Medicii au dezafectat un salon şi au improvizat o boxă ca să trateze o femeie arsă. Anunțul Ministerului Sănătății

×
Codul embed a fost copiat

O veste tristă a venit din Belgia, de la spitalul Militar. Femeia din Mureş, cu arsuri grave, transportată duminică seara acolo nu a putut fi salvată. Iar soţul ei este în stare critică în continuare.

România rămâne depăşită când vine vorba de pacienţii răniţi în urma exploziilor. Pe cei cu arsuri foarte mari îi trimitem în străinătate, în încercarea de a le salva viaţa, iar Ministrul Sănătăţii a anunţat că va înfiinţa o comisie care să analizeze fiecare pacient în parte.

Pe de altă parte, la noi în ţară, încă nu a început construcţia unui nou centru pentru arşi.

Cei doi soţi răniţi au ajuns iniţial la spitalul din Târgu Mureş, însă medicii de acolo au cerut ca ei să fie transportaţi de urgenţă la un spital din Belgia.

Din păcate, femeia de 69 de ani s-a stins, iar doctorii de acolo fac tot ce pot pentru bărbatul în vârstă de 79 de ani, cu arsuri pe 55 la sută din suprafaţa corpului.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

O altă victimă cu răni cumplite este din Argeş. După 17 ore de chin aceasta a ajuns în cele din urmă la Timişoara.

Ca să o poată trata, medicii au dezafectat un salon de trei paturi şi au improvizat o boxă. La fel fac pentru fiecare mare ars care ajunge la ei.

Gheorghe Nodiți, Clinică Chirurgie Plastică şi Reparatorie Timişoara: Singura problemă care este foarte importantă este izolarea acestor bolnavi pentru că orice sursă de infecţie poate să strice evoluţia lui.
Reporter: În cazul de faţă dacă va mai veni un pacient ars grav, avem unde să îl punem?
Gheorghe Nodiți, Clinica Chirurgie Plastică şi Reparatorie Timişoara: La noi, nu!

Ocupate sunt şi cele 15 pături pentru arşi de la Iaşi, dar şi cele din Bucureşti. Se întâmplă asta într-o perioadă în care creşte numărul incendiilor şi al accidentelor casnice.

Cu toate acestea autorităţile nu au început construcţia niciunui centru nou de arşi. Sunt 4 în plan. Două în Capitală şi câte unul în Timişoara şi Târgu Mureş.

De exemplu, în Bucureşti, în locul vechii secţii de pediatrie a spitalului Grigore Alexandrescu abia la anul vor începe lucrările.

Lucrurile sunt complicate şi la spitalul Bagdasar unde înainte de a începe construcţia unui centru nou, ar trebui relocată unitatea de primiri urgenţe.

Nu s-a încheiat nici dotarea cu aparatură a centrelor din Iaşi şi Timişoara, ridicate deja. Ministrul spune că uneori medicii nu îşi asumă responsabilitatea pentru aceşti pacienţi.

Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: ”Există spitale judeţene care pot trata pacienţi cu până la 30%. Au pături pentru arşi, acum 2 săptămâi s-a transferat un pacient de la un spital judeţean...estimarea era de 40% şi după ce a fost consultat era 8%. Uneori şi supraestimam ca să trimitem în Bucureşti pentru că într-adevăr tratamentul unui pacient ars costă.'

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică un ordin privind înfiinţarea unei comisii care să analizeze cazurile care ar trebui trimise în străinătate. 3 specialişti îşi vor da avizul, iar transportul va fi asigurat.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia
O femeie care a suferit arsuri grave într-o explozie din Mureş a murit într-un spital din Belgia

Femeia de 69 de ani fusese rănită în explozia care a avut loc duminică în comuna Gorneşti.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.