Imunizarea românilor cu vaccinul AstraZeneca începe pe 15 februarie. Care sunt reacțiile adverse

AstraZeneca
Shutterstock

Miercuri se vor deschide programările pentru vaccinul AstraZeneca și vor fi distribuite doze în toate județele țării. Și în cazul acestui ser există întârzieri, iar până acum a fost livrată doar jumătate din cantitatea așteptată.

Ministerul Sănătății a anunțat că de miercuri se pot programa pe platformă cei care își doresc să primească serul de la Astra Zeneca. Prima zi disponibilă va fi 15 februarie.

Deocamdată au ajuns în țară 81.000 de doze, distribuite în centrele regionale din Timișoara, Cluj și Iași. Următorul transport cu încă 88.000 de doze este așteptat pe 12/13 februarie.

În total 170.000 de doze, sub cele 200.000 la care se așteptau autoritățile săptămâna trecută.

Vaccinul va fi disponibil în 180 de cabinete răspândite în toată țara. Este recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, are o eficacitate de 60%, iar a doua doză se face la 8 săptămâni distanță de prima.

Citește și
coronavirus
Mutațiile coronavirusului Covid-19, mult mai contagioase, provoacă temeri în toată Europa

Se pot programa cei cu boli cronice și angajații din domeniile esențiale.

 

Care sunt reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca

 

În cazul vaccinului AstraZeneca reacțiile adverse "foarte frecvente" sunt sensibilitatea la locul de administrare, senzația de oboseală, frisoanele, durerile de cap, greața sau durerile musculare.

Febra peste 38 de grade și vărsăturile sunt trecute la reacții "frecvente". Iar umflarea ganglionilor limfatici, amețelile sau erupțiile pe piele sunt "mai puțin frecvente".

De asemenea, autoritățile spun că reacțiile adverse minore sau moderate apar mai des după a doua doză a vaccinului Pfizer decât după prima.

Dr. Brândușa Petrușescu, imunolog Spitalul Universitar București: ”Cunosc multe cazuri care au făcut efectiv un nou episod pseudo-covid: febră, frison, stare de rău, greață, vărsături, dureri musculare, greață, vărsături, destul de neplăcute. Cei care deja făcuseră boala”.

Dr. Florin Roșu, manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași: ”Dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, dar sunt de slabă intensitate și vă garantez că folosind banalul paracetamol ele pot fi combătute”.

Potrivit celor trei prospecte la Astra Zeneca reacțiile adverse sunt mai puțin severe și mai rare după a doua doză decât după prima.

La vaccinul Pfizer reacțiile adverse sunt mai rar întâlnite la vârstnici decât la tineri.

Același lucru se întâmplă și în cazul vaccinului Moderna: reacțiile adverse apar mai des după a doua doză decât după prima.

 

Unde sunt cele 180 de cabinete noi destinate vaccinării

 

Imunizarea populaţiei cu vaccinul AstraZeneca va începe, în România, de la data de 15 februarie, motiv pentru care, după cum anunţă luni CNCAV, vor fi deschise 180 de cabinete noi de vaccinare.

Cele 180 de cabinete destinate vaccinării cu AstraZeneca sunt distribuite după cum urmează: Bucureşti (22), Alba (3), Arad (4), Argeş (5), Bacău (5), Bihor (5), Bistriţa Năsăud (2), Botoşani (3), Brăila (2), Braşov (5), Buzău (3), Călăraşi (2), Caraş-Severin (2), Cluj (10), Constanţa (6), Covasna (2), Dâmboviţa (4), Dolj (6), Galaţi (4), Giurgiu (2), Gorj (3), Harghita (3), Hunedoara (3), Ialomiţa (2), Iaşi (8), Ilfov (2), Maramureş (4), Mehedinţi (2), Mureş (5), Neamţ (4), Olt (3), Prahova (6), Sălaj (2), Satu Mare (3), Sibiu (4), Suceava (5), Teleorman (3), Timiş (10), Tulcea (2), Vâlcea (3), Vaslui (3), Vrancea (3). Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui judeţ.

Înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie, şi se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele cunoscute - atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare vaccinare-covid.gov.ro.

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat, pe 29 ianuarie 2021, acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Vaccinul AstraZeneca este al treilea împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18 - 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval, în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, precizează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Citește și...
Africa de Sud a suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca
Africa de Sud a suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca

Africa de Sud a suspendat imunizarea cu vaccinul AstraZeneca, în urma apariției unui studiu care sugerează că ar oferi o protecţie limitată la formele moderate de COVID-19, provocate de varianta de virus descoperită acolo.

Mutațiile coronavirusului Covid-19, mult mai contagioase, provoacă temeri în toată Europa
Mutațiile coronavirusului Covid-19, mult mai contagioase, provoacă temeri în toată Europa

Mutațiile coronavirusului, mult mai contagioase, provoacă temeri în toată Europa. Aşa numită "tulpină engleză" ar putea deveni majoritară în Franţa în jurul datei de 1 martie, avertizează epidemiologii din echipa de consilieri ştiinţifici ai Guvernului.

Manifestații împotriva restricţiilor anti-Covid în Danemarca. Pașaportul de vaccinare, una dintre nemulțumiri
Manifestații împotriva restricţiilor anti-Covid în Danemarca. Pașaportul de vaccinare, una dintre nemulțumiri

Circa 600 de persoane au defilat sâmbătă seara pe străzile din Copenhaga pentru a protesta faţă de măsurile anti-coronavirus luate de guvernul danez, în special viitorul paşaport de vaccinare, notează AFP.

Recomandări
Cât de mare este pericolul nuclear după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate. „Nimeni nu poate să-l dea la o parte”
Cât de mare este pericolul nuclear după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate. „Nimeni nu poate să-l dea la o parte”

Despre cum decurge războiul după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate a vorbit, la Știrile PRO TV, generalul în rezervă Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă ale NATO.

Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”

Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru ruşi
Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru ruşi

Comisia Europeană le-a cerut, vineri, statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor.