Ce este Boala X și de ce se pregătesc liderii lumii de o nouă pandemie

Boala X
Shutterstock

Boala X este un concept adus în discuție de liderii lumii. Acesta se referă la un virus care este mai mortal decât a fost SARS-COV-2 și ar putea însemna o lovitură uriașă dată omenirii.

Anul acesta, liderii lumii s-au întâlnit la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, pentru a discuta despre Boala X, un presupus virus mai mortal de 20 de ori decât COVID-19.

Deși acest virus nu există încă, specialiștii vor să se pregătească preventiv pentru combaterea unui asemenea virus și să pregătească sistemul de sănătate pentru scenariul în care omenirea va trebui să înfrunte o nouă pandemie.

Boala X este un concept semnificativ care se referă la un agent patogen pandemic încă neidentificat. Scopul său este să promoveze o abordare proactivă în ceea ce privește agenții patogeni care ar putea declanșa o pandemie.

Ce este Boala X

Acest concept încurajează gândirea anticipativă, evitându-se dependența de liste existente de agenți patogeni pandemici, cum ar fi virusul gripal.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Există numeroși agenți patogeni cu potențialul de a declanșa o pandemie, care încă nu au infectat oamenii. Aceștia sunt adesea din familii virale cu caracteristici ce le fac potențiali agenți patogeni pandemici. Conceptul de boală X îi îndeamnă pe oameni să abordeze în mod proactiv aceste familii virale, să înceapă să înțeleagă modul de transmitere, impactul asupra corpului uman și tipurile de răspunsuri imune relevante. Aceste eforturi pot fi întreprinse din timp, consolidând rezistența umană, deoarece nu se așteaptă să fie identificat și caracterizat mai întâi ca agent patogen pandemic înainte de a se acționa, scrie Publichealth.jhu.com.

Există anumite caracteristici asociate bolii X care sunt considerate probabile, nu orice agent patogen are potențialul de a declanșa o pandemie. În general, trebuie să îndeplinească câteva criterii.

În primul rând, este probabil să se transmită prin respirație, deoarece este cea mai eficientă modalitate pentru un agent patogen. Comunicarea umană, râsul, tușitul, strănutul - toate acestea sunt dificil de controlat în cadrul sănătății publice, după cum s-a văzut în cazul COVID-19. Probabil va fi un virus, nu o bacterie sau o ciupercă. Este posibil să fie o entitate care poate migra de la animale la oameni. Sau ar putea fi un agent patogen uman care dobândește noi caracteristici sau suferă modificări genetice care îl fac mai susceptibil să declanșeze o pandemie.

Cum și unde ar putea să apară

Amesh Adalja, doctor în medicină, cercetător senior la Centrul pentru Securitate Sanitară Johns Hopkins, a declarat de curând că există posibilitatea ca boala X să apară chiar și acum. Omenirea a fost întotdeauna vulnerabilă la pandemii de boli infecțioase. Un virus ar putea să apară pentru prima dată într-o comunitate umană și poate ca 90% dintre cei infectați să prezinte simptome asemănătoare unei răceli comune sau, posibil, pneumonie ușoară, fără ca cineva să suspecteze prezența lui.

De asemenea, boala ar putea să apară oriunde. Există anumite locuri unde este necesară o supraveghere mai atentă cum ar fi zonele cu interacțiuni intense om-animal, migrarea umană în regiuni noi, zone cu biodiversitate ridicată și o varietate microbială crescută. Deși mulți ar putea considera că Asia și Africa, cu interacțiuni semnificative om-animal, sunt puncte importante, ultima pandemie înaintea COVID-19, pandemia H1N1 din 2009, a avut originea în Mexic, care nu era clasificat ca un astfel de punct fierbinte. Trebuie să fim conștienți că amenințarea poate proveni din orice regiune locuită de oameni și animale, ceea ce practic acoperă întreaga planetă.

Ce măsuri pregătesc liderii lumii

Liderii lumii deja au început să se pregătească în acest sens. Cea mai mare parte a pregătirii are loc în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și a altor organizații de sănătate publică, cum ar fi CDC-ul, CDC-ul european, Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit și Autoritatea pentru Cercetare și Dezvoltare Avansată din domeniul biomedical din cadrul NIH-ului. Este implicată Organizația Națiunilor Unite și, în esență, toate nivelurile de guvernare, precum și organizații de afaceri precum Forumul Economic Mondial. Se extinde până la nivelul departamentelor de sănătate de la nivel statal și local, precum și chiar la nivelul spitalelor și al unităților de sănătate private. De asemenea, sunt incluse și companiile farmaceutice care analizează tehnologiile de platformă pentru vaccinuri și cât de rapid pot fi dezvoltate în funcție de necesități.

