansamblul operațiunilor de transfer și spitalizare în străinătate, pe toată durata necesară tratamentului și recuperării medicale a pacienților.

4. Desemnarea unui responsabil în interiorul Ministerului Sănătății pentru implementarea, coordonarea si activarea acestui Mecanism Național de Intervenție de Urgență în Cazul Accidentelor cu Victime Mari Arși.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ca supraviețuitori ai unor cumplite infecții cu germeni dobândiți în spitalele din România, am dori să purtăm o discuție și pe tema stadiului implementării în spitale a planului de limitare a răspândirii germenilor din lista OMS, precum și a stadiului construcției și dotării centrelor de arși.

Încheiem cu speranța ca ne veți acorda întâlnirea solicitată și că vom putea mișca sistemul pentru ca România să-și poată salva pacienții mari arși.

Adrian Albu
Mihai Grecea
Adina Apostol
Andrei Găluț
Alexandra Furnea
Cătălin Grădinariu
Cristian Matei
Flavia Lupu
Costin Dumitrache
Ancuța Morărașu
Ștefan Dan
Corina Gabriela Ioniță
Alice Tiaru
Mariana Oprea
Liviu Popescu
Bogdan Molesag
Cezar Marin
Marius Fratoaica
Catalin Ilnitchi
Andreea Ursu”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Minerul ars, despre diferențele dintre România și Belgia: ”La București a vrut să-mi taie mâna”
Minerul ars, despre diferențele dintre România și Belgia: ”La București a vrut să-mi taie mâna”

Alexandru, tânărul grav rănit în urma exploziei de la Piatra Neamţ, este în grija medicilor din Belgia. Din păcate, pentru că starea lui este gravă, NU a putut fi deocamdată operat.

Tânărul rănit în explozia din Piata Neamț, operat luni. ”Șansele sunt 50 - 50”
Tânărul rănit în explozia din Piata Neamț, operat luni. ”Șansele sunt 50 - 50”

Tânărul grav rănit în urma exploziei de la Piatra Neamţ a ajuns în Belgia. Nu a putut fi operat din cauza stării în care se află.

Cazul pacientului din Neamț transferat în Belgia. Ministrul Sănătății spune că a plâns
Cazul pacientului din Neamț transferat în Belgia. Ministrul Sănătății spune că a plâns

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi, la Braşov, că a trecut prin momente de "nervozitate, de emoţie'' şi a recunoscut că chiar a şi plâns până a fost rezolvată procedura de transfer la un spital din Belgia a tânărului din Piatra Neamţ.

România nu poate trata marii arși. Lupta dusă pentru a-l transfera pe Alexandru, tânărul din Neamț, în Belgia
România nu poate trata marii arși. Lupta dusă pentru a-l transfera pe Alexandru, tânărul din Neamț, în Belgia

Cazul tânărului care a suferit arsuri pe aproape trei sferturi din corp în urma unei explozii, într-un bloc din Piatra Neamţ, atrage din nou atenţia asupra sistemului sanitar din România.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.