Porumbul rezistent la secetă, arahidele și fasolița ar putea salva agricultura românească de la dezastru. “Avem și curmale”

×
Codul embed a fost copiat

România se confruntă, în ultimii ani, cu o criză în agricultură, amplificată de schimbările climatice, secetă severă și degradarea solului.

Pentru a contracara efectele acestor fenomene, e nevoie de culturi care să reziste la secetă, a explicat, la PRO Verde, Alina Paraschiv, de la Stațiunea de Cercetare din Dăbuleni, recunoscută pentru activitatea sa în domeniul culturilor pe soluri nisipoase.

Aici, cercetătorii au introdus și testat cu succes culturi exotice precum cartoful dulce, fasolița, și chiar curmalul chinezesc – plante și arbori care rezistă la temperaturi extreme, soluri sărace și perioade prelungite de secetă.

Cartoful dulce, de exemplu, este cultivat cu succes la Dăbuleni încă din 2012, în colaborare cu parteneri din Coreea de Sud, iar soiul s-a adaptat perfect condițiilor românești. Spre deosebire de cartoful clasic, cel dulce are nevoie de temperaturi mai mari pentru depozitare și se dezvoltă excelent pe soluri nisipoase, afectate de secetă.

Culturile de curmal chinezesc din România i-au impresionat chiar și pe chinezi

În același timp, cercetătorii au început să promoveze și curmalul chinezesc – o cultură pomicolă care s-a adaptat neașteptat de bine la condițiile locale.

Citește și
Agricultura regenerativă ar putea revoluționa felul în care vom produce hrana în viitor. “Acum doar distrugem solul”
Agricultura regenerativă ar putea revoluționa felul în care vom produce hrana în viitor. „Acum doar distrugem solul”

Alina Paraschiv: “Avem și curmale în România, care cresc și se dezvoltă foarte bine, nesperat de bine. Noi am avut niște evenimente de diseminare a rezultatelor pe care le-am obținut, și toată lumea a fost foarte încântată de rezultate. Am avut vizitatori din China, pentru că este țara de origine a acestei specii și au rămas foarte plăcut impresionați de ce au găsit la noi.”

Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba), este un arbore fructifer originar din China, unde este cultivat de peste 4000 de ani. Fructele sale, de dimensiunea unei măsline, au o textură crocantă și un gust dulceag, asemănător cu cel al mărului, cu o ușoară aromă de curmal.

Fructul este apreciat nu doar pentru gustul său, ci și pentru valoarea nutritivă ridicată, fiind o sursă bogată de vitamina C, vitamine din complexul B, minerale și antioxidanți.

Ciprian Stănescu: Ce altceva?Fasoliță?

Alina Paraschiv: “Vom încerca să stabilim favorabilitatea climatică pentru niște specii de nișă cum le numim noi, printre care acest cartof dulce, fasolița și arahidele. Fasolița nu este o fasole, așa cum foarte multă lume și-ar imagina, ca specie botanică este Vigna Unguiculata, sau fasolea mung. Marea majoritate a soiurilor provin tot din China și are marele avantaj că rezistă acestor condiții climatice deosebite pe care le avem în vremea actuală”

Stațiunea Dăbuleni colaborează cu Universitatea Babeș-Bolyai și USAMV Cluj-Napoca pentru a dezvolta un serviciu agroclimatic care să ajute fermierii să identifice culturile potrivite în funcție de condițiile din fiecare zonă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
NEWS ALERT Tragedie! A murit pe teren, chiar în timpul meciului, dintr-un motiv bizar
Citește și...
Mișcarea strategică care ar resuscita agricultura românească. Vor fi folosite și gazele din Neptun Deep
Mișcarea strategică care ar resuscita agricultura românească. Vor fi folosite și gazele din Neptun Deep

Romgaz negociază preluarea combinatului Azomureș, existând discuții pentru activele companiei, a afirmat ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Avantajul ar fi prețul scăzut al gazului, materie primă pentru combinat.

Agricultura regenerativă ar putea revoluționa felul în care vom produce hrana în viitor. „Acum doar distrugem solul”
Agricultura regenerativă ar putea revoluționa felul în care vom produce hrana în viitor. „Acum doar distrugem solul”

Agricultura convențională, bazată pe utilizarea intensivă a solului și a resurselor naturale, a generat dezechilibre majore în ecosistem, care pot fi înlăturate doar prin trecerea la agricultura de tip regenerativ.

Recomandări
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”
Crăciun pe Valea Prahovei. Zeci de unităţi de cazare şi-au aşteptat în zadar oaspeţii. „Nu putem face faţă concurenţei”

Zeci de unităţi de cazare de pe Valea Prahovei au avut camere libere în acest an de Crăciun, o situaţie greu de imaginat în urmă cu câţiva ani, când rezervările se făceau încă din octombrie, noiembrie sau chiar cu un an înainte.

Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone
Zăpada și gerul i-a pus în dificultate pe unii turiști plecați la drum de Crăciun. Ninsori importante în mai multe zone

Prima zi de Crăciun a adus vreme rece, zăpadă și ger. La munte, vântul a suflat cu putere, iar pe șosele turiștii s-au trezit într-un scenariu pentru care nu erau pregătiți.

Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor
Sezonul de gripă a început mai devreme, cu peste 100.000 de infecții respiratorii. Avertismentul medicilor

Sezonul de gripă a început mai devreme anul acesta, iar autoritățile au emis deja o alertă epidemiologică. Asta după ce timp de trei săptămâni numărul cazurilor a crescut alarmant și a fost înregistrat și primul deces.