Scandal de proportii in sistemul sanitar. Compania suspectata ca distribuie in sute de spitale dezinfectanti diluati


Ultimul update: Vineri 29 Aprilie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 26 Aprilie 2016 10:01
Categorie: Stiri actuale

Un nou scandal de proportii zguduie sistemul nostru sanitar.

In atentia procurorilor au ajuns solutiile dezinfectate folosite in cea mai mare parte din spitalele din Romania, solutii banuite ca ar avea concentratia mai mica si de 9 ori fata de cea scrisa pe etichete. Daca suspiciunile se adeveresc, producatorii le-ar fi diluat cu buna stiinta, iar in unitatile spitalicesti ar fi ajuns solutii incapabile sa omoare bacteriile rezistente. Cei incriminati resping ferm acuzatiile si intentioneaza sa ii dea in judecata pe cei care le-au lansat.

Adrian Stanculea, Spitalul de Arsi: "Noi ce sa va zic, ne luam probe si le controlam. Dupa fiecare salon curatat, selectiv, sa vedem acolo si am 98, 99% din probe au iesit sterile. Se ia de peste tot pe unde se da. Pe monitor, de pe pat, pe injectomat tot ce gasesti si crezi ca ar putea fi contaminat. Uneori mai ies si probe pozitive. Si te gandesti de unde e beleaua?"

Int-adevar, aceasta este intrebarea zilei. Producatorul dezinfectantului ofera o solutie slaba calitativ sau curatarea unui spatiu in spital nu este bine facuta de angajati? Cea banuita ca nu ar fi in regula este Hexi Pharma, o companie din Romania ce are contracte cu 300 de spitale din intreaga tara. Informatiile despre presupuse nereguli in reteta produsului au fost dezvaluite de jurnalistul Catalin Tolontan, pe blogul sau tolo.ro. El sustine ca substantele active au fost diluate de la 3 pana la 9 ori.

Este o acuzatie grava pentru ca viata pacientilor depinde de cat de curata este sala de operatii, cat de steril este instrumentarul si apoi orice spatiu din spital. Sunt acesti dezinfectanti verificati?

"Dezinfectantii din spitale nu sunt verificati. Adevarat. Este verificata eficacitatea lor, respectiv efectul pe care il au si asta face fiecare spital din Romania. Hexi Pharma nu a avut niciodata, in 20 de ani, plangeri din partea vreunui spital, a lucrat intotdeauna cu buna credinta fata de utilizatorul final", este reactia Hexi Pharma.

Cei de la Directia de Sanatate din Arad spun insa ca au inregistrat nereguli acum 3 ani la acesta companie.

Mihaela Catu, medic specialist epidemiologie DSP Arad: "S-a constatat la momentul respectiv o neconcordanta intre avizul bio al unui produs dezinfectant si instructiunile de pe eticheta de utilizare, concentratia fiind mult mai mica pe instructiuni decat pe avizul bio."

Descoperirea nu a avut finalitate. De altfel, si acest scandal nou a prins ministerul Sanatatii pe picior gresit.

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu: "Nu avem laboratoare acreditate, am dispus controale mixte, am identificat finantare pentru a face aceste verificari. Pe termen scurt nu le putem face in tara, pe termen lung sunt doua laboratoare, vor primi acreditare estimat intr-un an."

In acest timp, o ancheta penala a fost declansata.

Parchetul general s-a autosesizat in cazul dezinfectantilor banuiti ca ar fi fost diluati cu buna stiinta inainte sa fie trimisi in unitatile spitalicesti. Procurorul general interimar al Romaniei a anuntat marti dimineata ca a sesizat sectia de urmarire penala pentru intocmirea unui dosar in aceasta cauza.

VIDEO PROTVPLUS.RO