Dacian Ciolos a preluat mandatul de prim-ministru. Ce mesaj i-a transmis noul premier presedintelui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Cele doua Camere ale Parlamentului s-au reunit cu o intarziere de cateva ore fata de programul anuntat si au votat cu o majoritate clara ministrii cabinetului Ciolos.

Astfel, 389 de alesi au votat favorabil, in timp ce 115 au fost impotriva.

Marti seara, membrii noului guvern au fost chemati pentru a depune jurmanatul de investitura, iar apoi Dacian Ciolos a preluat oficial mandatul de premier.

Citeste in aceasta stire:
-► Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Dacian Ciolos
-► Mesajul lui Dacian Ciolos pentru Klaus Iohannis
-► Ciolos anunta prima sedinta de Guvern
-► Rezultatele oficiale: 389 de voturi pentru din 509 exprimate
-► Dacian Ciolos a prezentat in plenul Parlamentului programul de guvernare
-►Liviu Dragnea: "Victor Ponta a fost cel mai bun premier"
-► Alina Gorgiu: "Realitatea este ca PSD a pierdut puterea"
-► Dacian Ciolos: Acest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai improtant decat sa vada democratia intarita in Romania

Desfasurarea evenimentelor, marti, 17 noiembrie:

Citește și
Cristina Guseth
A incurcat imunitatea cu incompatibilitatea si a picat testul justitiei. Cristina Guseth, retrasa din noul cabinet de Ciolos

ORA 20:30 Dacian Ciolos si-a preluat marti seara mandatul de prim-ministru, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Victoria, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a premierului interimar, Sorin Cimpeanu, caruia i-a multumit pentru modul in care si-a dus la indeplinire mandatul.

El si-a exprimat totodata speranta ca echipa de ministri pe care o conduce va fi in masura sa duca la bun sfarsit mandatul incredintat de Parlament si i-a multumit totodata presedintelui Klaus Iohannis pentru increderea pe care i-a acordat-o.

"Domnule presedinte, mi-ati cerut sa vin cu o echipa de independenti, de specialisti, de oameni ambitiosi, oameni care si-au lasat activitatile in care au investit mult timp si energie. Le-au lasat deoparte pentru mult timp si au hotarat sa vina si sa-si puna competentele intr-o echipa care, sper eu, sa fie in masura sa-si duca la bun sfarsit mandatul, misiunea pe care astazi ne-a dat-o Parlamentul si pe care dvs. ati oficializat-o. Doresc sa va multumesc pentru increderea pe care mi-ati acordat-o si sa va asigur ca vom face tot ceea ce tine de noi ca sa fim cat mai deschisi si cat mai receptivi si sa dam tot ceea ce e mai bun din noi, pentru a arata celor care au avut si care au incredere in noi ca lucrurile pot sa mearga din bine in mai bine si in Romania", a spus Ciolos la ceremonia de preluare a mandatului de prim-ministru care a avut loc marti seara la Palatul Victoria.

Seful statului, Klaus Iohannis, a sustinut, la randul sau, ca "nu a existat un guvern asa de independent politic".

"Am toata convingerea ca dvs veti reusi, contrar asteptarilor unora sau altora, sa va faceti treaba foarte bine. (...) Politicienii si-au dorit un astfel de guvern. (...) Nu voi incerca niciodata sa spun Guvernului ce sa faca", a afirmat Iohannis.

ORA 19:45 Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca Guvernul Ciolos are toata legitimitatea si le-a transmis ministrilor ca pot merge "drepti inainte", sa puna in practica proiectele, programele, politicile, in folosul tarii.

"Va felicit pentru ca ati primit un vot hotarat 'Da' in Parlament, dar va felicit pe fiecare dintre dumneavoastra pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu este usor. Politicienii, mai devreme sau mai tarziu, va vor spune ca de fapt nu-i reprezentati. Este o eroare fundamentala. Guvernul, acest Guvern Dacian Ciolos, are absolut toata legitimitatea. A primit-o prin votul de investitura din Parlament. Puteti sa mergeti drepti inainte, sa va puneti in practica proiectele, programele, politicile, in folosul Romaniei", a spus Iohannis, la ceremonia de depunere de catre membrii Cabinetului Ciolos a juramantului de investitura.

