Copiii cu probleme cardiace primesc o nouă șansă la viață la Spitalul Marie Curie. ”Nu avem cum să nu ne bucurăm”
România face un pas uriaș în tratarea copiilor cu malformații cardiace. Medici tineri, care s-au pregătit în străinătate, pot să opereze și la noi mai multe afecțiuni ale inimii.
La Spitalul Marie Curie funcționează cea mai mare secție de chirurgie cardio-vasculară pentru copii.
Trei bebeluși care nu au 5 luni împart un compartiment de terapie intensivă. Sunt doar câțiva dintre copiii care au primit o noua șansă după ce au fost operați în secția de chirugie cardio-vasculară de la Marie Curie.
Dr. Irina Mărgărint, chirurg cardiovascular: ”Este o chirurgie de nișă, care nu se face pe scara largă, locurile în care poți învăța sunt limitate. Atunci când copiii sunt bine, nu avem cum să nu ne bucurăm”.
Liliana Curea: ”La Marie Curie sunt acum 4 chirugi care operează inimi. Echipa medicală este întregită de 5 anesteziști. Toți sunt medici tineri, care s-au pregătit în străinătate”.
Dr. Monica Popescu: ”Este motivața noastră și ceea ce ne dă putere să mergem mai departe, să ne facem meseria cum trebuie”.
150 de copii sunt trimiși în fiecare an la operații în străinătate
În România, se nasc anual între 1.000 și 1.300 de copii cu probleme grave de inimă. De foarte multe ori, la intevențiile salvatoare au participat medici din străinătate.
Dr. Youssef Tammam: ”Venim să-i salvăm pe copii, dar și sa-i învățăm pe alții. Echipa locală deja este capabilă să facă 80% din cadrul chirurgiei pediatrice”.
Dr. Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI nou născuți Marie Curie: ”Dacă avem o problemă complicată și noi, echipa aceasta, nu suntem în stare să rezolvăm problema, atunci ne adresăm în San Donato, avem un contract și plătim un preț forfetar. Nu se poate acolo, trimitem în Franța, în Belgia, în Germania, în UK”.
Pentru că aici vin copii din toată țara, secția de la Marie Curie va fi extinsă.
Daniel Buzatu, manager Marie Curie: ”25 de paturi până la finalul anului”.
Echipe de chirugi tineri sunt și în Târgu Mureș, Cluj, Timișoara sau Iași. Sunt însă prea puțini ori n-au experiența necesară, așa că, în continuare, în jur de 150 de copii sunt trimiși în vest. Operațiile sunt plătite de stat.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, operatii, probleme cardiace, Spitalul Marie Curie,
Dată publicare:
19-05-2023 21:09