Scandalul dezinfectantilor diluati din spitale. Castigurile colosale la care ar ajunge HexiPharma si schema aplicata
Parchetul General a declansat o ancheta penala in cazul dezinfectantilor folositi de 300 de spitale in saloane. Anchetatorii fac cercetari pentru infractiunile de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificare si substituire de alimente sau alteproduse.
Vor sa afle daca diluarea substantelor a fost facuta corect si daca acestea si-au pastrat eficienta dupa ce au fost subtiate cu apa si de 10 ori. Intre timp, ancheta interna a Ministerului Sanatatii s-a incheiat, iar ministrul sustine ca e totul bine in spitalele noastre.
Bogdan Licu, prim procuror adjunct: "S-a dispus inceperea urmaririi penale in rem pentru infractiuni privind zadarnicirea combaterii bolilor. Procurorii si-au facut un plan de ancheta si urmeaza sa desfasoare activitati."
Este prima ancheta penala pornita de autoritati dupa ce scandalul dezinfectantilor a izbucnit public, intiat de jurnalistulul Catalin Tolontan. In esenta, procurorii au reactionat la ce a scris presa si nu la vreo plangere initata de Ministerul Sanatatii sau vreun spital din Romania.
Cei care au pe mana sanatatea noastra si-au facut propria ancheta. Au anuntat din timp ca vor face controale in 300 de spitale, apoi i-au pus chiar pe angajatii acelor institutii, impreuna cu reprezentanti de la Directia de Sanatate Publica, sa ia probe din saloane, de pe instrumentar, din sali de operatie si laboratoare. Rezultatul a fost unul previzibil.
Patriciu Achimas Cadariu, ministrul Sanatatii: "In numai 5 la suta s-au inregistrat probe neconforme."
Intreaga actiune a fost lipsita de transparenta. Opinia publica nu trebuie sa stie ce spitale au fost verificate si nici cele care au fost gasite in neregula. Achimas nu s-a simtit dator nici macar sa ne spuna ce inseamna probe neconforme: sunt bacterii periculoase gasite in sali de operatii sau nu?
Cei vizati de anchetele sunt patronii firmei HexiPharma, cea care furnizeaza spitalelor din romania doua substante dezinfectante: clorhexidin digluconat si PVP-Iodine. Suspiciunea este legata de calitatea produsului, si anume de faptul ca solutia ar fi fost diluata si de 10 ori fata de ceea ce scrie pe eticheta.
Asta pune sub semnul intrebarii eficienta produsului despre care HexiPharma sustine ca este bun.
Pentru rudele celor care au murit din cauza infectiilor intraspitalicesti, dupa ce au fost raniti grav in incendiul de la clubul Colectiv, aceste suspiciuni sunt importante si grave.
Investigatiile jurnalistilor de la Rise Project au adus la lumina si miza acestei actiuni, care daca se doveste reala, este extrem de grava. Castigurile HexiPharma din aceasta presupusa diluare a produsului sunt colosale.
Publicatia sustine ca un litru de dezinfectant este cumparat din Germania (Corporatiile Evonik Industries si Basf) la pretul de 7,9 euro de o companie offshore ( CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Ltd). Aceasta firma ar fi controlata de Dan Alexandru Condrea, patronul HexiPharma, care si-o vinde apoi lui insusi cu preturi intre 75 - 100 de euro. Aici, insa ar interveni diluarea produsului, pana la de 10 ori, si apoi vanzarea lui catre spitale cu 100 de euro.
Ancheta parchetului va stabili daca diluarea substantelor a fost in parametri care ii asigurau eficienta sau daca actiunea patronului HexiPharma se inscrise in suspiciunile procurorilor: zadarnicirea combaterii bolilor si substituire de alimente sau alte produse, infractiuni care pot duce la condamnarea unei persoane la cel mult 5 ani de inchisoare.
Principalele declaratii ale ministrului Patriciu Achimas-Cadariu:
- Am organizat 3 videoconferinte cu DSP-urile
- Suntem datori sa verificam orice suspiciune.
- S-a inregistrat un dosar de urmarire penala la parchet care vizeaza speta prezentata
- 3526 teste au fost pana la urma, unele erau in curs de efectuare, in unele locuri s-au verificat si substante de la alte firme.
- Dintre acestea, sub 5% au fost neconforme.
- In peste 95% din situatii, testele au fost conforme.
- Consider ca pacientii nostri sunt in siguranta in acest moment.
- Fiind o ancheta penala, unele amanunte nu vi le pot da.
- Din toate judetele s-au luat probe, exista o oarecare clausterizare a lor.
- Continuam aceasta ancheta in coordonarea Pachetului.
- Toate laboratoarele in care s-au analizat probele sunt acreditate.
- Concentratia substantei face obiectul anchetei in curs.
- Spitalul are un produs pe care l-a cumparat, de acolo pana la contract sunt lucruri total diferite.
- Nu cred ca trebuie sa cream panica in populatie, nici sa stam linistiti.
- Vorbim de niste rezultate subiective la o verificare facute de niste oameni, pe cand aceste teste sunt niste recoltate si analizate in niste laboratoare acreditate.
Procurorii au dispus inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse, informeaza PICCJ.
Conform sursei citate, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal avand ca obiect informatiile vehiculate in spatiul public privind dezinfectantii produsi de o firma autohtona utilizati in unitatile sanitare.
"Procurorii au dispus in cauza inceperea urmaririi penale cu privire la fapta sub aspectul savarsirii infractiunilor de zadarnicire a combaterii bolilor prev. de art. 352 Cod penal si falsificarea si substituirea de alimente sau alte produse prev. de art. 357 alin. 2 Cod penal. In cauza au fost delegati ofiteri de politie judiciara din cadrul IGPR pentru efectuarea unor acte de urmarire penala, inclusiv pentru participarea la ridicarea probelor necesare in vederea realizarii unor teste specifice, in colaborare cu Corpul de control al Ministerului Sanatatii", precizeaza sursa citata.
Martea trecuta, procurorul general interimar Bogdan Licu a anuntat ca Parchetul s-a sesizat din oficiu in legatura cu ancheta privind dezinfectantii din spitale.
"Ne-am sesizat din oficiu cu privire la ancheta desfasurata de domnul Tolontan. Am sesizat Sectia de urmarire penala pentru constituirea unui dosar in aceasta cauza, fapt pentru care aduc multumiri mass-media pentru activitatea pe care o are", a declarat Licu, la sediul CSM.
PNL a solicitat lunea trecuta premierului Dacian Ciolos sa sesizeze Corpul de control cu privire la dezinfectantii utilizati in spitale, in urma unei anchete pe aceasta tema publicata in mass-media.
Joi, MS anunta ca ministrul Patriciu Achimas-Cadariu a dispus Corpului de control demararea unor controale mixte, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, dupa aparitia in media a problemelor legate de dezinfectantii din spitale. Potrivit MS, controalele mixte dispuse de ministrul Sanatatii se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General.
"Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de control demararea unor controale mixte, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General", a precizat Ministerul Sanatatii. Conform sursei citate, in cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora.