Comunele fără medic de familie, o problemă fără soluție. Localnic: „Ar fi bine să fie cum a fost odată”

Ultima actualizare: 31-07-2021 09:48

Comunele fără medic de familie par a fi o problemă fără soluție.

La nivel național, 212 localități din mediul rural sunt fără medic, asta deși primăriile le pun la dispoziție locuințe de serviciu și cabinete.

Așa se face că oamenii sunt nevoiți să meargă „la doctor”, fie în comunele vecine - în cazurile fericite - fie la distanţe de zeci de kilometri.

La polul opus sunt comunele din țară care nu doar că au medici de familie, dar au și policlinici cu cabinete de diverse specialităţi.

În comună Monor, din Bistrița-Năsăud, nu mai exista medic de familie din 2015, asta deşi primăria a făcut nenumărate solicitări în acest sens. Aici, doritorii ar avea la dispoziţie un cabinet şi o locuinţă de serviciu.

Vasile Haja, purtător de cuvânt al Primăriei Monor: „Merg până la Bistriţa, care sunt 40 de km. Eram nemulţumiţi că nu vine destul de repede, dar uite ce am ajuns să vedem că nu avem medic, că vine doar de două ori pe săptămână”.

O parte dintre localnici s-au înscris în oraş la medic, însă aproape jumătate au fost preluaţi de medicul de familie din localitatea vecină, care a decis să vină în sat de două ori pe săptămână.

Dr. Gabriel Munteanu, medic de familie: „În urmă cu câţiva ani am decis ca o dată, de două ori pe săptămână să vin în localitate, să consult persoanele care nu se pot deplasa la Şieu”.

Localnicii îşi doresc, în schimb, să aibă permanent un medic.

Ioan Mera, localnic: „Ar fi bine să fie cum a fost odată aici: medic de familie. Să poată interveni cât de rapid şi un om care are probleme să sănătate să poată apela la dumnealui”.

La polul opus este comuna Prundu Bârgăului, care are doi medici de familie deja. Aici, Primăria a construit o policlinică, care are spaţiile închiriate. Ea găzduieşte o farmacie şi opt cabinete medicale. Cei aproape 5.000 de locuitori ai comunei au specialişti în diferite domenii.

Marius Orzan, medic cardiolog: „Având experienţa din alte zone că unii pacienţi nu ajung în oraş, sunt unii mai în vârstă sau au multă treabă, preferă să te duci la ei acasă, cum s-ar spune”.

Pacientă: „E foarte bine că nu ai de mers la oraş”.

În România sunt 212 localități din mediul rural fără medic de familie și 665 de posturi de medic de familie vacante.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO