Asociatia „Dăruiește Viață” va da în folosință, în 2021, noul spital destinat copiilor bolnavi de cancer

Ultima actualizare: 29-11-2020 20:11

România nu are nici măcar un centru de radio-terapie pentru copiii diagnosticați cu cancer, în spitalele de stat.

Pentru cei mari se apelează la aparatura destinată adulților, iar dacă cei mici au nevoie de anestezie, părinții trebuie să caute soluții în privat sau în străinătate.

Situația se va schimba de la anul, dupa ce Asociatia „Dăruiește Viață” va da în folosință noul spital construit din donații în curtea spitalului Marie Curie.

350 de mii oameni şi 4.000 de companii au clădit un vis. Visul miilor de copii cu boli oncologice de a fi trataţi într-un spital modern.

500 de părinţi află în fiecare an că alături de pruncii lor pleacă la război. Unul dur, cu un inamic puternic: cancerul.

Alături de medici şi asistente ajung pe un front plin de lipsuri şi de greutăţi. Secţiile de oncologie pediatrică sunt puţine, saloanele vechi de 40 de ani cârpite sau renovate din sponsorizări devin casele lor pentru 10 luni. Însă puţin peste jumătate dintre micii soldaţi se mai întorc teferi de pe front, din cauză că sunt trataţi într-un sistem sanitar învechit.

Lavinia e unul dintre veteranii acestui război. A învins boala şi azi vrea să vorbească despre experienţa ei pentru că oamenii să înţelegea că e nevoie de o schimbare.

Lavinia Dinu: „Știu că voi contruiți un spital, dar nu ştiu ce o să puneţi în el”.
Reporter: „Ce ţi-ar plăcea ţie să punem?”
Lavinia Dinu: „Mai multe toalete, pentru că eu mai ţin minte când eram în spital că trebuia neapărat să aşteptăm la rând în spitalul vechi. Paturi pentru părinţi”.

Şi azi sunt aceleaşi condiţii. Copiii şi părinţii împart o singură baie la capătul holului, nu au loc de joacă, iar lecţiile şi le fac pe patul care le e univers timp de zece luni, cât durează tratamentul.

Pe geam se vede noul spital, unde saloanele vor avea băi, două paturi pentru copii şi încă două încastrate în mobilă, pentru părinţi. Cei mici vor avea o sală de joacă, cinematograf, sala de operaţie moderne şi saloane sterile pentru copiii lipsiţi de imunitate din cauza tratamentului.

Şi, pentru prima dată, va exista un centru de radioterapie pentru copii. În acest moment, în ţara noastră, nu există un astfel de loc. Va fi primul spital de stat care va oferi tratament complet copiilor cu cancer.

Carmen Uscatu, preșdinta Asociației „Dăruiește Viață”: „Aici sunt două buncăre în care vor fi două buncăre de radioterapie şi un CT planning. Este aparatul la care se scanează practic tumora, astfel încât să se poate face planul de tratament de către terapeut şi de către fizician”.

Noul spital destinati copiilor cu cancer va fi operaţional anul viitor. Tot atunci, Asociaţia Dăruieşte Viaţă îşi propune să înceapă lucrările la o nouă clădire de aceleaşi dimensiuni, în care să mute toate secţiile actualului Spital Marie Curie, construit în urmă cu 40 de ani. Pentru asta e nevoie de ajutorul oamenilor care pot dona 4 euro lunar printr-un sms la 8864, dar şi al companiilor care pot direcţiona 20% din impozitul pe profit până la sfârşitul anului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO