Infertilitatea, o problemă tot mai frecventă în rândul românilor. Care sunt soluțiile


Ultimul update: Luni 04 Noiembrie 2019 15:30
Data publicarii: Vineri 01 Noiembrie 2019 19:18
Categorie: Stiri Sanatate

Fântânile din Piața Unirii din Capitală s-au colorat vineri în roz și în bleu, în semn de solidaritate cu românii care vor să devină părinți.

Un cuplu din cinci nu reușește să aibă copiii pe cale naturală, iar jumătate dintre cei afectați de infertilitate nu își permit să apeleze la tehnici medicale moderne.

E o problemă tot mai frecventă de sănătate publică, atrag atenția medicii. Ar trebui să fie extinse programele statului, pentru a finanţa procedurile de fertilitate, mai ales că populația îmbătrânește, iar natalitate scade.

Un dosar gros, cu sute de analize scumpe, rămâne dovada pentru ani buni în care Alexandra şi soţul ei au căutat răspunsuri. În decembrie li se va naşte, în sfârşit, bebeluşul.

Alexandra Serbu: „Nu prea conştientizam ce înseamnă infertilitatea, nu prea găsim sprijin, nu prea găsim informaţii şi lumea ne arată cu degetul.”

Dr Diana Cocei, medic specialist infertilitate: „Adresabilitatea nu se face la vârsta potrivită, mai precis până în 35 de ani. După, rata de sarcini este din păcate mult mai mică.”

Faptul că o nouă viaţa începe într-un decor foarte tehnic şi deloc romantic, aşa cum e un laborator, n-ar trebui să fie decât treaba familiei.

Şi totuşi, potrivit primului studiu despre infertilitate făcut în România, 54% dintre cuplurile care nu pot avea un copil spun că nu vor apela curând la tehnici de reproducere asistată. Unele se tem de gura lumii, altele, 44%, nu îşi permit.

Chiar dacă preţurile sunt încă mai mici decât în ţările din jur, o fertilizare în vitro costă între 3 şi 5 mii de euro. Şi e nevoie în medie de 2 încercări pentru o reuşită.

La Nicoleta, a fost nevoie 7. Naşterea Larei a mobilizat-o pe mama ei să pună bazele unei asociaţii care să-i ajute pe cei care speră să aibă un prunc.

Nicoleta Brunel: „Aveam 28 de ani, îmi doream un copil şi medicii mi-au spus că am nevoie de fertilizare în vitro. Mi-am dat seama că în România oamenii îşi vindeau maşinile, îşi ipotecau casele sau pur şi simplu nu făceau nimic pentru că nu aveau bani.”

De 4 ani, câteva clinici private oferă, o procedură FIV gratuită pentru o pacientă cu diagnostic de infertilitate. Din această loterie atipică, făcută în ajunul Crăciunului, s-au născut până acum 12 copii şi sunt încă 11 sarcini în curs.

Şi totuşi, în alte ţări, dorinţa de a avea un copil nu ţine de noroc. Statul bulgar finanţează 3 fertilizări în vitro. Cel ungar, 5 proceduri. În România, programul naţional de reproducere plăteşte una singură, în funcţie de buget. În 2018, 567 de cupluri au avut această şansă şi s-au născut 300 de copii.

Pentru acest an, fondurile Ministerului Sănătăţii au fost dublate.

Medicii de la Spitalul Fundeni au donat sânge pentru pacienții lor
Droguri găsite în nasul unui fost deținut la 18 ani după ce le-a ascuns acolo
Orban: „Susţinem orice soluţie pentru organizarea examenului de rezidenţiat”
FULLSCREEN
Infertilitatea, o problemă tot mai frecventă în rândul românilor. Care sunt soluțiile
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO