Lovitura pe care o primesc parintii copiilor cu dizabilitati. Masura urmeaza sa intre in vigoare la 1 martie

Ultima actualizare: 26-02-2017 07:02

Zeci de parinti ai copiilor cu dizabilitati au protestat joi in fata Ministerului Sanatatii.

Sunt nemultumiti ca de la 1 martie va intra in vigoare un ordin care ii lasa pe unii dintre ei fara indemnizatia de insotitor.

Este vorba in special de copiii cu sindrom Down, dar nu numai iar ordinul prevede reducerea nivelului IQ de la 50 la 35 pentru incadrarea copiilor la grad de handicap grav. Oamenii cer abrogarea acestui ordin crud.

Fostul Ministru al Munci spune ca in astfel de situatii comisiile de specialitate au ultimul cuvant si pot decide pastrarea gradului de handicap.

Cu lacrimi in ochi aceasta mamica vorbeste despre suferinta prin care trece zi de zi alaturi de fetita ei care sufera de autism. Luna de luna isa da toti banii pe terapii, iar copila nu poate sta nicio clipa neobservata. Desi are 5 ani, abia a inceput sa lege cateva propozitii.

Mama: ''Vorbeste, dar nu in context si pt ca a inceput sa vb si foloseste olita i-a fost retras ac drept. face terapie de 3 ani si acum suntem penalizati pt progrese ''

Dreptul care i-a fost retras preusupunea un insotitor permanent.

Incadrarea in grad de handicap a copilului cu dizabilitati tine cont de diagnostic medical si de limitarea activitatilor normale. Cu alte cuvinte, specialistii vor sa stie daca acel copil poate sa stea nesupravegheat. Conform ordinului dat la finalul anului trecut, bolnavii cu un coeficient de inteligenta mai mare de 35 se pot descurca singuri.

Dar mamele unor copii care sunt in aceasta situatie spun ca nu este adevarat. Un copil cu un IQ mai mic de 58 si nu 38, are nevoie de supraveghere permanenta.

Mama: 'Desi are 14 ani abia acum a invatat sa recunoasca literele mari de tipar Daca intrerupem aceste terapii ar fi un regres pentrunoi''

Si asta pentru ca schimbarea incadrarii de la un grad de handicap la altul inseamna si pierderea unei sume de bani, pentru adultul care il ingrijeste.

Si Cristina Balan, castigatoarea showului Vocea Romaniei este revoltata de noile masuri. Cantareata are gemeni cu sindrom down.

Cristina Balan: ''Povestea noastra are in centru 2 fiinte minunate care vreau sa creasca intr-o tara normala, nu sa stau sa pazesc politicienii pe la minister.''

Parintii au protestat la Ministerul Sanatatii pentru ca doar copiii cu un IQ mai mic de 38 vor primi insotitor permanent, nu si cei de 58, cum se intampla acum. Ministrul Sanatatii le-a promis ca masura va fi retrasa.

Florian Bodog, Ministrul Sanatatii: "Vom revizui ordinul"

Gabi Balan: Aceste ''o sa '' nu ne ajuta cu nimic. Am aflat ca azi a venit doar una dintre comisii si nu s-a discutat nimic, au stat doar la o cafeluta si la un piscot''

In Romania sunt cateva sute de mii de copii care sufera de sidromul Down si de autism.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO