Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege
Cozile sunt unul dintre lucrurile sensibile pentru români. Nu de puține ori s-au iscat adevărate scandaluri pe această temă, așa că mulți se întreabă cine are dreptul să meargă în fața cozii din punct de vedere legal?
O lege relativ nouă, din octombrie 2023, spune că gravidele și persoanele însoțit de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casierii, ghișee și casele de marcat din cadrul magazinelor, instituțiilor, farmacii sau altele.
Prioritate la coadă - cine are dreptul să meargă în față
Femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani sunt categoriile de persoane care au prioritate la casieriile și ghișeele din instituțiile publice și private.
Asta înseamnă că, atunci când se află la o coadă, aceste persoane au dreptul să meargă în față pentru a fi servite mai repede. Acest lucru se aplică în locurile unde nu există ghișee sau case speciale pentru aceste categorii de persoane, în care ele pot merge direct fără să aștepte la coadă.
De asemenea, instituțiile publice și private au obligația de a afișa în locuri vizibile, lângă casieriile sau ghișeele lor, informații despre această prioritate, astfel încât toată lumea să știe cine are dreptul să meargă în față.
În plus, în parcările aparținând instituțiilor publice și private, există locuri speciale pentru mașinile utilizate de către femeile gravide și persoanele însoțite de copii mici.
Aceste locuri sunt rezervate pentru a le oferi acestor persoane acces mai ușor și mai comod la serviciile de care au nevoie.
Iată ce spune legea:
„Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate.
Se acordă prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat ale instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care în instituțiile publice există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”.
Ce amenzi riscă cei care nu acordă prioritate
Legea este clară în ceea ce privește acordarea priorității femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii mici în fața casieriilor și ghișeelor. Orice persoană care este martoră directă a încălcării acestei legi are dreptul să sesizeze autoritățile competente.
Conform prevederilor legii, nerespectarea acestor reguli constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:
Nerespectarea prevederilor referitoare la acordarea priorității, cu amendă cuprinsă între 200 de lei și 1.000 de lei.
Încălcarea obligațiilor privind amenajarea, rezervarea și/sau semnalizarea locurilor de parcare, cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.
Folosirea fără drept a locurilor de parcare destinate femeilor gravide și/sau persoanelor însoțite de copii mici, cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.
Așadar, nu doar cei care nu respectă prioritatea acestor persoane la cozi primește amendă, ci și entitățile publice sau private care amenajează/rezervă sau semnalizează locurile speciale de parcare pentru aceste categorii de persoane.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor sunt de competența personalului de control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru faptele contravenționale referitoare la acordarea priorității, iar pentru încălcările privind locurile de parcare, aceste atribuții revin ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române și polițiștilor locali.
Sumele obținute din aplicarea amenzilor merg la bugetul de stat conform prevederilor legii.
În plus, entitățile publice și private au obligația de a pune în aplicare dispozițiile legii în termen de 6 luni de la data intrării acesteia în vigoare.
Drepturile femeilor gravide în Europa
Curtea Europeană de Justiție a stabilit ferm începând din 1990 principiul nediscriminării pe criteriul sexului în ceea ce privește femeile gravide în accesul la locurile de muncă, condițiile de muncă și concedierea.
Obligații specifice se aplică statelor membre și angajatorilor de la intrarea în vigoare a directivei care nu a fost modificată de atunci.
Prin hotărârile sale, Curtea a sporit semnificativ protecția împotriva refuzului de a fi angajate sau concediate din cauza sarcinii.
Articolul privind principiul egalității de remunerare pentru muncă egală și muncă de valoare egală între lucrătorii de sex masculin și feminin poate fi invocat la nivel național nu doar împotriva unui organ de stat, ci și între persoane fizice.
Acest articol interzice discriminarea directă pe criteriul sexului - de exemplu, un dezavantaj legat de sarcină sau concediul de maternitate - și discriminarea indirectă.
Acest lucru ar putea fi cazul dacă mult mai multe femei decât bărbați ar suferi un dezavantaj din cauza aplicării unei prevederi, criterii sau practici neutre din punct de vedere al sexului.
O astfel de măsură este interzisă dacă nu este obiectiv justificată printr-un scop legitim și dacă mijloacele de atingere a acestui scop sunt adecvate și necesare.
Unele instrucțiuni discriminatorii sunt, de asemenea, interzise.
Acest lucru ar putea fi de exemplu în joc atunci când un angajator ar cere unei agenții de muncă temporară să nu trimită o femeie gravidă pentru îndeplinirea temporară a sarcinilor administrative, pe care ar fi perfect capabilă să le îndeplinească.
Este interzisă în mod explicit tratarea mai puțin favorabilă a unei femei legate de sarcină sau concediul de maternitate.
Carta drepturilor fundamentale a UE este, de asemenea, relevantă în legătură cu principiile egalității, nediscriminării și egalității între bărbați și femei.
Articolul 33 privind viața de familie și viața profesională stipulează că familia va beneficia de protecție legală, economică și socială, iar pentru a reconcilia viața de familie și viața profesională, fiecare persoană va avea dreptul la protecție împotriva concedierii din motive legate de maternitate și la concediu de maternitate plătit și la concediu de parentalitate după nașterea sau adopția unui copil.
Aceste reglementări asigură dreptul femeilor însărcinate la un tratament corect și echitabil la locul de muncă, asigurându-se că nu există discriminări sau tratamente care ar putea să pună în pericol integritatea fizică a femeii în cadrul muncii.