Care sunt primele simptome ale infectării cu coronavirus. Apar abia după 5 zile

×
Codul embed a fost copiat

Noi toți ar trebui să fim de acum înainte atenți la semnele care ne-ar putea arăta că am putea fi infectați.

Cel puțin cinci zile durează până la apariția primelor simptome, spun specialiștii români, care au analizat cazurile unor pacienți cu Covid-19. În primul rând, ar trebui să ne îngrijoreze febra și tusea seacă. În caz că aveți și știți că v-ați aflat într-o situație de risc de infectare, atunci ar trebui să sunați la medicul de familie, sau la 112.

Peste 90% dintre cazurile înregistrate la noi până acum au fost forme ușoare sau medii, spun specialiștii.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „Boala a debutat de obicei cu febră și cu tuse seacă, urmată de stare de astenie, dureri musculare, dureri articulare și la unii dintre pacienți, chiar de la debut, un sindrom digestiv cu greață, vărsături și diaree."

Aceste prime simptome apar, în general, după aproximativ cinci zile de la contactul cu o persoană infectată. Mai apoi, în formele ușoare sau medii, boala se întinde până la două săptămâni. În cazurile grave însă, situația se înrăutățește după prima săptămână de la apariția primelor semne, iar boala poate dura chiar și șase săptămâni.

Citește și
romani
Zeci de mii de români revin din zonele roşii ale Europei: "Ca acasă nu-i nicăieri”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Alexandru Rafila: „Punctul critic, de obicei, apare după cinci, șase zile de la debutul simptomatologiei cu pneumonie, cu detresă respiratorie, adică dificultate în respirație, adică respirație scurtă, sacadată, senzație de sufocare, care se poate accentua."

În oricare caz însă, specialiștii români spun că la apariția simptomelor specifice infecției cu coronavirus, oamenii nu trebuie să se prezinte din proprie inițiativă la spital, ci să anunțe medicii de familie, iar dacă aceștia nu răspund, să sune la 112 și să aștepte acasă. Evoluția cazurilor din România este, în mare parte, similară cu ceea ce se întâmplă în alte țări, conform unui studiu internațional.

Potrivit studiului realizat de experții Organizației Mondiale a Sănătății și de cercetătorii chinezi ai Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor pe un număr de aproape 60.000 de bolnavi confirmați în China, s-a constatat că:

-87,9% dintre pacienți au făcut febră

-67,7% au avut tuse seacă

-38,1% o stare de oboseală accentuată

-33,4% expectorație

-18,6% insuficiență respiratorie

-14,8% dureri musculare

-13,9% dureri de gât

-13,6% dureri de cap

-11,4% frisoane

- restul alte simptome precum: vărsături, diaree, congestie nazală.

Același studiu indică faptul că peste 80% din totalul cazurilor analizate au fost forme ușoare, tratate acasă, cu simptome nesemnificative de gripă.

13,8% însă, au fost cazuri severe, care au degenerat în pneumonii și insuficiențe respiratorii, iar 4,7%, cazuri critice care au avut stopuri respiratorii, șocuri septice sau le-au cedat mai multe organe. La vremea realizării studiului, adică spre finalul lunii trecute, rata deceselor era calculată la aproximativ 2%, dar cifra este irelevantă în contextul evoluției fulminante.

Riscul de deces însă, crește pe măsură ce vârsta este mai înaintată. În plus, riscul este mai mare la pacienții cu boli preexistente precum: afecțiuni cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice și diabet. Vestea bună ar fi că numărul îmbolnăvirilor este relativ mic în rândul copiilor, circa 2% în rândul infectaților sub 19 ani.

Având în vedere aceste date preliminare, cei care au făcut studiul au constatat următoarea evoluție a bolii: în cazurile ușoare convalescența durează aproximativ două săptămâni, iar în cazurile critice, între trei și șase săptămâni.

Timpul de la debut până la dezvoltarea unei stări severe este, în medie, de o săptămână.

Perioada medie de incubație a fost de cinci, șase zile în majoritatea cazurilor analizate, însă, experții Organizației Mondiale a Sănătății au recomandat o perioadă de până la 14 zile, deoarece au existat pacienți care au dezvoltat boala și după o zi de la presupusa infectare, dar și după 14.

S-a descoperit și că bărbații sunt mai vulnerabili în fața acestui virus, fiind mai mult de jumătate din totalul cazurilor înregistrate în China la momentul efectuării studiului. Vârstă medie a celor bolnavi este de 51 de ani, dar majoritatea cazurilor, adică 77,8%, au între 30 și 69 de ani.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
743 de noi decese în Italia. Mărturii cutremurătoare din spitalele spaniole
743 de noi decese în Italia. Mărturii cutremurătoare din spitalele spaniole

Protecţia Civilă din Italia a înregistrat pentru a treia zi consecutiv o scădere a numărului de îmbolnăviri, în timp ce acela al victimelor a crescut uşor faţă de luni.

Zeci de mii de români revin din zonele roşii ale Europei:
Zeci de mii de români revin din zonele roşii ale Europei: "Ca acasă nu-i nicăieri”

Românii continuă să se întoarcă acasă, în valuri. Zeci de mii de conaționali au fost nevoiți să plece din zona roșie a Europei și vin la familiile lor.

Semnalul de alarmă privind
Semnalul de alarmă privind "tratamentele împotriva coronavirusului" de la Agenția Europeană pentru Medicamente

Agenţia Europeană pentru Medicamente a avertizat, marţi, consumatorii cu privire la medicamentele falsificate, care provin de la farmaciile online neautorizate, pe fondul răspândirii noului coronavirus, informează AFP, citată de Agerpres.

1,3 miliarde de oameni vor intra în izolare în India
1,3 miliarde de oameni vor intra în izolare în India

Numărul oamenilor izolați din cauza coronavirus în întreaga lume s-a dublat și se apropie de 3 miliarde

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.