Dacă suntem nepregătiți, există riscul ca o boală de proporții similare să provoace pagube și mai mari decât cele cauzate de COVID-19, care a dus la decesul a peste 7 milioane de oameni, conform informațiilor OMS.

„Dacă ne-am descurcat așa de prost cu ceva precum Covid-19, ne putem imagina cât de rău ar fi cu ceva precum un eveniment de nivelul [pandemiei] din 1918”, a spus Adalja, referindu-se la pandemia de gripă din 1918 care a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni din toată lumea, potrivit Clinicii Cleveland.

Aceasta este motivul pentru care experți din întreaga lume au lucrat la elaborarea unui plan robust și eficient pentru a se pregăti pentru cel mai rău scenariu. Ghebreyesus a menționat că un sistem de alertă precoce și un plan pentru infrastructura de sănătate, care a fost foarte solicitată în timpul pandemiei COVID-19 și a dus la numeroase decese, ar putea fi de ajutor în fața unei viitoare amenințări.

„Indiferent dacă ne referim la sistemele de sănătate sau chiar la sectorul privat, în legătură cu cercetarea și dezvoltarea, trebuie să ne pregătim pentru asta”, a adăugat el.

O altă lecție importantă învățată din experiența cu COVID-19 este importanța transparenței, a menționat Adalja.

„Cred că ceea ce vedem acum este o lipsă de încredere între medicii specializați în boli infecțioase, practicienii din domeniul sănătății publice și publicul larg, deoarece politicienii au intervenit în această problemă”, a explicat el. „Există posibilitatea ca oamenii să nu fie, de fapt, receptivi la măsurile de protecție recomandate de oficialii din domeniul sănătății publice”, a mai spus acesta.

Ghebreyesus a declarat că OMS, împreună cu alte organizații globale, a început deja să pună în aplicare inițiative pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie sau epidemie majoră. Aceste inițiative sunt un fond pentru pandemii pentru a ajuta țările cu resurse limitate, un centru de transfer de tehnologie pentru vaccinuri cu ARNm pentru a asigura accesul echitabil la vaccinuri pentru țările cu venituri mici și un centru pentru informații privind pandemiile și epidemiile pentru a îmbunătăți colaborarea în supravegherea între țări, scrie cbsnews.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Ce sunt tulburările alimentare, cum le identificăm și cele mai bune practici în astfel de situații
Ce sunt tulburările alimentare, cum le identificăm și cele mai bune practici în astfel de situații

Tulburările alimentare sunt condiții medicale caracterizate de un comportament alimentar anormal, care afectează atât sănătatea mintală, cât și cea fizică. De asemenea, ele pot interfera cu viața socială și cea profesională.

Ce alimente consumi când ai hemoroizi. Cum reduci simptomele prin nutriție și stil de viață și ce trebuie să eviți
Ce alimente consumi când ai hemoroizi. Cum reduci simptomele prin nutriție și stil de viață și ce trebuie să eviți

Hemoroizii sunt o problemă supărătoare, frecvent întâlnită, adesea cauzată de constipație și de anumite obiceiuri legate de stilul de viață.

Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”
Mai mulți pacienți au primit o șansă la viață, după ce le-au fost donate organe. „Ce simt acum e foarte intens”

În prag de Paște, 20 de pacienți au primit o șansă la viață după ce rudele a cinci persoane aflate în moarte cerebrală au decis să doneze organele celor dragi.  

Recomandări
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO
Stare de asediu în Istanbul. Violențe la manifestațiile de 1 Mai. Peste 40.000 de polițiști arestează protestatari. VIDEO

Istanbulul este în stare de asediu după violențele izbucnite la manifestațiile de 1 Mai. Sute de oameni au fost reţinuţi de forţele de ordine, relatează AFP.

Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front
Ucraina ridică în aer avioanele de luptă F-16. Kievul a anunțat de când vor începe să facă ravagii pe front

Kievul a transmis că va începe să opereze cu avioanele de luptă F-16 mai curând de cât se preconiza.