Medic de 28 de ani de la SJ Timişoara, găsit mort în propria casă. Surse medicale spun că s-a sinucis

Dată publicare: 05-04-2021 11:53
Dată actualizare: 05-04-2021 19:56


Medic de 28 de ani de la SJ Timişoara, găsit mor...
Medic de 28 de ani de la SJ Timişoara, găsit mor...

Caz șocant în Timișoara, unde un tânăr medic rezident, care lucra la secția ATI a Spitalului Județean, a fost găsit mort în locuința lui, iar principala ipoteză a polițiștilor este sinuciderea.

Superiorii lui vorbesc despre epuizare mentală și spun că nu este exclus ca gestul doctorului să aibă legătură cu oboseala extremă, mai ales că medicul muncea la terapie intensivă și a lucrat o bună bucată de vreme cu pacienți COVID, aflați în stare gravă, iar pe mulți i-a văzut murind sub ochii lui. Tânărul, de numai 27 de ani, terminase facultatea ca șef de promoție.

Vlad Marinescu avea 27 de ani. Sâmbăta seara terminase tura la spital și a mers acasă. La o zi după, duminică, rudele l-au găsit în casă inconștient. Au chemat ajutoare, însă manevrele de resuscitare au fost zadarnice.

Dorel Săndesc, coleg: „Suntem devastați de această tragedie, de pierderea unui coleg. Dincolo de faptul că era un om, un coleg, era unul din tinerii deosebiți din clinica noastră. El a fost un student de frunte, a terminat șef de promoție, a ales ATI-ul ca pasiune a vieții lui absolută."

În anchetă sunt lămuritoare probele toxicologice și necropsia. Până atunci însă, principala ipoteză luată în calcul este cea a sinuciderii. Cei care au lucrat cu ei vorbesc despre epuizare fizică și emoțională. Și nu doar volumul mare de muncă e de luat în calcul, ci și faptul că a lucrat în zona roșie, unde unii pacienți s-au prăpădit în fața ochilor lui.

Raul Pătrașcu, manager Spitalul Județean Timișoara: „Este o situație care poate fi atribuită stresului imens la care sunt supuși medicii în această perioadă. Să nu creadă cineva că dacă noi suntem medici suntem dumnezei sau nu avem trăiri emoționale sau vieți personale sau probleme de sănătate. După un an de zile de luptă cu această boală, dacă știi că ai făcut tot ce ai putut și totuși un pacient moare, asta nu înseamnă că pe ei nu îi afectează."

Dorel Săndesc, coleg: „Era un om sensibil și interiorizat, foarte interiorizat și pe acest teren burnout-ul teribil care a cuprins marea majoritate a personalului. Ceea ce s-a întâmplat e o tragedie extraordinară."

Moartea tânărul este acum investigată de poliție.

Alexandra Petrovici, purtător de cuvânt IPJ Timiș: „În continuare polițiștii efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor decesului."

După un an epuizant de pandemie care nu le-a permis cadrelor medicale niciun moment de relaxare sau liniște, se vorbește tot mai mult de oboseala fizică și mentală, așa-numitul sindrom burn-out.

Iar specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara au făcut primul studiu din România care măsoară nivelul de epuizare în rândul cadrelor medicale. Mai mult de jumătate dintre cei chestionați suferă de burn-out, sunt extenuați emoțional sau foarte stresați.

Daniela Bușe este asistent-șef la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara și a intrat în contact cu cele mai grave cazuri de Covid.

Daniela Bușe, asistent-sef Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Cel mai greu este psihic, pentru că pe lângă oboseală s-a acumulat și neputință, pentru că pacienții sunt tot mai gravi, decedează tot mai mulți și vrând-nevrând te atașezi de ei.”

Dana Biriș, psiholog clinician-psihoterapeut Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara: „Ne gândeam că există un grad de stres, de epuizare, de anxietate, dar nu la acest nivel."

Potrivit studiului, numărul mare de ore petrecute la spital, dar și faptul că multe cadre medicale nu reușesc să se detașeze când ajung acasă sunt principalii factori care duc la epuizare extremă.

Tags: timişoara, medic,


VIDEO PROTVPLUS.RO