Cum va arăta noul spital construit de Asociația „Dăruiește Viață” din donații

Ultima actualizare: 02-11-2020 20:30

Primul spital pentru copiii cu afecțiuni oncologice de la noi este aproape gata. Este ridicat în București de Asociația „Dăruiește Viață”, cu banii adunați de la peste 350.000 de români și mai bine de 4.000 de firme.

Acum, Asociația strânge fonduri pentru a ridica un nou spital, unde vor fi mutate toate secțiile din actualul spital de copii „Marie Curie”. Așa că, este nevoie în continuare de ajutorul nostru, al tuturor.

În primul spital construit în România pentru copiii cu afecțiuni oncologice se lucrează de zor.

Se împlinesc doi ani de când s-a turnat fundația. Pe exterior, clădirea e gata, iar în interior, saloanele capătă formă.

Aici sunt cele 5 camere sterile în care vor sta pacienții care au nevoie de un transplant medular. 

Oana Gheorghiu este vicepreședinte Dăruiește Viață, asociația care a ridicat spitalul din banii donați de oameni. Întreaga poveste a pornit de la o situație revoltătoare. În actualul Spital Marie Curie, secția de oncologie are 30 de paturi.

Oana Gheorghiu: "Saloanele sunt mici, singurul loc de joaca este pe un hol strâmt, 30 de copii și 30 de părinți împart 2 toalete și un dus. Prin geamuri intră mult aer, se face frig. Daca deschizi ușa se face frig".

Acum 3 ani, în salonul 516 l-am întâlnit pe Alex. Se împlineau 9 luni de când ducea o luptă nedreaptă cu o boală al cărui nume nici măcar nu știa să-l pronunțe și nu înțelegea de ce toată viața lui s-a mutat în spital.

Acum, Alex e bine, este unul dintre vetaranii secției de oncologie, a învins boala și a jucat de curând într-un clip care vorbește despre războiul pe care acești copii îl au de purtat, război pe care îl pot câștiga daca noi îi ajutam.

"Cel mai important ar fi să existe intimitate că să zic așa. Stăteam câte 4 mămici cu câți copiii erau în cameră și asta era cel mai nașpa. Eram foarte mulți în cameră. Eram foarte aglomerați".

În noul spital, toate saloane vor avea băi și dușuri, tot aici vor fi 5 săli de operație, salon pentru radioterapie, o secție pentru neurochirurgie, spații largi și multă culoare.

În tot spitalul, peste to vor fi amplasate jucării, desene pe pereți pentru a-i ajuta pe acești copii să uite că sunt într-un spital.

"Aici este sala de lectura unde vor putea să vină să citească, să se relaxeze atât copiii, cât și mamele în aceasta camera o să functioneze un mic studio de radio. Aici vor putea să vina să puna muzică, să dea dedicații, să facă diferite emisiuni, să îi ajute să iasă din stare, iar în această cameră cu siguranță o să fie atracția locului: o să fie un cinematograf".

Pentru că actualul spital Marie Curie e vechi, iar condițiile pe care le indura copii de la oncologie sunt aceleași peste tot, Asociația "Dăruiește viață" va ridica încă un spital în care vor fi mutate toate secțiile.

Oana Gheorghiu, vicepreședinte "Dăruiește Viață": "Mi se pare că mai mult că oricând ne dam seama cât de important e să construim spitale moderne, organizate circuite corecte în care să reducem la maxim riscul de infectare al unui pacient".

Firmele au posibilitatea să redirecioneze la final de an 20 la suta din impozitul pe profit către acest proiect.

Formularul poate fi descaracat de pe www.daruieșteviața.ro. Tot acolo găsiți și conturile pentru donații.

Iar cu un SMS la 8864 cu mesajul "spital" puteți dona 4 euro pe lună. Noi, împreună, facem încă un spital.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO