Care sunt primele simptome ale infectării cu coronavirus. Apar abia după 5 zile
Noi toți ar trebui să fim de acum înainte atenți la semnele care ne-ar putea arăta că am putea fi infectați.
Cel puțin cinci zile durează până la apariția primelor simptome, spun specialiștii români, care au analizat cazurile unor pacienți cu Covid-19. În primul rând, ar trebui să ne îngrijoreze febra și tusea seacă. În caz că aveți și știți că v-ați aflat într-o situație de risc de infectare, atunci ar trebui să sunați la medicul de familie, sau la 112.
Peste 90% dintre cazurile înregistrate la noi până acum au fost forme ușoare sau medii, spun specialiștii.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: „Boala a debutat de obicei cu febră și cu tuse seacă, urmată de stare de astenie, dureri musculare, dureri articulare și la unii dintre pacienți, chiar de la debut, un sindrom digestiv cu greață, vărsături și diaree."
Aceste prime simptome apar, în general, după aproximativ cinci zile de la contactul cu o persoană infectată. Mai apoi, în formele ușoare sau medii, boala se întinde până la două săptămâni. În cazurile grave însă, situația se înrăutățește după prima săptămână de la apariția primelor semne, iar boala poate dura chiar și șase săptămâni.
Alexandru Rafila: „Punctul critic, de obicei, apare după cinci, șase zile de la debutul simptomatologiei cu pneumonie, cu detresă respiratorie, adică dificultate în respirație, adică respirație scurtă, sacadată, senzație de sufocare, care se poate accentua."
În oricare caz însă, specialiștii români spun că la apariția simptomelor specifice infecției cu coronavirus, oamenii nu trebuie să se prezinte din proprie inițiativă la spital, ci să anunțe medicii de familie, iar dacă aceștia nu răspund, să sune la 112 și să aștepte acasă. Evoluția cazurilor din România este, în mare parte, similară cu ceea ce se întâmplă în alte țări, conform unui studiu internațional.
Potrivit studiului realizat de experții Organizației Mondiale a Sănătății și de cercetătorii chinezi ai Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor pe un număr de aproape 60.000 de bolnavi confirmați în China, s-a constatat că:
-87,9% dintre pacienți au făcut febră
-67,7% au avut tuse seacă
-38,1% o stare de oboseală accentuată
-33,4% expectorație
-18,6% insuficiență respiratorie
-14,8% dureri musculare
-13,9% dureri de gât
-13,6% dureri de cap
-11,4% frisoane
- restul alte simptome precum: vărsături, diaree, congestie nazală.
Același studiu indică faptul că peste 80% din totalul cazurilor analizate au fost forme ușoare, tratate acasă, cu simptome nesemnificative de gripă.
13,8% însă, au fost cazuri severe, care au degenerat în pneumonii și insuficiențe respiratorii, iar 4,7%, cazuri critice care au avut stopuri respiratorii, șocuri septice sau le-au cedat mai multe organe. La vremea realizării studiului, adică spre finalul lunii trecute, rata deceselor era calculată la aproximativ 2%, dar cifra este irelevantă în contextul evoluției fulminante.
Riscul de deces însă, crește pe măsură ce vârsta este mai înaintată. În plus, riscul este mai mare la pacienții cu boli preexistente precum: afecțiuni cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice și diabet. Vestea bună ar fi că numărul îmbolnăvirilor este relativ mic în rândul copiilor, circa 2% în rândul infectaților sub 19 ani.
Având în vedere aceste date preliminare, cei care au făcut studiul au constatat următoarea evoluție a bolii: în cazurile ușoare convalescența durează aproximativ două săptămâni, iar în cazurile critice, între trei și șase săptămâni.
Timpul de la debut până la dezvoltarea unei stări severe este, în medie, de o săptămână.
Perioada medie de incubație a fost de cinci, șase zile în majoritatea cazurilor analizate, însă, experții Organizației Mondiale a Sănătății au recomandat o perioadă de până la 14 zile, deoarece au existat pacienți care au dezvoltat boala și după o zi de la presupusa infectare, dar și după 14.
S-a descoperit și că bărbații sunt mai vulnerabili în fața acestui virus, fiind mai mult de jumătate din totalul cazurilor înregistrate în China la momentul efectuării studiului. Vârstă medie a celor bolnavi este de 51 de ani, dar majoritatea cazurilor, adică 77,8%, au între 30 și 69 de ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!