Minunile medicilor italieni in sala pe care romanii au inchis-o 3 ani. 1200 de copii au o noua sansa

26-09-2013 19:37

operatii Marie curie

1200 de copii nascuti cu malformatii la inima ar putea fi salvati in tara in urmatorii doi ani. Asta dupa ce departamentul de Cardio-chirurgie Pediatrica de la "Spitalul Marie Curie", dar si alte 3 centre din Romania, vor functiona la capacitate maxima

Saptamana aceasta, la Bucuresti, au fost operati 5 copii pe cord deschis de o echipa de italieni, asistati de medicii nostri. Lunar, interventiile vor continua, respectand o lista de asteptare.

In ultimele 3 zile, la spitalul Marie Curie 12 medici chirurgi si anestezisti din Italia asistati de doctori romani au facut in total 5 astfel de interventii dificile.

Cea mai tanara pacienta avea doar 30 de ore si a fost chiar caz de urgenta.

S-a nascut cu o malformatie numita transpozitia vaselor mari, adica schimabrea de pozitie a arterelor care iriga inima.

Pentru a favoriza trecerea sangelui oxigenat in cordul drept, doctorii au montat un dispozitiv cu ajutorul unui angiograf.

Toate aceste minuni au avut loc in sectia dotata si amenajata din bani publici si privati care a stat inchisa aproape 3 ani.

Operatiile se vor face in baza unor liste de asteptare. La 2 saptamani, doctorii italieni evalueaza listele, iar o data pe luna opereaza. Urmatoarele interventii in noiembrie cand vor fi operati 5 copii. Pana atunci va continua si pregatirea doctorilor romani

Operatiile facute in Romania inseamna si o economie de cateva milioane de euro in bugetul Ministerului Sanatatii, in conditiile in care pana acum acesti copiii erau operati in strainatate.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO