MS a dispus controale mixte dupa dezvaluirile facute despre problema dezinfectantilor. Testele vor stabili eficienta acestora

Dată publicare: 28-04-2016 12:21
Dată actualizare: 01-05-2016 00:20


medic, dezinfectant, getty

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a dispus Corpului de control demararea unor controale mixte, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica.

Decizia ministrului vine in urma aparitiei in media a problemelor legate de dezinfectantii din spitale, dezvaluite de Catalin Tolontan pe blogul sau.

Potrivit MS, controalele mixte dispuse de ministrul Sanatatii se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General.

"Odata cu aparitia in spatiul mediatic a problemelor legate de situatia biocidelor, ministrul Sanatatii a dispus Corpului de control demararea unor controale mixte, impreuna cu Inspectia Sanitara de Stat si Serviciile de Control in Sanatate Publica din cadrul Directiilor de Sanatate Publica. Precizam faptul ca aceste controale se vor derula in stransa legatura cu ancheta penala aflata pe rolul Parchetului General", precizeaza un comunicat al MS remis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, in cadrul acestor controale vor fi ridicate probe din dezinfectanti pentru a fi trimise la testare in vederea stabilirii eficientei acestora.

Catalin Tolontan: "Dezinfectantul folosit in spitale are o substanta activa DILUATA de 10 ori"

Solutiile dezinfectante folosite in 2.000 de sali de operatie din Romania contin o substante activa diluate chiar si de 10 ori, arata testele de laborator cerute de jurnalistul Catalin Tolontan institutului de stat ICECHIM.

in peste 350 de spitale din 40 de judete din Romania sunt diluate: prima de 10 ORI, iar cea de-a doua este cu 30% mai slaba in concentratie. Asta inseamna ca unitatile spitalicesti au folosit pana acum solutii incapabile sa omoare bacteriile rezistente.

Suspiciunea planeaza acum asupra producatorului Hexi Pharma, banuit ca ar fi diluat dezinfectantul cu buna stiinta . Informatiile despre presupuse nereguli in reteta produsului au fost dezvaluite de jurnalistul Catalin Tolontan, pe blogul sau tolo.ro.

Mai grav este ca si loturile noi de dezinfectanti contin substante diluate. Asta inseamna ca, zilnic, sute de pacienti intra in sali de operatie nesterilizate corect si se supun unor proceduri realizate cu instrumentar medical pe care ar mai putea supravietui bacterii peirculoase.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO