Catalin Tolontan: "Autoritatile nu verifica in laborator dezinfectantii din spitale". Reactia producatorului Hexi Pharma

Dată publicare: 25-04-2016 15:52
Dată actualizare: 28-04-2016 07:10


medic, dezinfectant, getty

"Autoritatile din Romania nu verifica dezinfectantii care se folosesc in spitale".  Aceasta este concluzia unei anchete realizate de Catalin Tolontan, care explica pe blogul sau sistemul de avizare a substantelor folosite in unitatile sanitare.

Conform anchetei publicate pe tolo.ro, pacientii sunt tratati in spitale dezinfectate cu substante pe care statul nu le controleaza niciodata in laborator. Nici macar cand le da avizul de comercializare.

De asemene, potrivit unor rapoartele oficiale ale DSP, citate, autoritatile sanitare au prins „o concentratie mai scazuta decat pe eticheta” pentru unele antiseptice.

Tolontan a publicat documente interne de la fabrica Hexi Pharma, liderul pietei si firma care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de judete, care arata cum se produc dezinfectante cu o concentratie mult mai scazuta decat cea de pe eticheta.

Hexi Pharma: Produsele Thor si Suprasept sunt avizate de Ministerul Sanatatii

Produsele Thor si Suprasept, destinate dezinfectiei suprafetelor si instrumentarului medical, sunt avizate de catre Ministerul Sanatatii conform legislatiei in vigoare, in baza buletinelor de eficacitate depuse la dosar de compania producatoare, se arata intr-un comunicat, citat de Agerpres.

“Produsele sunt testate periodic atat de catre Hexi Pharma, care are contract cu mai multe laboratoare independente, cat si de catre spitalele mari din tara care au laboratoare de control microbiologic. Spitalele verifica frecvent eficienta produselor prin colectarea de pe suprafete, instrumentar, mainile personalului medical, rezultate indicand eficacitatea conform protocoalelor de control al infectiilor nosocomiale. Reteta de fabricatie s-a respectat intotdeauna cu strictete”, se mentioneaza in comunicat.

Conform reprezentantilor companiei, contractele cu spitalele de stat sunt realizate in urma licitatiilor prin sistemul de achizitii publice.

Hexi Pharma produce dezinfectanti pentru spitale de peste 20 de ani si are o prezenta la nivel national, atat in spitale de stat, cat si private
 

Sursa: , tolo.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO