Remedii naturiste pentru tensiunea mare sau mică. Cum poți să îți reglezi tensiunea arterială fără să apelezi la medicamente

remedii pentru tensiune
Shutterstock

Tensiunea arterială reprezintă presiunea volumului de sânge asupra pereților vasculari. Conform specialiștilor, valorile tensionale normale sunt cele între 90/60 mmHg și 120/80 mmHg.

Atât tensiunea prea ridicată, cât și cea prea scăzută, se asociază cu riscuri serioase pentru sănătate. Astfel, este esențial ca valorile acesteia să fie ținute sub control prin medicație potrivită recomandată de medic și prin menținerea unui stil de viață echilibrat. Descoperă ce remedii naturale te pot ajuta să îți îmbunătățești tensiunea arterială și care sunt cele mai comune mituri legate de hipertensiunea arterială.

Remedii naturale pentru a crește tensiunea arterială

Hipotensiunea arterială sau tensiunea arterială scăzută este definită de valori tensionale sub 90/60 mmHg, arată Mayo Clinic.

O serie de metode naturale te pot ajuta să crești tensiunea arterială la un nivel normal, așa cum prezintă Mayo Clinic și Medical News Today:

Citește și
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale
  • Consumă mai multă apă și evită alcoolul: Apa crește volumul de sânge, ceea ce crește presiunea acestuia asupra vaselor de sânge. De aceea, este important să te hidratezi optim. Evită, însă, băuturile alcoolice! Pe termen lung, acestea se asociază cu hipertensiune, însă imediat după ingestie, pot produce scăderea valorilor tensionale;

  • Crește consumul de sare: Sodiul produce creșteri ale tensiunii arteriale, motiv pentru care o dietă bogată în sare nu este recomandată. Totuși, în cazul persoanelor cu hipotensiune, aceasta poate fi benefică. Așadar, este indicat să adaugi o cantitate ușor mai mare de sare în preparate decât în mod obișnuit;

  • Poartă ciorapi compresivi: Aceștia îmbunătățesc circulația sangvină către inimă și reduc cantitatea de sânge de la nivelul venelor membrelor inferioare. În mod normal, sunt folosiți de către persoanele care se confruntă cu vene varicoase;

  • Ține picioarele încrucișate: Încrucișează picioarele atunci când stai în șezut. S-a dovedit că această poziție crește valorile tensionale. De asemenea, nu te ridica în picioare brusc, deoarece acest lucru scade rapid tensiunea arterială, provocând amețeli;

  • Fă mișcare: Adoptă un program de activitate fizică de minim 30 de minute pe zi;

  • Mănâncă mese regulate: Mesele bogate cantitativ se asociază cu scăderea bruscă a tensiunii arteriale (hipotensiune postprandială). Consumă mese mici și frecvente, pentru a preveni acest lucru.

Remedii naturiste pentru scăderea tensiunii

Hipertensiunea arterială este definită de valori tensionale peste 130/80 mmHg. Optimizarea stilului de viață este o metodă eficientă prin care poți reduce sau întârzia nevoia de medicamente pentru hipertensiunea arterială. Mayo Clinic propune următoarele măsuri:

Dieta DASH

O alimentație sănătoasă poate reduce tensiunea arterială cu până la 11 mmHg, relatează sursa menționată anterior. Dieta DASH (Dietary Approches to Stop Hypertension) reprezintă un model alimentar studiat clinic, care și-a dovedit eficiența în controlul hipertensiunii arteriale. Acesta presupune un consum ridicat de legume și fructe, alegerea cerealelor integrale și scăderea aportului de grăsimi saturate prin:

  • Consumul de lactate degresate sau semi-degresate;

  • Evitarea cărnii roșii, mezelurilor, dulciurilor și tuturor alimentelor ultraprocesate;

  • Alegerea cărnii slabe, de pui, fără piele și a peștelui.

De asemenea, include în dietă cantități mici de ulei vegetal extravirgin, cum este cel de măsline. De câteva ori pe săptămână, poți consuma oleaginoase (avocado, nuci și semințe nesărate și neprăjite) și leguminoase boabe (năut, fasole, mazăre). Poți cere ajutorul unui nutriționist-dietetician autorizat pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri alimentare.

Reducerea consumului de sodiu

Sodiul se asociază cu valori tensionale mai mari. De aceea, dacă ai hipertensiune și obișnuiești să consumi sare în exces, este recomandat să reduci cantitatea adăugată în mâncare. Poți condimenta preparatele cu ierburi aromatice. De asemenea, evită produsele fast-food, mezelurile și conservele, care sunt bogate în sodiu.

Creșterea aportului de potasiu

Potasiul este un mineral care contribuie la controlul tensiunii arteriale. Include în dietă alimente bogate în potasiu, cum ar fi banane, avocado, cartof dulce sau alb, linte, iaurt, spanac, caise uscate. În general, dacă respecți principiile dietei DASH, vei obține un aport ridicat de potasiu. Suplimentele cu potasiu se administrează doar la recomandarea specialistului.

Mișcare regulată

Activitatea fizică regulată, de intensitate moderată și de tip aerobic, cum ar fi joggingul, mersul pe jos în pas alert, ciclismul, înotul, dansul, contribuie la menținerea tensiunii arteriale într-un interval normal și la controlul ponderal. De asemenea, se recomandă inclusiv antrenamente de întărire a forței musculare de minim 2 ori pe săptămână.

Scădere ponderală

Dacă ești supraponderal sau obez, chiar și o scădere ușoară în greutate poate îmbunătăți valorile tensionale. De obicei, odată cu creșterea în greutate, crește și tensiunea arterială. În schimb, fiecare kilogram pierdut poate scădea valorile acesteia cu aproximativ 1 mmHg, relatează Mayo Clinic. Conform AHA Journals, o reducere ponderală de 2-4 kg poate produce scăderi ale tensiunii cu 3 până la 8 mmHg. Măsuri eficiente pentru slăbit sunt dieta echilibrată și sportul.

Renunțarea la fumat și alcool

Consumul de alcool și fumatul sunt obiceiuri care cresc semnificativ valorile tensionale. Astfel, este recomandat să eviți complet băuturile alcoolice sau să le consumi cu moderație. De asemenea, este o idee bună să iei măsuri pentru renunțarea la fumat.

Ține stresul sub control și odihnește-te

Stresul excesiv și odihna insuficientă (sub 6 ore de somn pe noapte) sunt alți factori care au impact asupra tensiunii arteriale. Meditația, activitățile plăcute (cum ar fi hobby-uri), timpul petrecut cu cei dragi, sportul și consilierea psihologică sunt metode prin care poți reduce stresul. De asemenea, menține un program stabil de somn și asigură-te că dormi 7-9 ore pe noapte.

Mituri și adevăruri despre tensiunea mărită

De-a lungul timpului au luat naștere o mulțime de concepții greșite cu privire la tensiunea mărită. Din păcate, atunci când nu suntem informați corect cu privire la diferite patologii, ne supunem unor riscuri. Iată care sunt cele mai populare mituri despre hipertensiunea arterială și care este, de fapt, realitatea, conform American Heart Association și WebMD:

  1. Mit: „Doar valorile peste 140/90 mmHg sunt îngrijorătoare”

Diagnosticul de hipertensiune arterială se stabilește începând cu valorile de 130/80 mmHg, prezintă American Heart Associaton. De asemenea, o valoare sistolică între 120-129 mmHg este considerată ridicată, cea optimă fiind sub 120 mmHg.

  1. Mit: „Mă simt bine, deci am tensiunea normală”

În general, tensiunea arterială mărită nu provoacă simptome decât atunci când valorile sunt foarte ridicate. Prin urmare, dacă nu prezinți manifestări, nu înseamnă că ai tensiunea normală. Chiar dacă simptomele lipsesc, această condiție medicală deteriorează în timp vasele de sânge.

  1. Mit: „Tensiunea apare pe fond genetic și nu poate fi prevenită”

Este adevărat că hipertensiunea arterială se poate transmite din generație în generație. Totuși, în ciuda predispoziției genetice, poți preveni apariția acestei afecțiuni printr-un stil de viață sănătos și prin menținerea unei greutăți corporale normale

  1. Mit: „Tensiunea este bună atât timp cât unul dintre numere este în intervalul normal”

Majoritatea persoanelor iau în considerare doar tensiunea arterială sistolică (prima valoare, care este mai mare). Totuși, inclusiv cea diastolică, care trebuie să fie sub 80 mmHg, este la fel de importantă. Aceasta reprezintă forța exercitată de volumul de sânge asupra pereților vasculari în intervalul dintre bătăile inimii.

  1. Mit: „Ca să am tensiunea sub control, pot mânca orice, atât timp cât renunț la sare”

Sodiul nu se găsește doar în sare, ci și în alimente (cum ar fi mezeluri, conserve și alte alimente procesate, brânzeturi sărate, carnea roșie, sosuri, fast-food). Calitatea alimentației are o importanță deosebită pentru controlul greutății și valorilor tensionale. În plus, nu trebuie să elimini complet sarea din alimentație, ci doar să reduci consumul acesteia.

  1. Mit: „Sarea de mare și de Himalaya sunt alternative bune pentru controlul tensiunii”

Dacă înlocuiești sarea obișnuită cu cea de Himalaya sau de mare, nu vei obține un control mai bun al tensiunii arteriale. Aceste varietăți sunt la fel de bogate în sodiu.

  1. Mit: „Dacă medicamentele mi-au normalizat tensiunea, pot să întrerup tratamentul”

Hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică, iar medicamentele recomandate de medic trebuie administrate pe termen lung. După întreruperea medicației, valorile tensionale vor crește din nou.

  1. Mit: „Vinul este bun pentru inimă, așa că pot bea cât doresc”

Deși vinul poate avea o serie de beneficii pentru sănătate datorită conținutului de antioxidanți, consumul regulat de băuturi alcoolice se asociază cu o creștere marcantă a tensiunii arteriale. Prin urmare, vinul trebuie consumat cu moderație.

  1. Mit: „Hipertensiunea arterială nu apare la tineri, deci nu trebuie să mă îngrijorez”

Uneori, hipertensiunea arterială poate apărea de la vârste fragede. Afecțiunea poate fi favorizată de factorii genetici, obezitate, sedentarism și prezența unor afecțiuni, cum ar fi malformații congenitale cardiace, prezintă Cleveland Clinic.

  1. Mit: „Dacă iau medicamente antihipertensive, nu e nevoie să îmi modific stilul de viață”

Stilul de viață echilibrat – mișcarea regulată și obiceiurile alimentare sănătoase – este esențial, chiar dacă urmezi un tratament antihipertensiv. Obiceiurile sănătoase te ajută să obții rezultate mai bune în ceea ce privește controlul tensiunii mărite, atunci când te afli sub medicație.

Prin urmare, dacă ai valori tensionale anormale, ia în considerare măsurile de optimizare a stilului de viață. Totuși, dacă tensiunea arterială prea mare sau prea mică persistă, programează-te la medicul cardiolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Băutura despre care toată lumea crede că e sănătoasă, dar adevărul e altul. Experții ne spun cât ar trebui să consumăm
Băutura despre care toată lumea crede că e sănătoasă, dar adevărul e altul. Experții ne spun cât ar trebui să consumăm

Consumul unui pahar sau mai mult de suc de fructe 100% natural în fiecare zi este asociat cu creşterea în greutate la copii şi adulţi, potrivit unei noi analize care a evaluat 42 de studii anterioare.  

Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei
Cei mai cancerigeni aditivi alimentari. În ce produse se găsesc și cum te ferești de ei

Majoritatea produselor din comerț conțin aditivi alimentari, în special cele ambalate, de la cerealele pentru micul dejun, până la dulciuri, produse de panificație și mâncare conservată sau gata de consum.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Recomandări
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.