El a subliniat ca acest Guvern independent este un "pas inspre clasa politica reconectata la alegatori, inspre clasa politica pe care si-o doresc oamenii".

"Este un pas. Va dura un an. Folositi acest an din plin. Un an de zile este putin, este foarte putin in politica, dar este suficient de lung pentru a guverna Romania bine, pentru a asigura un cadru foarte bun pentru alegerile locale si parlamentare si pentru partidele politice care vor sa se reformeze. Va doresc mult succes", a transmis presedintele Iohannis.

Totodata, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis totodata premierului Dacian Ciolos si membrilor Cabinetului ca pot conta pe parteneriatul cu el si a dorit totodata sa dea asigurari ca nu va incerca niciodata sa spuna Guvernului ce sa faca.

"Astazi mai mult ca in zilele trecute s-a speculat relatia dvs. cu mine. Eu pot sa va spun cateva lucruri foarte clar. Nu voi incerca niciodata sa spun guvernului ce sa faca, nu voi incerca sa impun guvernului niciodata cum sa faca. Aveti toata libertatea si toata raspunderea, dar in mine veti gasi oricand domnul prim-ministru, onorate doamne ministru, stimati domni ministrii, un partener. Eu vrea ca Romania sa functioneze bine, iar pentru asta e nevoie de un guvern care functioneaza bine si pentru asta e nevoie de comunicare.", a afirmat presedintele Iohannis, marti seara, la ceremonia de preluare a mandatului de premier de catre Dacian Ciolos la Palatul Victoria.

Seful statului a reamintit ca anul 2016 este "un an complicat, cu doua randuri de alegeri, alegeri locale si alegeri parlamentare, cu un buget care inca nu a ajuns in Parlament".

Insa seful statului si-a exprimat convingerea ca, impreuna cu Presedintia, echipa guvernamentala a premierului Dacian Ciolos va continua procesul de repunere a Romaniei pe harta lumii.

"Daca o tara are nevoie de colaborare intr-un domeniu intre Presedintie si Guvern, atunci cu siguranta acest domeniu este politica externa. Nu se poate fara colaborare. Am reusit - chiar in conditiile in care, pe alocuri, colaborarea a fost dificila - sa colaboram in zona de externe. In zona de externe am reusit si am toata convingerea ca vom continua, asa, cu noua echipa a prim-ministrului Dacian Ciolos, sa repunem Romania pe harta a lumii", a mai declarat Iohannis, la sediul MAE.

Presedintele Iohannis catre ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba: “Va cer sa impuneti legea”

Presedintele Klaus Iohannis i-a solicitat, marti, ministrului Afacerilor Interne, Petre Toba, sa impuna legea, in contextul in care Toba a preluat conducerea ministerului in Cabinetul Dacian Ciolos.

"Cetatenii se asteapta de la dumneavoastra sa le asigurati siguranta, se asteapta de la dumneavoastra, si eu astept acest lucru de la dumneavoastra, domnule ministru, de la dumneavoastra din conducerea ministerului si de la dumneavoastra din judete sa impuneti legea. La noi se vorbeste foarte mult despre cum facem legea, cum interpretam legea, eu va cer sa impuneti legea.", i-a spus seful statului lui Petre Toba.

Klaus Iohannis este de parere ca MAI este un minister greu de condus si cu foarte multe responsabilitati.

"Securitatea nationala este un domeniu care fara Ministerul de Interne si fara structurile acestui minister nu poate fi imaginat. Se asteapta mult de la dumneavoastra si in acest domeniu si sunt convins ca veti face fata cu brio.", a spus seful statului.

El a atras atentia ca 2016 este an electoral, cu doua randuri de alegeri - locale si parlamentare.

"Tine de dumneavoastra, domnule ministru, de dumneavoastra din conducerea ministerului si de dumneavoastra din judete ca aceste alegeri sa fie organizate foarte bine, sa fie corecte, cu proceduri transparente.", a adaugat Klaus Iohannis.

ORA 19:00 Ceremonia de depunere a juramantului de investitura a membrilor Cabinetului condus de Dacian Ciolos a inceput la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni participa premierul interimar, Sorin Cimpeanu, cei doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea si Calin Popescu-Tariceanu, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, precum si consilieri prezidentiali.

Executivul condus de Dacian Ciolos este un guvern de tehnocrati, care trebuie sa asigure guvernarea timp de un an. "Vom pregati alegerile, vom fi mai transparenti si vom sustine lupta, impotriva coruptiei", a declarat Dacian Ciolos, inainte de votul din Parlament.

Premierul isi propune, in programul sau de guvernare, sa continue cresterea economica si vrea sa reformeze educatia si sistemul sanitar, ca sa-i convinga pe medici sa nu mai plece din tara.

ORA 18:48 Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul pentru numirea Guvernului condus de Dacian Ciolos, decret publicat in Monitorul Oficial.

ORA 17:20 Klaus Iohannis a reactionat pe Facebook, dupa votul de investitura primit de Guvernul Ciolos.

"Felicitari noului Guvern, care a primit in aceasta dupa-amiaza votul de incredere din partea Parlamentului! Este o dovada ca partidele au inreles ca un Guvern de tehnocrati este acum solutia cea mai buna pentru Romania. Cabinetul Ciolos va avea o sarcina dificila, iar indeplinirea obiectivelor asumate in programul de guvernare nu va fi posibila fara un sprijin parlamentar consistent. Sunt increzator ca fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate si profesionalism misiunea care i-a fost incredintata. Mult succes!", a scris presedintele.

ORA 16:45 Administratia prezidentiala a anuntat ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functie a membrilor Guvernului Romaniei va avea loc marti, ora 19.00, in Sala Unirii a Palatului Cotroceni.

ORA 16:00 Premierul desemnat a facut cateva declaratii la iesirea din Parlament. "Sunt om deschis, clar, transparent. Am vrut ca acest guvern sa plece de la inceput cu o legimitate clara", a spus Ciolos, precizand ca schimbarile din componenta cabinetului au fost decizia sa. Prima sedinta de Guvern va avea loc miercuri, a mai precizat prim-ministrul desemnat, care nu a vrut sa comenteze audierea Cristinei Guseth.

ORA 15:50 Dacian Ciolos a multumit parlamentarilor pentru votul acordat. El a promis sa redea increderea cetatenilor ca actul guvernamental "este pentru romani" si a promis ca va fi un partener al Parlamentului. Hotararea Parlamentului va fi transmisa presedintelui. Sedinta a fost declarata inchisa.

ORA 15:46 Rezultatele oficiale: 509 din 547 de parlamentari au fost prezenti in sala. 389 de parlamentari au votat "pentru", 115 impotriva, 2 voturi au fost anulate. Era nevoie de 274 de voturi pentru validarea guvernului condus de Dacian Ciolos.

ORA 15:41 Rezultatul votului a fost anuntat neoficial, Guvernul a fost votat. 389 de parlamentari au votat "pentru", 115 impotriva, 2 s-au abtinut.

ORA 15:25 S-a incheiat votul in Parlament. Urmeaza numararea bilelor din cele doua urne.

ORA 14:50 Dezbaterile in plenul Parlamentului s-au incheiat. Votul a inceput, dupa  ce Valeriu Zgonea a explicat procedura votului cu secret cu bile: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot "pentru", bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba este vot "impotriva".

ORA 14.35: Dacian Ciolos a luat din nou cuvantul in plen.

Sinteza declaratiilor:

- Multumesc pentru aceasta dezbatere, nu doar pentru cuvintele de apreciere ci si pentru exprimarea clara a asteptarilor. Acest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai important decat sa vada democratia intarita in Romania. Departe de noi de a ne exercita atributiile altfel decat pentru a sprijini si intari democratia. Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschide actul guvernamental.

- Nu pentru ca societatea civila este opusul parlamentului. Cred ca si pe parcursul celor cinci ani de mandat putem fi receptivi. Nu cred ca democratia este slabita prin acest guvern, ci ca poate fi intarita. Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza adminsitratia, pentru a recastiga increderea romanilor si va asigur ca guvenrul va fi un partener deschis.

- Suntem constienti ca neavand un partener permanent va fi nevoie sa avem un dialog permanent cu dvs. Am inceput deja acest dialog.

- Legat de depolitizare: ceea ce e bun sigur ca trebuie mentinut, iar depolitizarea se va face ca o consecinta a cresterii eficientei administratiei. De asta are nevoie si politicul si societatea. Nu exista in programul de guvernare masuri anticonstitutinale. Acest guvern se va ghida dupa Constitutie. Programul contine masuri esentiale, dar am evitat sa creem un document stufos doar de dragul de a avea multe pagini.

- Legat de legimititatea acestui parlament, din punctul meu de vedere, prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratica acum si aici.  Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dvs, in masura in care vi-l asumati. In actul de guvernare curent guvernul vrea sa deschida dialogul cu societatea pentru a intari actul guvernamental pentru ca avem nevoie de incredere, cel mai mult in aceasta perioada. Am pierdut foarte mult increderea in noi. Vedem cata multa energie putem consuma in a protesta.

- Guvernul poate orienta aceasta energie a protestului intr-o energie a constructiei.

ORA 14:30 Vasile Blaga: "PNL nu pune nicio conditie pentru oamenii sai. Dar nici nu putem sa acceptam afirmatiile colegilor din PSD cum ca prin depolitizare s-ar face epurari. Guvernarea Ciolos va avea misiunea de a organiza alegerile. Una dintre primele masuri pe care trebuie sa o ia conducerea Ministerul Dezvoltarii este sa nu se mai arunce fonduri."

ORA 14.15 Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu anunta sustinerea pentru guvernul Ciolos. Gabriel Oprea nu este prezent.

ORA 14:00 Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a vorbit in plen: "Vom fi de acord cu investirea acestui guvern. Este un program de guvernare extrem de scurt dar clar. Avem noroc cu CV-ul catorva ministri. Asteptam de la dumneavoastra un dialog constant."

ORA 13:40: Calin Popescu Tariceanu a luat cuvantul in plenul Parlamentului.

Sinteza declaratiilor facute de Calin Popescu Tariceanu:

- PSD ramane la putere, si PNL isi manifesta intentia de a fi critic la adresa guvernului deci in opozitie. Aproape nu s-a schimbat nimic. Am fost avertizat ca ar fi bine sa renunt la anumite teme care deranjeaza anumite institutii.

- Va bucurati de aprecierea mea si nu ma indoiesc de bunele dvs. intentii si de buna dvs. credinta. Persoana dvs. impreuna cu reputatia si prestigiul este parte a unul plan elaborat in urma cu un an si care si-a propus sa indeparteze un guvern ales legitim. Acest plan implica insistutii ale statului care rumareste anihilarea statului de drept. Scopul final este schimbarea de paradigma. Adica schimbarea regimului politic democratic. Acest plan care se executa sub privirea ingaduitoare a presedintelui Romaniei, daca nu mai mult. Presupune subordonarea justitiei si investirea "guvernlui meu", cunoasteti sintagma. Veti constata ca marja dvs de manevra va fi incorsetata. Am obligatia in calitate de pres al Senatului sa lupt impotriva acestui plan.

- Cred ca dupa perioada in care ati lucrat in strainatate sunteti pe cale sa intrati intr-un joc ale carui reguli si consecinte nu le cunoasteti inca. In Romania s-a constituit in afara Constitutiei un cartel neconstitutional netransparent cunoscut ca binomul SRI-DNA.

- In Romania DNA ancheteaza oportunitea deciziilor luate de parlamentari. Inspectia Judiciara cenzureaza afirmatiile critice ale unor decidenti.

- Romania este departe de a fi un stat de drept.Criza politica a fost generata de refuzul principalelor partide de a isi asuma guvernarea. PNL a cerut fara temei dizolvarea parlamentului.
Discursul presedintelui se arata a fi unul nedemocratic.

- Am vazut ca va asumati trei masur guvernamentale ce exced cadrul constitutional. Nu stiu cum veti proceda. Tehnocratia ucide democratia.

- Grupul parlamentar ALDE nu va vota guvernul Ciolos.

ORA 13:30 Alina Gorghiu a luat cuvantul in plenul Parlamentului:

Sinteza declaratiilor facuta de Alina Gorghiu:

- Este a treia oara in ultimii 25 de ani in care parlamentul este chemat sa investeasca un guvern tehnocrat. De fiecare data au guvernat intr-o perioada de criza. Acum avem de a face cu o criza in toata clasa politica. Partidele care rasufla usurate ca nu mai vad oameni in strada gresesc. Spun acest lucruri cu regret, ca un om care are convingerea ca partidele politice sunt o componenta esentiala a democratiei. Nemultumirile sunt tot acolo.

- A doua realitate este ca PSD a pierdut puterea. Marele castig al acestei schimbari de guvern este ca PSD nu mai detine fraiele si parghiile guvernului. Ordonanta 28 de exemplu poate fi de astazi istorie. Se poate creiona un cadru transparent nou, cu o distributie echilibrata de resurse catre administratia locala.

- PNL nu a propus un guvern politic. Nu a cerut niciun post de ministru in acest cabinet. Nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar daca esti un partid nascut in 1875 ca PNL trecut prin toate poti sa faci aceasta optiune in mod credibil. PNL crede in aceasta solutie cu toate sincopele in formarea echipei.

ORA 13:25 Liviu Dragnea a luat cuvant in plen.

Sinteza declaratiilor facute de Liviu Dragnea:

- Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face parte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara. As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.

- S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Sunt cateva realizari pe care vreau sa le subliniez: cresterea economica, veniturile populatiei, taxele si impozitele - taxe reduse, s-a redus deficitul bugetar.

- O politica sociala nu este doar corecta din punct de vedere moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile in care am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu.

- Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pentru aceasta crestere.

- Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina PSD-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare. Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania. Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de interesela noastre.

- CEx PSD a ales sa voteze pentru investitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile economice incepute de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016. Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezista sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul. Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot.

- Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. II multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.

ORA 13:05 Dacian Ciolos prezinta programul de guvernare.

Sinteza declaratiilor facute de Dacian Ciolos:

- Sarcina acestui guvern va fi de a crea statul necesar, neutru politic, care sa puna bazele acestor transformari structurale. Acest guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma necesare. Dar ne asumam un numar de masuri pe care sa le ducem la indeplinire in dialog cu dv si societatea. Ne asumam o guvernare bazata pe trei principii esentiale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog.

-La nivel administrativ sarcina noastra va fi ca toti romanii pot vota, indiferent unde se afla. A doua prioritate va fi deschiderea catre societate. Am pregatit proiectul de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum are un partid. De aceea masurile din proiect nu sunt exhaustive.

-Intentionez sa revenim in Parlament pana in 15 decembrie pentru a discuta mai pe larg masurile din program cat si idei noi
Independenta justitiei si lupta anticoruptie: sprijin neconditionat al guvernului.

- Urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturi cheie. Ele vor fi vizate doar de performanta. Sustinerea cresterii economice - stabilitatea macro si un buget echilibrat sunt esentiale.

- Romania a facut deja eforturi majore sa revina la crestere durabila dupa criza si aceste costuri nu trebuie sa fie in zadar. Vom sustine stabilitatea finantelor publice.

- Redirectionarea cheltuielilor spre cofinantarea unor investitii sprijinite si din fonduri europene. Vom urmari simplificarea si sporirea cantitativa si calitativa a fondurilor europene. La venituri, avem un cod fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui. Va trebui sa demaram implementarea noului buget european acordat Romaniei.

- O provocare majora e indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania: cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice. Ne vom concentra pe redefinirea rolului si statutului personalului medical si reducerea migratiei in strainatate. Suntem confruntati cu provocari majore in UE dar exista si focare de instabilitate la granite.

- Atentatele criminale sunt inca o dovada a vulnerabilitatii in fata terorismului si a urii. Vom mentine fara echivoc reperele existente ale politicii europene. Vreau sa cresterm ponderea Romaniei in UE.

- Imi voi folosi toata energia pentru a contribui la recastigarea increderii si prestigiului Romaniei. Noi nu ne dorim si nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu e posibila fara politicieni si partide.

- Noi nu putem guverna decat alaturi de fortele politice din Parlament. Sper sa va alaturati eforturilor noastre
Dorinta mea e sa cream premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerata a Romaniei si putem sa facem acest lucru doar impreuna. Daca vorbim de acasa, acasa e intr-un singur loc, aici in Romania.

- Am purtat acest acasa in inima in toti acesti ani cand am fost chemat sa imi exercit functia in afara tarii si ma bucur ca acum pot sa imi aduc modestul meu aport pentru a face acest acasa mai bun.

ORA 13:00 Parlamentul s-a reunit in sedinta comuna pentru a-si da votul asupra guvernului Ciolos. Pentru a trece si a fi investit, noul guvern are nevoie de votul a jumatate plus unul din numarul parlamentarilor.

LISTA ministrilor cu care Dacian Ciolos merge in plen:

Lazar Comanescu - Ministerul pentru Afaceri Externe
Mihnea Motoc - la Ministerul Apararii
Petre Toba - Ministerul de Interne
Anca Dana Dragu Paliu - Ministerul Finantelor Publice
Raluca Pruna - Ministerul de JUstitie
Marian Costescu - Ministerul Transporturilor
Adrian Curaj - Ministerul Educatiei
Patriciu Achimas-Cadariu - Ministerul Sanatatii
Achim Irimescu - Ministerul Agriculturii
Victor Vlad Grigorescu - Ministerul Energiei
Aura Carmen Raducu - Ministerul Fondurilor Europene
Claudia Ana Moarcas - Ministerul Muncii
Cristiana Pasca Palmer - Ministerul Mediului
Marius Raul Bostan - Ministerul Comunicatiilor
Elisabeta Lipa - Ministerul Tineretului si Sportului
Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii
Violeta Alexandru - Ministru delegat pentru consultare publica si dialog social
Dan Stoenescu - Ministru delegat la departamentul pentru relatii cu romanii de pretutindeni
Cristian Ciprian Bucur - Ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul
Ioan Dragos Tudorache - seful cancelariei premierului Ciolos

ORA 12:40 Raluca Pruna a primit aviz favorabil la audierile din comisiile de specialitate din Parlament, cu 48 de voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri.

ORA 11:30 Raluca Pruna s-a prezentat in fata comisiilor: "Sunt cu adevarat onorata sa fiu aici. Este o onoare ca premierul mi-a propus aceasta sansa. Sunt absolvent de drept si de filosofie. Inainte de a ajunge la Delegatia Comisiei Europene, am avut o activitate in societatea civila. Am avut interlocutori din sistemul judiciar din Romania. Am cunoscut avocati, experti, mediatori. Am avut o radiografie destul de completa a sistemului judiciar din tara mea. In 2004, dupa negocierile de aderare, am plecat al Consiliul de al Bruxelles. In 2007, m-am reintors in Comisia Europeana, in directia de justitie si securitate. M-am ocupat de frontiera externa a UE. Am lucrata trei luni ca asistent parlamentar al doamnei Monicai Macovei. Alaturi de alti doi specialisti am participat la traducerea Tratatului UE in limba romana."

ORA 11:20 Raluca Pruna, noua propunere pentru ministerul Justitiei in Guvernul Ciolos, este audiata de comisiile reunite de specialitate al Parlamentului.

ORA 10:30 Vasile Dancu a primit aviz favorabil de la cele doua comisii de administratie publica si amenajarea teritoriului, cu o singura abtinere.

ORA 9.00 A inceput audirea lui Vasile Dincu. Declaratiile sale:

- Chiar daca am ajuns pentru prima data la spital, entuziasmul mi-a ramas acelasi pentru ceea ce vreau sa fac in continuare. Vreau sa lucrez cu patru instante: cele doua comisii parlamentare, organismele administratiei locale unde am descoperit oameni multi mai competenti decat la centru. Mediul universitar e o mare sursa de expertiza practica. Acesti oameni devin parteneri foarte buni pentru administratie.
- Mi-am propus sa ducem mai departe o munca care in ultimii ani a fost de foarte buna calitate in ceea ce priveste reforma admisitratiei si cateva lucruri de strategie pentru viitoarea guvernare. Vom incerca sa structuram o relatie foarte buna cu Parlamentul in cadru tuturor ministerelor.
- Mi-am propus 4 puncte importante care au in spate munca unor oameni cu o mare forta de schimbare. Este vorba despre o crestere a coeziunii teritoriale si economice ce va duce la cresterea competitivitatii. Teoria polilor de dezvoltare de pana acum s-a dovedit gresita. Dezvoltarea regionala echilibrata nu e legata numai de administratia centrala, ci si de cea locala.

Marti dimineata mai sunt de audiat in comisiile de specialitate doi ministri propusi sa faca parte din Guvernul Ciolos.

Unul este Vasile Dincu, propus pentru functiile de vicepremier si ministrul al Dezvoltarii Regionale. Audierea lui fusese amanata pentru marti dupa ce luni i s-a facut rau la Parlament si a avut o cadere de calciu.

A doua persoana care va fi audiata marti in comisia parlamentara de specialitate este Raluca Pruna, propusa la Justitie, dupa ce Cristina Guseth, propunerea initiala a fost retrasa luni noapte de premierul desemnat "pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei". Pentru acest portofoliu a fost vehiculat si numele lui Mihai Selegean.

Luni au fost audiati in comisii si ceilalti ministri propusi de Dacian Ciolos, toti primind aviz pozitiv - VEZI AICI DETALII

Desi a primit aviz favorabil in comisii, Cristina Guseth a fost retrasa de Dacian Ciolos de pe lista cu propuneri - VEZI AICI MOTIVELE

Pentru Ministerul de Justitie a fost propusa, marti dimineata, Raluca Pruna - VEZI DETALII

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Raluca Pruna, propusa de Dacian Ciolos la Ministerul de Justitie, a primit avizul comisiilor de specialitate
Raluca Pruna, propusa de Dacian Ciolos la Ministerul de Justitie, a primit avizul comisiilor de specialitate

Raluca Pruna este propunerea premierului Dacian Ciolos pentru postul de ministru al Justitiei. Marti dimineata, pentru acest portofoliu, a fost vehiculat numele lui Mihai Selegean. 

A incurcat imunitatea cu incompatibilitatea si a picat testul justitiei. Cristina Guseth, retrasa din noul cabinet de Ciolos
A incurcat imunitatea cu incompatibilitatea si a picat testul justitiei. Cristina Guseth, retrasa din noul cabinet de Ciolos

Rasturnare de situatie la Ministerul Justitiei! Cristina Guseth, fostul director al Fundatiei Freedom House, nominalizata si validata luni seara pentru acest portofoliu, a fost retrasa de pe lista cu membrii noului cabinet de catre Dacian Ciolos.

Ministrii cabinetului Ciolos, validati de comisii. De ce a retras premierul desemnat propunerea Cristinei Guseth la Justitie
Ministrii cabinetului Ciolos, validati de comisii. De ce a retras premierul desemnat propunerea Cristinei Guseth la Justitie

Ministrii propusi de premierul desemnat Dacian Ciolos au fost audiati, luni, in comisiile de specialitate din Parlament, primind avize favorabile.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.