Mituri și adevăruri despre zahăr. Ce este zahărul, care sunt beneficiile și pericolele acestuia
Zahărul este un aliment pe care îl consumăm zi de zi, însă puțini sunt cei care înțeleg cu adevărat care sunt riscurile, dar și beneficiile acestuia.
Informațiile pe care le primim despre zahăr sunt contradictorii, de cele mai multe ori, iar dezbaterile privind efectele sale asupra sănătății continuă să domine discuțiile despre acest aliment. Iată câteva lucruri mai puțin știute despre zahăr.
Ce este zahărul și câte tipuri de zahăr sunt
Zahărul este un aliment ce se obține din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, având un conținut mare de zaharoză, care îi oferă un gust dulce. Acesta este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Zahărul conține doar două molecule, una fiind glucoza și cealaltă fructoza. În termeni chimici, acest aliment are denumirea de „zaharoză”. Puține persoane știu că toate plantele verzi produc zahăr prin fotosinteză.
Cu toate acestea, cele mai renumite în ceea ce privește producția de zahăr sunt sfecla de zahăr și trestia de zahăr. Acestea au devenit cele mai bune și eficiente surse din care se extrage zahărul.
Tipuri de zahăr
Zahărul este clasificat în trei tipuri principale (alb, brun și lichid), care sunt la rândul lor divizate în diverse subtipuri, după cum urmează:
Tipuri de zahăr alb:
Zahărul alb obișnuit, granulat
Acesta este cel mai comun tip de zahăr pe care îl folosim zilnic în gătit sau pentru a îndulci diverse alimente sau băuturi. Are granule mici, ceea ce îl face ușor de manipulat.
Zahărul pudră
Acest tip de zahăr este obținut prin măcinarea zahărului granulat până devine fin, după care este cernut. În produsele comerciale, zahărul pudră este adesea îmbogățit cu o cantitate mică de amidon de porumb. Zahărul pudră este frecvent utilizat în prepararea glazurilor, dulciurilor și frișcăi.
Zahărul din fructe
Acest tip de zahăr are granule mai mici decât zahărul granulat obișnuit și este adesea folosit în prepararea gelatinei, băuturilor sub formă de pudră și budincii. Dimensiunea mică a granulelor împiedică sedimentarea acestora, ceea ce este un avantaj pentru amestecurile uscate.
Zahărul specific industriei de panificație
Acesta are granule de dimensiuni reduse și este folosit pentru îndulcirea produselor de patiserie, precum gogoșile și prăjiturile.
Zahărul tos
Acest tip de zahăr are granule de dimensiuni foarte mici, este utilizat în prepararea deserturilor delicate, cum ar fi mousse sau budincă. Datorită dimensiunii mici a granulelor, acest zahăr se dizolvă ușor chiar și în băuturile reci.
Zahărul grosier
Acesta are cristale mai mari decât zahărul granulat și este rezultatul cristalizării siropurilor de zahăr bogate în melasă și zaharoză. Datorită dimensiunii mari a cristalelor, acest zahăr rezistă bine la temperaturi ridicate și este folosit în prepararea fondantelor.
Zahărul pentru „șlefuit”
Acesta poate avea cristale de dimensiuni mari sau mici, ambele tipuri reflectând lumina și conferind produselor un aspect strălucitor.
Tipuri de zahăr brun
Zahărul brun este un produs bazat pe zaharoză, care are o culoare distinctă maro datorită prezenței melasei. Există mai multe forme de zahăr brun, fie nerafinat, fie parțial rafinat, format din cristale de zahăr cu o cantitate reziduală de melasă (acesta fiind zahărul brun natural). Zahărul brun comercial se obține prin adăugarea de melasă la zahărul alb rafinat.
Zahărul brun și zahărul alb granulat conțin între 97% și 100% carbohidrați, având mai puțin de 2% apă și fără fibre alimentare, proteine sau grăsimi. Zahărul brun conține o cantitate moderată de fier (15% din necesarul zilnic bazat pe o cantitate de 100 de grame). 4 grame de zahăr (aproximativ un pliculeț sau o linguriță) furnizează 15 calorii. Deoarece zahărul brun are un adaos de melasă reintrodusă în timpul procesării (5-10%), este perceput ca fiind mai aromat de către consumatori.
