Frigul a adus sute de români pe litoral. Cum funcționează terapia cu aerosoli
Odată cu frigul, pe litoral au ajuns şi primii turişti care cred în beneficiile aerosolilor.
Aceştia spun că, din octombrie şi până în februarie, aerul bogat în săruri minerale şi alte substanţe benefice pentru organism le face bine celor cu afecţiuni respiratorii.
8 grade Celsius şi vânt puternic. Dacă cei mai mulţi ar fugi cât ar vedea cu ochii, există şi categoria celor care cred că aceasta este vremea perfectă. Sute de oameni merg constant toamna la mare pentru curele cu aerosoli.
Adrian Bâlba, biolog marin: ”Toate substanţele dizolvate în apa marină provin într-un ciclu natural al elementelor vii din mare alge microcrustacee toate acestea prin degradarea lor generează substanţe active stimulatoare”.
Potrivit specialiştilor, terapiile cu aerosoli sunt recomandate în tratarea afecţiunilor respiratorii, dar ajută şi în lupta cu bolile de sezon precum gripă sau răceală.
Carmen Oprea, medic specialist: ”Ajung la cele mai intime structuri pulmonare şi atunci putem trata diferite afecţiuni respiratorii sinuzite laringite iar beneficile rezita în faptul că sunt uşor de administrat nu sunt dureroase şi în felul acesta evităm administrarea de substanţe medicamentoase”.
Sanatoriul balnear şi de recuperare din Techirghiol este plin în această perioadă. Specialiştii de aici folosesc un automat pentru cure, care funcţionează cu apă din lac, bogată în săruri minerale. O şedinţă costă 15 lei dar numai pentru cei care nu sunt internaţi.
Roxana Almasan, manager Sanatoriul Techirghiol: ”În funcţie de recomandarea medicului întradevar pot avea acces la aceasta procedură. Procedura durează între 15 şi 20 de minute”.
Femeie: ”Simţi că se duce până în plămân. Nu mai răceşti chiar dacă ai bea apă rece. Nu îţi mai curge nasul, nu îţi mai lăcrimează ochii”.
Bărbat: ”Am venit cu o uşoară răceală care după câteva şedinţe văd că am obţinut rezulatate fenomenale”.
România se situează pe locul şapte la nivel european în ceea ce priveşte numărul de oameni care au boli ale aparatului respirator. În fiecare an apar 7.000 de pacienţi noi.