Coada calului. Totul despre beneficiile și contraindicațiile ceaiului de coada calului

coada calului
Pixabay

Cunoscută sub denumirea științifică de Equisetum arvense, coada calului a fost utilizată în scopuri medicinale din timpuri străvechi, încă de pe vremea Romei și Greciei antice.

Coada calului este o plantă perenă din familia de ferigi Equisetaceae, singura familie de plante supraviețuitoare ale ordinului Equisitales.

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și diuretice, coada calului ar putea avea o serie de beneficii asupra sănătății, cum ar fi susținerea sănătății oaselor și reducerea retenției de apă. Iată ce conține această plantă și la ce poate ajuta consumul de ceai de coada calului.

Coada calului – generalități

Coada calului crește în regiunile climatice temperate, în special cele din Europa, America Centrală și de Nord. Tulpina sa, care prezintă numeroase ramificații dense, se dezvoltă din primăvară până toamna.

Citește și
remedii pentru tensiune
Remedii naturiste pentru tensiunea mare sau mică. Cum poți să îți reglezi tensiunea arterială fără să apelezi la medicamente

În compoziția plantei se regăsesc numeroase substanțe bioactive benefice, în special antioxidanți, cum ar fi flavonoide. Potrivit Healthline, antioxidanții sunt compuși care au un efect protectiv asupra sănătății, prin proprietatea lor de a contracara acțiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule responsabile de creșterea stresului oxidativ și deteriorarea celulelor din organism, favorizând apariția afecțiunilor cronice.

De asemenea, un compus care se remarcă în compoziția acestei plante este acidul silicic, descrie aceeași sursă. Acesta este alcătuit din silicon și oxigen, fiind considerat răspunzător de efectele pozitive asupra părului, pielii, unghiilor și oaselor.

Coada calului este consumată în special sub formă de infuzie (ceai), însă se găsește și sub formă de capsule sau tinctură. De asemenea, în mod tradițional, ceaiul de coada calului mai este utilizat pentru efectuarea băilor de șezut.

Deși planta posedă numeroase proprietăți și beneficii potențiale, este important de știut că nu au fost efectuate suficiente studii care să le confirme.

Ceaiul de coada calului

Ceaiul de coada calului este cea mai comună formă de consum a acestei plante medicinale. Acesta se prepară infuzând o lingură de frunze uscate de coada calului într-o cană de apă fierbinte, timp de cel puțin 10 minute.

Care sunt beneficiile și contraindicațiile infuziei de coada calului:

Beneficiile ceaiului de coada calului

Consumul regulat de ceai de coada calului poate avea următoarele beneficii:

  • Proprietăți antioxidante și antiinflamatorii: Compușii bioactivi din coada calului pot scădea stresul oxidativ și inflamația din organism, procese care se asociază cu instalarea bolilor cronice. Așa cum prezintă VeryWellHealth, utilizarea acestei plante s-a asociat cu reducerea unor markeri de inflamație din sânge. În orice caz, o alimentație sănătoasă, bogată în alimente de origine vegetală, este esențială pentru menținerea sănătății optime;

  • Reducerea tensiunii arteriale: Conform articolului Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects, ceaiul de coada calului poate scădea tensiunea arterială datorită efectului diuretic. Reducerea cantității de fluid din organism produce scăderea volumului de sânge. Astfel, presiunea asupra vaselor de sânge scade. Studiul clinic „Antihypertensive effect of Equisetum arvense L.: a double-blind, randomized efficacy and safety clinical trial” (Danilo Maciel Carneiro și colaboratorii), efectuat asupra unui lot de pacienți cu hipertensiune arterială, a demonstrat efectele antihipertensive ale extractului de coada calului;

  • Adjuvant în eliminarea infecțiilor urinare (cum ar fi cistita): Pentru că stimulează urinarea, ceaiul de coada calului promovează eliminarea bacteriilor din tractul urinar, prezintă articolul Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects. Totuși, acesta nu înlocuiește tratamentul prescris de specialist;