Zahărul brun poate fi obținut prin fierberea directă a siropului de zahăr sau prin combinarea zahărului alb cu diferite cantități de melasă. Zahărul brun cu nuanță deschisă este adesea utilizat în sosuri sau în produsele de patiserie. Zahărul brun închis are o culoare mai profundă și un gust de melasă mai intens decât zahărul brun deschis - aroma bogată și complexă îl face ideal pentru prepararea turtelor dulci.
Zahărul turbinado este un zahăr semi-procesat care păstrează o cantitate mai mare de melasă și este cunoscut și sub numele de zahăr din trestie. Zahărul turbinado are o culoare galben-maronie, un gust de zahăr brun și cristale mai mari decât zahărul brun obișnuit.
Zahărul din Barbados este un zahăr nerafinat din trestie de zahăr în care melasa nu a fost îndepărtată. Are o culoare maro închis și un gust puternic de melasă. Cristalele acestui zahăr sunt mai mari și mai lipicioase, iar textura este nisipoasă.
Zahărul brun granulat se găsește și sub formă de pudră și este mai puțin umed decât zahărul brun obișnuit.
Zahărul lichid
Zahărul lichid este zahăr alb granulat dizolvat în apă. Zahărul lichid este adesea folosit în băuturi. Zahărul lichid chihlimbar are o culoare mai închisă și poate fi folosit atunci când se dorește culoarea maro.
Zahărul invertit este zahărul apărut în urma împărțirii zahărului în cele două componente: glucoză și fructoză. Deoarece fructoza este mai dulce decât zaharoza sau glucoza, zahărul invertit este mai dulce decât zahărul alb.
De ce avem nevoie de zahăr în organism
Zahărul joacă un rol vital în organism, furnizând energia necesară funcționării acestuia. Glucoza, în particular, este o sursă principală de energie pentru celulele corpului. Fiecare celulă are nevoie de glucoză pentru a funcționa corect, inclusiv cele din creier, care utilizează o mare parte din energia derivată din glucoză, scrie Harvard.edu.
Cât zahăr ar trebui să consumăm pe zi
Dar cu atâtea tipuri de zahăr și produsele din comerț conținând cantități mai mari sau mai mici de zahăr, multe lume se întreabă cât zahăr ar trebui să consumăm zilnic pentru a evita problemele de sănătate.
Potrivit NHS.uk, OMS recomandă ca zaharurile libere, zaharurile adăugate în mâncare sau băuturi, precum și zaharurile găsite în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe și legume neîndulcite, smoothie-uri și piureuri, să nu reprezinte mai mult de 5% din energia (caloriile) pe care o obții din mâncare și băuturi în fiecare zi.
Aceasta înseamnă:
Adulții nu ar trebui să aibă mai mult de 30g de zaharuri libere pe zi (echivalentul a aproximativ 7 cuburi de zahăr).
Copiii cu vârsta între 7 și 10 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 24g de zaharuri libere pe zi (6 cuburi de zahăr).
Copiii cu vârsta între 4 și 6 ani nu ar trebui să aibă mai mult de 19g de zaharuri libere pe zi (5 cuburi de zahăr).
Nu există o limită de ghidare pentru copiii sub vârsta de 4 ani, dar se recomandă să evite băuturile și alimentele îndulcite cu zahăr.
Zaharurile libere se găsesc în alimente precum dulciuri, prăjituri, biscuiți, ciocolată și unele băuturi răcoritoare și sucuri. Acestea sunt alimentele zaharoase la care trebuie să avem grijă și să nu facem excese.
Ce înseamnă că ne scade glicemia
Glicemia se referă la nivelul de glucoză din sânge. Nivelurile normale ale glicemiei variază pe parcursul zilei, dar se situează, în general, între 70 și 100 mg/dl înainte de mese. Când vorbim despre "scăderea glicemiei", ne referim la situația în care nivelul glucozei din sânge devine prea scăzut, fenomen numit hipoglicemie.
Simptomele hipoglicemiei includ amețeli, confuzie, tremurături, transpirație, palpitații și chiar pierderea cunoștinței în cazuri severe. Hipoglicemia poate fi cauzată de o varietate de condiții, inclusiv postul prelungit, consumul excesiv de alcool, anumite afecțiuni medicale precum diabetul sau reacțiile adverse la anumite medicamente.
Pericolele zahărului
Chiar dacă este o sursă esențială de energie, consumul excesiv de zahăr poate duce la numeroase probleme de sănătate. Iată câteva dintre pericolele asociate cu consumul excesiv de zahăr:
Creșterea în greutate
Zahărul este bogat în calorii, dar oferă puțini nutrienți. Atunci când consumăm prea mult zahăr, adesea consumăm prea multe calorii, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și la obezitate.
Boli de inimă
Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșterea nivelului de trigliceride și la scăderea nivelului de colesterol HDL (colesterolul "bun"), ceea ce poate crește riscul de boli de inimă.
Diabetul de tip 2
Consumul excesiv de zahăr, în special zahărul adăugat în alimente și băuturi, a fost asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2.
Carii dentare
Zahărul alimentează bacteriile din gură, care produc acizi ce erodează smalțul dinților, ducând la carii dentare.
Boli de ficat
Consumul excesiv de fructoză, în special sub formă de sirop de porumb cu înaltă fructoză, poate duce la acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce poate provoca boala ficatului gras non-alcoolic.
5 mituri despre zahăr
Nu de puține ori am auzit în copilărie tot felul de expresii în privința consumului de zahăr, cum ar fi „îți strică dinții”. Ei bine, odată cu creșterea în vârstă, aceste temeri au dispărut, iar multe persoane nu au mai ținut cont de efectele negative ale zahărului. Pe de altă parte, alte persoane au evitat complet acest aliment, ceea ce nu este tocmai în regulă. Iată cinci mituri despre zahăr, pe care ar trebui să le știe toată lumea, conform Baptisthealth.net.
Zahărul creează dependență
Cercetătorii studiază efectele zahărului asupra corpului nostru de zeci de ani. Recent, în noiembrie 2016, oamenii de știință din Europa au găsit puține dovezi științifice care să indice că zahărul este o substanță care creează dependență.
Potrivit medicilor, organismul uman simte o nevoie „primară” pentru zahăr, deoarece acesta este folosit de organism ca combustibil. Tipul de zahăr care alimentează organismul este glucoza, produsă de celulele noastre din alimentele pe care le consumăm, în special carbohidrații.
Toate tipurile de zahăr sunt rele
Potrivit medicilor, toate zaharurile sunt zahăr. Mai clar, acestea au același efect asupra corpurilor noastre. Cu toate acestea, există o diferență între zahărul rafinat și zahărul natural.
„Zahărul rafinat, precum zahărul alb și brun pe care îl adăugăm în produsele de patiserie, este doar zahăr. Acesta a fost procesat și i-au fost eliminați nutrienții importanți”, a declarat Natacha Borraj, dietetician.
Zahărul brut este mai puțin procesat, la fel ca îndulcitorii naturali, cum ar fi mierea, și prin urmare oferă organismului nostru anumiți nutrienți în plus față de zahărul obișnuit.
Hiperactivitatea în rândul copiilor
Nu de puține ori am auzit părinți care nu le dădeau copiilor dulciuri invocând hiperactivitatea. Medicul Borrajo spune că știința care susține aceste afirmații este, până acum, nesigură. Unele studii au arătat că zahărul determină unele persoane, adulți și copii deopotrivă, să intre într-o stare de hipoglicemie, producând prea multă insulină și declanșând eliberarea de adrenalină și alți hormoni pentru a aduce corpul înapoi în starea sa normală.
Pentru a evita aceste creșteri și scăderi, nutriționistul recomandă limitarea aportului de zahăr adăugat la mai puțin de 10 procente din caloriile consumate zilnic.
Prea mult zahăr provoacă diabet
Zahărul nu provoacă direct diabet, spune Borrajo. Cu toate acestea, atunci când se consumă calorii suplimentare care pot proveni din zahăr, și nu sunt arse, acestea pot fi stocate sub formă de grăsime. Această acumulare de grăsime, spune medicul, contribuie la obezitate, care este un factor de risc în dezvoltarea diabetului de tip 2.
Îndulcitorii artificiali sunt mai buni decât zahărul
„Noi recomandăm zahărul real, natural, mai degrabă decât îndulcitorii artificiali”, a spus nutriționistul.
Asta deoarece îndulcitorii artificiali, conțin adesea chimicale, precum saccharina sau aspartamul, care au fost studiate pentru efectele lor asupra corpului.
Deși dovezile științifice despre efectele îndulcitorilor artificiali sunt oarecum limitate, Borrajo a dat un sfat important, preluat de la Michael Pollan, profesor la Universitatea Berkeley:
„Dacă este plantă, mănânc-o. Dacă a fost făcută într-o fabrică, nu o face”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: alimente, evergreen, zahăr, dulciuri,
Dată publicare:
15-05-2023 00:00