hipertensiune arteriala
Shutterstock

Boala de care suferă aproape jumătate dintre români și pe care mulți nu știu că o au. Greșeala fatală făcută de aceștia

În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Aproape jumătate (45%) dintre românii adulți au hipertensiune arterială.

Un procent semnificativ, peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot deja să aibă complicații ale acesteia. La vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ una din șapte persoane suferă de hipertensiune arterială, pentru ca la vârste între 25 și 34 de ani să avem de-a face cu o persoană din cinci afectate.

Statisticile cresc pe măsura vârstei, astfel între 35 și 44 de ani una din trei persoane sunt afectate, iar între 45 și 54 de ani practic jumătate din populație suferă de hipertensiune arterială.

Acestea sunt cifre îngrijorătoare, care demonstrează că hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică în România.

Prof. dr. Elisabeta Bădilă, Societatea Română de Cardiologie: „Este bine să controlăm valorile tensionale cât mai des pentru că acest context general național și internațional generator de stres poate induce hipertensiune, mai ales după vârsta de 40 de ani, când începe și un grad de rigiditate a arterelor. Vârsta arterelor este de fapt vârtsa reală a individului. Prin acest gest simplu, de măsurare a tensiunii arteriale, putem preveni consecințe nefaste ulterioare.”

Bădilă: „Poate e greu de crezut că o valoare tensională crescută la momentul actual poate, pentru prima oară sau a doua oară în viața unui individ, reprezenta un factor de risc important. Dar aceea este o măsurătoare de moment. Niciunul dintre noi nu știe dacă în cursul nopții, a doua zi când nu ne măsurăm tensiune arterială, valorile nu sunt mai mari decât atât și ne putem trezi cu evenimente de tipul accident vascular cerebral.”

În cadrul unei analize cantitative din 2021 vizând atitudinea față de hipertensiunea arterială , 31% dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața.

La fel de îngrijorător este și faptul că dintre intervievați niciunul nu a mai ales faptul că hipertensiunea arterială poate să nu prezinte simptome.

„Obiectivul medicației antihipertensive este să aducă la un nivel țintă ‘normal’ tensiunea arterială. În caz contrar inima, vasele de sânge și celelalte organe suferă, iar în timp efectele sunt ireversibile. Faptul că tratamentul antihipertensiv și-a atins obiectivul, deci valorile tensionale sunt sub control, este un lucru foarte bun si nicidecum un motiv ca medicația să fie întreruptă. Efectul unei întreruperi bruște poate fi chiar periculos, acesta fiind momentul când se pot produc cele mai multe evenimente cerebrale hemoragice,” a avertizat Prof. Univ. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății de Cardiologie din România.

Prin campania de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, Societatea Română de Cardiologie vine în întâmpinarea nevoii de informare a românilor. În continuare, în 2021, publicul dorește să cunoască în principal cum să își controleze hipertensiunea arterială (56% din eșantionul intervievat ), care sunt cauzele (50%) și simptomele afecțiunii (45%).

Prof. dr. Bogdan A. Popescu, președintele Societății de Cardiologie: „Hipertensiunea arterială se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce în timp la urmări severe: AVC, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, insuficiență renală. Pratic toți românii au auzit de hipertensiune, dar un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensiunii arteriale.

Popescu: „În cadrul unei analize recente, o treime dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită atunci când valorile tenisunii revin la normal și 15% că hipernesiunea e o boală cu care poți trăi dacă nu o tratezi. Sunt convingeri foarte greșite. Educarea pacienților este esențială pentru succesul terapiei. Măsurați corect tensiunea arterială, respectați recomandările de regim de viață și tratamentul prescris și comunicați cu medicul de câte ori sesizați modificări ale tensiunii arteriale.”

Citeste și...
Klaus Iohannis: Este supărător să vedem iarăşi un val de infectări COVID în România
Klaus Iohannis: Este supărător să vedem iarăşi un val de infectări COVID în România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre faptul că, în ultima perioadă, a început să crească numărul de infectări cu Covid-19 în România.

Un nou tratament pentru cancer a avut rezultate excelente. Se folosește ADN din tumoră
Un nou tratament pentru cancer a avut rezultate excelente. Se folosește ADN din tumoră

Vesti bune de pe frontul împotriva cancerului. Testarea unui ser personalizat, pe un număr restrâns de persoane, a dat rezultate încurajatoare în Marea Britanie.

Salvați Copiii a donat aparatură medicală de 900.000 lei secției de Neonatologie din Spitalului Județean Mavromati Botoșani
Salvați Copiii a donat aparatură medicală de 900.000 lei secției de Neonatologie din Spitalului Județean Mavromati Botoșani

Secția de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani beneficiază de o donație Salvați Copiii de aparatură medicală în valoare totală de aproape 900.000 lei.

Ultimele Știri
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția
Seceta face ravagii în România. 115 localități sunt afectate dintre care jumătate primesc apă potabilă cu porția

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția, unele doar ziua.

Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”
Președintele Klaus Iohannis: ”Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marți, într-o conferință de presă la palatul Cotroceni, că nu crede că va fi necesar şi că nu există un plan pentru ca România să intre într-un ”procedeu de austeritate”.  

Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”
Scandalul privind Legile siguranței naționale. Iohannis: ”Nu le-am citit, nu le-am cenzurat”

Preşedintele Klaus Iohannis a negat faptul că ar avea vreo contribuție directă la elaborarea draftului Legilor siguranței naționale, susținând că nici nu a citit despre ce  odificări este vorba și nici nu le-a cenzurat.