  • Eliminarea retenției de fluide: Aceeași sursă relatează că ceaiul de coada calului poate ameliora retenția de apă și edemele (umflăturile) cauzate de aceasta, datorită efectului diuretic;

  • Îmbunătățirea aspectului părului, unghiilor și pielii: Conform VeryWellHealth, acidul silicic din coada calului poate promova sinteza de colagen, necesar pentru elasticitatea și regenerarea pielii. De asemenea, s-a dovedit că firele de păr care conțin mai mult silicon sunt mai rezistente la ruptură;

  • Efecte antimicrobiene: Coada calului ar acționa împotriva unor agenți patogeni, cum ar fi Candida albicans, Escherichia coli și Staphilococcus aureus, arată Healthline;

  • Susținerea sănătății oaselor: Conform surselor anterior menționate, acidul silicic promovează sinteza de colagen și utilizarea calciului, astfel încât poate îmbunătăți densitatea osoasă. Coada calului ar stimula osteoblastele (celulele care sintetizează țesutul osos) și ar inhiba osteoclastele (celulele care degradează țesutul osos).

Contraindicații ceai de coada calului

VeryWellHealth și WebMD ne informează că ceaiul de coada calului are o serie de contraindicații:

  • Hipokaliemie – persoanele cu un nivel scăzut al potasiului în sânge nu trebuie să consume ceai de coada calului, deoarece prin efectul său diuretic acesta poate reduce și mai mult nivelul de potasiu din organism;

  • Alergie la morcov – unele persoane alergice la morcov pot fi alergice și la coada calului;

  • Alergie la nicotină – coada calului ar conține cantități mici de nicotină. De aceea, persoanele alergice la această substanță ar trebui să evite planta;

  • Deficit de tiamină – această plantă conține tiaminază, o enzimă care degradează tiamina (vitamina B1). Astfel, aceasta agravează deficitul de tiamină. Consumatorii cronici de alcool prezintă, de obicei, această deficiență vitaminică. Prin urmare, sunt avizați de către specialiști să nu consume ceai de coada calului;

  • Diabet zaharat – ceaiul de coada calului poate crește riscul de hipoglicemie;

  • Sarcină și alăptare – nu au fost efectuate suficiente studii pentru a stabili dacă această plantă poate fi utilizată în timpul sarcinii sau alăptării.

Pe lângă acestea, literatura de specialitate evidențiază încă o contraindicație a ceaiului de coada calului. LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury a raportat un caz de hepatotoxicitate după consumul zilnic de ceai de coada calului timp de 2 săptămâni, în cazul unui pacient cu afecțiuni hepatice preexistente. Astfel, autorii au concluzionat că acest produs nu trebuie utilizat de către persoane diagnosticate cu afecțiuni ale ficatului.

Potrivit articolului Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects, persoanele cu afecțiuni renale și cele cu hipotensiune trebuie să evite, de asemenea, ceaiul de coada calului.

Aceleași surse ne informează că ceaiul de coada calului nu trebuie consumat de persoane care iau anumite medicamente, cum ar fi cele pentru tratamentul HIV/SIDA, diureticele, antidiabeticele orale și unele medicamente pentru inimă. Din cauza interacțiunilor posibile cu diferite substanțe farmaceutice, întreabă întotdeauna medicul sau farmacistul înainte a utiliza un produs naturist.

Pentru că această plantă are în compoziția sa cantități mici de nicotină, sursele menționate anterior recomandă evitarea acesteia de către persoanele care utilizează plasturi/gumă cu nicotină, dar și de către cele care încearcă să renunțe la fumat.

Este important să discuți cu medicul înainte de a începe să utilizezi orice produs naturist. De asemenea, niciun supliment alimentar nu înlocuiește tratamentul recomandat de specialist sau un stil de viață sănătos.

Pentru a evita deshidratarea și alte efecte adverse ale ceaiului de coada calului, cum ar fi deficitul de tiamină, specialiștii atenționează că infuzia nu trebuie utilizată pe termen lung. Articolul Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects recomandă un consum de până la 2 căni pe zi, nu mai mult de o săptămână continuu.

Băi de șezut cu coada calului

Băile de șezut (Sitz) sunt o formă de terapie utilizată pentru ameliorarea unor simptome resimțite în zona intimă, cum ar fi mâncărimile, durerea și iritația, arată Debra Stang în articolul “Sitz Bath”. Acestea se efectuează prin menținerea șezutului scufundat în apă caldă timp de 15-20 de minute, de câteva ori pe zi.

Conform articolului Horsetail Tea: 7 Health Benefits, How to Make & Side Effects băile de șezut cu coada calului pot ajuta la ameliorarea simptomelor infecțiilor urinare. Pentru a efectua o baie Sitz cu această plantă, poți utiliza chiar ceaiul de coada calului sau apă caldă în care ai adăugat trei mâini de plantă uscată.

Cu toate acestea, băile de șezut cu coada calului nu înlocuiesc consultația și tratamentul pentru infecțiile urinare, ci pot fi utilizate doar ca adjuvant.

Așadar, ceaiul de coada calului poate avea o serie de beneficii unice pentru organism. Totuși, nu uita că este esențial să urmezi un stil de viață echilibrat și să te adresezi medicului pentru orice problemă medicală. 

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Remedii naturiste pentru varice. Cum putem să le prevenim și când trebuie să apelăm la medic
Remedii naturiste pentru varice. Cum putem să le prevenim și când trebuie să apelăm la medic

Varicele, cunoscute și sub denumirea de vene varicoase, sunt o afecțiune comună în special în rândul femeilor, apărută adesea odată cu înaintarea în vârstă.

Remedii naturiste pentru tensiunea mare sau mică. Cum poți să îți reglezi tensiunea arterială fără să apelezi la medicamente
Remedii naturiste pentru tensiunea mare sau mică. Cum poți să îți reglezi tensiunea arterială fără să apelezi la medicamente

Tensiunea arterială reprezintă presiunea volumului de sânge asupra pereților vasculari. Conform specialiștilor, valorile tensionale normale sunt cele între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg.

Remedii naturiste pentru diaree. Cum putem scăpa de disconfortul creat
Remedii naturiste pentru diaree. Cum putem scăpa de disconfortul creat

Toată lumea se confruntă cu diaree de cel puțin câteva ori pe parcursul vieții. Aceasta reprezintă o manifestare digestivă comună extrem de neplăcută.

Remedii naturiste pentru durerea în gât și tuse. Cum putem ameliora simptomele
Remedii naturiste pentru durerea în gât și tuse. Cum putem ameliora simptomele

Tusea și durerea în gât reprezintă simptome comune ale infecțiilor de tract respirator. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de agenți patogeni virali (virusuri), care nu necesită terapie cu antibiotice.

Remedii naturiste pentru constipație. Ce metode putem încerca înainte de a apela la medicamente
Remedii naturiste pentru constipație. Ce metode putem încerca înainte de a apela la medicamente

Constipația este o condiție medicală comună, frecvent întâlnită la orice vârstă. Aceasta este o tulburare digestivă care afectează tranzitul intestinal și este legată adesea de un stil de viață dezechilibrat și alimentația săracă în fructe și legume.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”
Moșul a adus „dovada” greșită. Boarding Pass: Facturile arătate de Marcel Ciolacu, emise după zborurile „problematice”

Boarding Pass, site specializat în ştiri din aviaţie, continuă verificările vizând facturile prezentate de prim-ministrul Marcel Ciolacu ca dovadă a faptului că și-a achitat personal călătoriile cu avioane private în 2022.