Ministrul Sanatatii trimite corpul de control in spitale. Anuntul facut de Hexi Pharma in cazul dezinfectantilor diluati

×
Codul embed a fost copiat

Solutiile dezinfectante folosite in 2.000 de sali de operatie din Romania contin o substante activa diluate chiar si de 10 ori, arata testele de laborator cerute de jurnalistul Catalin Tolontan institutului de stat ICECHIM.

Ministerul Sanatatii trimite corpul de control in spitale pentru a verifica problemele legate de calitatea dezinfectantilor. La inspectii vor participa si reprezentanti ai Inspectiei Sanitare de Stat, dar si inspectori din cadrul Directiilor de Satate Publica. Anchetele au fost demarate dupa ce in spatiul public au aparut informatii conform carora substantele folosite la dezinfectie in spitale ar fi diluate. Compania care produce biocidul respectiv a oprit productia si distributia.

Acum cateva zile jurnalistul Catalin Tolontan dezvaluia intr-o ancheta ca dezinfectantii folositi in spitale sunt mult mai diluati decat o cere concentratia de pe eticheta. Potrivit lui Catalin Tolontan, analiza care arata ca substantele sunt diluate a costat 800 de lei.

Azi, si Ministerul Sanatatii a inceput controalele in urma carora vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora. Totodata se vor recolta probe separat si vor fi trimise in laboratoare pentru a se verifica daca toate concentratiile inscrise pe eticheta se regasesc in continut. Iata ce sustinea ministrul Sanatatii acum cateva zile: ''Am dispus controale mixte, am identificat finantare pentru a face aceste verificari. Pe termen scurt nu le putem face in tara.''

Si presedintele Klaus Iohannis a abordat joi acest subiect.

Citește și
violenta
O femeie din Botosani a ajuns la spital batuta de barbatul cu care a intretinut relatii intime. Ce i-a marturisit femeia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Klaus Iohannis: "Vedeti, si aici avem o situatie unde principiul "lasa ca merge si asa" este extrem de pagubos. Este clar ca aici unii nu si-au facut datoria cum trebuie si, in consecinta, vom avea o analiza si vom trage concluziile care se impun."

Compania Hexi Pharma, producatorul dezinfectantului despre care s-a spus ca ar fi diluat - a anuntat tot astazi ca a inchis productia si distributia.

"Vom face o analiza foarte amanuntita a tuturor concentratiilor si a eficientei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autoritatile care sunt abilitate sa verifice eficienta dezinfectantilor produsi de catre noi si vom oferi acces la toate informatiile de care acestea au nevoie", se arata intr-un comunicat emis de managerul companiei.

Parchetul general s-a autosesizat in cazul dezinfectantilor banuiti ca ar fi fost diluati si a fost deschis un dosar penal.

UPDATE 14:27 In urma dezvaluirilor facute de Catalin Tolontan, compania Hexi Pharma a oferit un comunicat in care anunta ca va demara o ancheta in cadrul companiei, dar si faptul ca au oprit productia in fabrica, precum si orice distributie.

"Am demarat o ancheta, am inchis productia si distributia. Solicitam DSP sa mearga sa ia probe de eficacitate din toate spitalele si chiar suntem dispusi sa suportam noi aceste costuri. Hexi Pharma a demarat o ancheta interna pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru aparitia acestei situatii. Mai mult, pana la elucidarea si rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autoritati si mass-media s-a oprit productia in fabrica, precum si orice distributie" se arata in comunicatul celor de la Hexi Pharma.

Iata comunicatul intergral:

Hexi Pharma a demarat o ancheta interna pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru aparitia acestei situatii. Mai mult, pana la elucidarea si rezolvarea tuturor problemelor semnalate de autoritati si mass-media s-a oprit productia in fabrica, precum si orice distributie.

Cautam vinovatii

”Cea mai buna solutie este oprirea productiei si verificarea tuturor substantelor pe care noi le producem pentru dezinfectarea spitalelor. Vom face o analiza foarte amanuntita a tuturor concentratiilor si eficientei produselor fabricate de noi. Vom colabora cu autoritatile care sunt abilitate sa verifice eficienta dezinfectantilor produsi de catre noi si vom oferi acces la toate informatiile de care acestea au nevoie.' (Dan Condrea, owner Hexi)

Suntem siguri de eficacitate: vom suporta contravaloarea analizelor de eficacitate

Desi extrem de ingrijorati ca o astfel de situatie a putut sa apara, reprezentantii Hexi sunt in continuare siguri ca produsele si-au facut treaba si ca pacientii nu au fost in pericol. 'Rugam DSP sa mearga sa ia probe de eficacitate din toate spitalele astfel incat sa fim siguri ca produsele si-au facut treaba. Suntem dispusi sa suportam contravaloarea acestor analize''

Hexi Pharma nu a avut niciun moment intentia de a actiona impotriva pacientilor din spitale, toate produsele fiind conforme cu reglementarile europene.

Hexi Pharma nu a avut niciodata, in 20 de ani, plangeri din partea vreunui spital, a lucrat intotdeauna cu buna credinta fata de utilizatorul final si activeaza intr-o piata libera, in care calitatea si pretul sunt singurele criterii dupa care produsele sale sunt comercializate. 

Catalin Tolontan: Dezinfectantul folosit in spitale are o substanta activa DILUATA de 10 ori". Rezultatul probelor de laborator

Probele analizate dezvaluie un adevar tulburator. Ambele substante din dezinfectantul Suprasept folosit in peste 350 de spitale din 40 de judete din Romania sunt diluate: prima de 10 ORI, iar cea de-a doua este cu 30% mai slaba in concentratie. Asta inseamna ca unitatile spitalicesti au folosit pana acum solutii incapabile sa omoare bacteriile rezistente.

Suspiciunea planeaza acum asupra producatorului Hexi Pharma, banuit ca ar fi diluat dezinfectantul cu buna stiinta. . Informatiile despre presupuse nereguli in reteta produsului au fost dezvaluite de jurnalistul Catalin Tolontan, pe blogul sau tolo.ro.

Mai grav este ca si loturile noi de dezinfectanti contin substante diluate. Asta inseamna ca, zilnic, sute de pacienti intra in sali de operatie nesterilizate corect si se supun unor proceduri realizate cu instrumentar medical pe care ar mai putea supravietui bacterii peirculoase.

Iar viata pacientilor depinde si de cat de curata este sala de operatii, cat de steril este instrumentarul si apoi orice spatiu din spital. Sunt acesti dezinfectanti verificati?

"Dezinfectantii din spitale nu sunt verificati. Adevarat. Este verificata eficacitatea lor, respectiv efectul pe care il au si asta face fiecare spital din Romania. Hexi Pharma nu a avut niciodata, in 20 de ani, plangeri din partea vreunui spital, a lucrat intotdeauna cu buna credinta fata de utilizatorul final", este reactia Hexi Pharma, care neaga orice acuzatie.

Ministrul Sanatatii, patronul general si directorul Hexi Pharma nu au comentat inca pe marginea dezvaluirilor facute de Catalin Tolontan.

In acest timp, o ancheta penala a fost declansata.

Parchetul general s-a autosesizat in cazul dezinfectantilor banuiti ca ar fi fost diluati cu buna stiinta inainte sa fie trimisi in unitatile spitalicesti. Procurorul general interimar al Romaniei a anuntat, la aparitia anchetei, ca a sesizat sectia de urmarire penala pentru intocmirea unui dosar in aceasta cauza.
 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Klaus Iohannis a fost operat la umarul drept. Presedintele va fi externat din spital miercuri dimineata
Klaus Iohannis a fost operat la umarul drept. Presedintele va fi externat din spital miercuri dimineata

Presedintele Klaus Iohannis a fost operat la umarul drept, marti dimineata, la Spitalul Militar din Bucuresti. Interventia chirurgicala, programata cu ceva vreme in urma, a decurs fara probleme.

O femeie din Botosani a ajuns la spital batuta de barbatul cu care a intretinut relatii intime. Ce i-a marturisit femeia
O femeie din Botosani a ajuns la spital batuta de barbatul cu care a intretinut relatii intime. Ce i-a marturisit femeia

Ancheta complicata in Botosani, dupa ce o femeie de 30 de ani, a ajuns batuta la Spitalul de Urgenta. A povestit ca a lovit-o un barbat cu care intretinuse relatii intime si caruia la final femeia i s-ar fi confesat si i-ar fi spus ca are HIV.

Scandal de proportii in sistemul sanitar. Compania suspectata ca distribuie in sute de spitale dezinfectanti diluati
Scandal de proportii in sistemul sanitar. Compania suspectata ca distribuie in sute de spitale dezinfectanti diluati

Un nou scandal de proportii zguduie sistemul nostru sanitar.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.