Ce aduce în plus programul Casa Verde 2025 față de precedentele ediții anuale

pro verde 2-8 iunie

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” vine cu schimbări mari în 2025, după ce ediția precedentă a fost criticată pentru modul inechitabil în care s-au împărțit fondurile.

Autoritățile anunță măsuri care să reducă diferențele dintre persoanele care aplică. Mai exact, înscrierea în program nu ar mai trebui să fie o cursă de viteză, ci un proces care să ofere șanse reale tuturor solicitanților.

Casa Verde 2025 - noutăți în ediția de anul acesta

Programul Casa Verde Fotovoltaice continuă și în 2025, iar Ministerul Mediului pregătește extinderea tipurilor de investiții eligibile pentru finanțare. Noua ediție aduce modificări.

Una dintre cele mai importante noutăți anunțate de ministrul Mediului, Mircea Fechet, este includerea în program a unor finanțări dedicate exclusiv celor care și-au instalat panouri fotovoltaice din fonduri proprii, fără sprijin de la stat. Aceștia vor putea beneficia acum de fonduri pentru achiziția de baterii de stocare.

În plus, în 2025 vor fi finanțate și alte echipamente, precum pompele de căldură și invertoarele necesare pentru compatibilizarea cu diverse modele de baterii. Asta ar putea reduce dependența beneficiarilor de un anumit brand, oferindu-le mai multă libertate de alegere și, teoretic, costuri mai mici.

Citește și
apa
România are 40% din rezerva de apă minerală naturală a Europei și e prima din lume. De ce nu ne putem bucura de comoară

Finanțarea rămâne neschimbată

Finanțarea standard acordată în cadrul programului rămâne de 30.000 de lei per beneficiar, la fel ca la Casa Verde 2024. Această sumă acoperă atât costurile pentru panouri fotovoltaice, cât și pentru acumulatori, în cazul beneficiarilor care aleg această soluție de eficientizare energetică.

Potrivit autorităților, utilizarea bateriilor asigură un grad mai mare de autonomie energetică și contribuie la reducerea presiunii asupra rețelei naționale de electricitate.

Buget majorat pentru 2025

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că bugetul propus pentru anul 2025 este de 2,2 miliarde de lei, cel mai mare alocat până acum în cadrul acestui program. Anul trecut, bugetul a fost de 2 miliarde de lei, sumă care a permis înscrierea a peste 66.000 de beneficiari.

”Vom aloca în acest an un buget, este propunere, de 2,2 miliarde de lei, o sumă mult mai mare față de anul trecut, pentru finanțarea programului privind sistemele fotovoltaice. Ca noutate, intenționăm să finanțăm și baterii. Propunem alocarea a 400 de milioane de lei pentru finanțarea acestora”, a spus Andreea Damian, director AFM, în cadrul unei dezbateri pe tema comunităților de energie.

Tot ca element de noutate, AFM va lansa un program separat dedicat exclusiv bateriilor de stocare, cu un buget de 400 de milioane de lei. Acest program va viza atât prosumatorii deja existenți, cât și pe cei care nu au avut până acum posibilitatea să investească în soluții de stocare.

Problemele edițiilor anterioare și soluțiile propuse

Ediția 2024 a fost în centrul unor scandaluri, din cauza echității privind accesul la fonduri. Sistemul de înscriere a fost considerat defectuos pentru că a favorizat persoanele care au reușit să introducă datele extrem de rapid în platforma online – în unele cazuri, chiar și în 20 de secunde, cu ajutorul unor softuri automatizate pe care românii au putut să le cumpere.

Pentru a evita repetarea acestor situații, Ministerul Mediului a anunțat că analizează modificarea mecanismului de înscriere pentru a oferi șanse reale tuturor solicitanților, inclusiv celor care nu sunt familiarizați cu tehnologia.

În plus, au apărut o mulțime de anunțuri pe internet ale unor oameni care ofereau servicii de înscriere în platformă. Ministrul Mediului a spus că anul acesta se va simplifica procesul de înscriere în program, ca să fie accesibil pentru toți românii.

„Vom face acest lucru menținând în continuare perioada de înscriere și, pe măsură ce avem sume suplimentare, să putem califica și restul persoanelor. Vom face acest lucru raportându-ne și la valoarea de cofinanțare care ar putea să crească anul acesta. Există propuneri legate și de o loterie, trebuie să mărturisesc că nu sunt neapărat optimist în legătură cu o astfel de procedură”, a declarat Mircea Fechet.

În sesiunea anterioară, fondurile pentru programul Casa Verde s-au epuizat în două minute. Unii oameni au reușit, cu ajutorul software-urilor plătite, să își introducă datele pe platformă în timp record: 20 de secunde.

Mai mult, AFM a făcut verificări strice anul trecut privind garanțiile depuse de instalatori, constatând că anumite firme nu îndeplinesc condițiile necesare. Printre acestea, condiția să își desfășoare activitatea pe teritoriul României. AFM a implementat anul trecut măsuri pentru ca ediția din 2024 să se desfășoare corect.

Legislația pentru Casa Verde 2024 a devenit mai strictă în privința schimbării instalatorului. Dacă în celelalte ediții beneficiarii putea să își schimbe furnizorul fără restricții pe parcursul a 12 luni, începând de anul trecut, acest lucru va fi posibil doar în primele trei luni de la semnarea contractului.

AFM recomandă beneficiarilor să fie atenți la persoanele sau firmele cărora le încredințează documente personale, pentru că riscurile sunt mari.

Înscriere în programul Casa Verde 2025

Condițiile de eligibilitate în programul Casa Verde 2025 sunt următoarele:

Domiciliu în România: Solicitantul trebuie să fie o persoană fizică cu domiciliul stabil în România, dovedit prin actul de identitate.

Proprietate asupra imobilului: Panourile fotovoltaice și bateriile de stocare pot fi instalate doar pe o locuință sau un teren aflat în proprietatea deplină a solicitantului. Această proprietate trebuie să fie demonstrată prin extrasul de carte funciară.

Destinație locativă a imobilului: Imobilul pe care se realizează instalarea trebuie să aibă destinație exclusiv locativă și să fie utilizat în acest scop de către solicitant.

Lipsa datoriilor la stat: Solicitantul trebuie să aibă toate datoriile la bugetul de stat și la bugetul local achitate la zi, conform certificatelor de atestare fiscală emise de ANAF și de autoritățile locale.

Nerambursarea altor finanțări similare: Solicitantul nu trebuie să fi beneficiat anterior de finanțare nerambursabilă prin programul Casa Verde sau prin alte programe similare pentru instalarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile.

Documente necesare

Actul de identitate al solicitantului: Copie lizibilă a actului de identitate, act de identitate valabil la momentul înscrierii și cu aceeași adresă ca adresa de implementare.

Extras de carte funciară: Acesta trebuie să ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului pe care se va realiza instalarea (are valabilitate 60 de zile) emis pentru imobilul a cărui adresa coincide cu adresa de domiciliu a persoanei care solicită finanțarea.

Certificat de atestare fiscală: Eliberat de ANAF, care să demonstreze că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat (are valabilitate 90 zile) emis pe numele persoanei care solicită finanțarea.

Certificat de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale: Eliberat de autoritățile locale, care să ateste că solicitantul nu are datorii la bugetul local.

• Opțional Copia cărții funciare colective (doar pentru imobile tip duplex).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Dan Șucu, investiție de 6.000.000 de € în Capitală. Ce proiect vrea să pună pe picioare afaceristul
FOTO Dan Șucu, investiție de 6.000.000 de € în Capitală. Ce proiect vrea să pună pe picioare afaceristul
Citește și...
România are 40% din rezerva de apă minerală naturală a Europei și e prima din lume. De ce nu ne putem bucura de comoară
România are 40% din rezerva de apă minerală naturală a Europei și e prima din lume. De ce nu ne putem bucura de comoară

România deține 40% din rezerva de apă minerală naturală a Europei. Și suntem pe primul loc în lume din acest punct de vedere.

Scurt ghid de economisire a apei în gospodărie
Scurt ghid de economisire a apei în gospodărie

Apa este o resursă prețioasă care trebuie folosită cu grijă. Economisind apa acasă, poți contribui și tu la protejarea mediului.

Harghita, regiunea gastronomică a Europei. Povești de succes din inima producătorilor locali
Harghita, regiunea gastronomică a Europei. Povești de succes din inima producătorilor locali

Avem mii de producători locali care fabrică alimente cu care ne putem mândri în întreaga lume. Alimentele care ajung direct la client sunt proaspete, iar prețul ar trebui să fie mai mic.

Recomandări
România, la un pas de ratingul de țară junk. Care ar trebui să fie prioritățile noului Guvern - Analiză Fitch Ratings
România, la un pas de ratingul de țară junk. Care ar trebui să fie prioritățile noului Guvern - Analiză Fitch Ratings

Perspectivele reducerii deficitelor aflate la un nivel ridicat record şi stabilizarea creşterii rapide a datoriei publice reprezintă elementul central al evaluării ratingului suveran al României, după alegerile prezidenţiale, arată Fitch.

Tragedie aviatică în India. Un avion cu 242 de pasageri s-a prăbușit. A fost găsit un singur supraviețuitor
Tragedie aviatică în India. Un avion cu 242 de pasageri s-a prăbușit. A fost găsit un singur supraviețuitor

Un avion cu 242 de persoane la bord care se îndrepta spre Marea Britanie s-a prăbușit joi lângă aeroportul Ahmedabad, din vestul Indiei. Avionul s-a prăbușit într-o zonă rezidențială, provocând zeci de morți și în clădirile de la sol. 

A cincea reducere a pedepsei pentru Mario Iorgulescu. Cât timp ar trebui să stea după gratii dacă s-ar întoarce în România
A cincea reducere a pedepsei pentru Mario Iorgulescu. Cât timp ar trebui să stea după gratii dacă s-ar întoarce în România

Curtea de Apel București a dispus joi scăderea unei perioade de opt luni din condamnarea de 8 ani și 8 luni închisoare primită de Mario Iorgulescu în dosarul legat de accidentul auto provocat de acesta în anul 2019, soldat cu moartea unui bărbat.