Ministrii cabinetului Ciolos, validati de comisii. De ce a retras premierul desemnat propunerea Cristinei Guseth la Justitie

×
Codul embed a fost copiat

Ministrii propusi de premierul desemnat Dacian Ciolos au fost audiati, luni, in comisiile de specialitate din Parlament, primind avize favorabile.

UPDATE 1:41 Dacian Ciolos a anuntat pe Facebook ca a retras nominalizarea Cristinei Guseth la Justitie, dupa audierea din Comisii.

"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere.", a scris premierul desemnat pe reteaua de socializare.
 

Vasile Dancu nu a mai putut ajunge la audierile din comisii, deoarece i s-a facut rau pe drum.

La audierea Cristinei Guseth a avut loc un moment tensionat, dupa ce a fost pusa in dificultate cu intrebari pe tema imunitatilor

Citește și
Andrei Baciu, ministerul sanatatii
Andrei Baciu, propus la Ministerul Sanatatii, retras de Dacian Ciolos de pe lista Guvernului
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Deputatul ALDE Steluta Cataniciu i-a cerut Cristinei Guseth sa detalieze obiectivul privind intarirea legislatiei si consolidarea integritatii in institutiile publice prin revizuirea sistemului de imunitati.

"Intrebarea mea este raportata la acest obiectiv al dvs. si, implicit, al Guvernului din care, probabil, veti face parte. La ce institutii publice va referiti si daca institutia prezidentiala face parte se regaseste in cadrul acestor institutii? Ce intelegeti prin sistemul de imunitati pe care doriti sa-l revizuiti si cum doriti sa o faceti in mod concret, care este procedura pas cu pas?", au fost intrebarile deputatului Cataniciu.

Cristina Guseth a afirmat ca imunitatile sunt prevazute in Constitutie.

"Este imunitatea pentru opinia politica, dar este si imunitatea in fata legii care ii asaza pe unii deasupra legii", a completat aceasta. (...) Cred ca pentru a functiona un stat in regim democratic este foarte important ca presedintele sa aiba imunitate pe perioada mandatului. in afara de imunitatea pe care o are presedintele...", a fost raspunsul Cristinei Guseth urmat de o pauza.

Bogdan Ciuca a intervenit spunand ca acesta a fost raspunsul la o parte din intrebare, respectiv ca presedintele trebuie sa aiba imunitate, dar i-a amintit ca intrebarea era mai complexa si se referea la ce la alte institutii se refera atunci cand vorbeste de imunitati si la revizuirea sistemului.

"Mie mi se pare ca aici ar trebui facut referire la administratia centrala si locala. Dupa stiinta mea, oamenii care lucreaza, functionari publici nu au imunitate si cand vorbim de imunitate vorbim de imunitate pentru o functie aleasa. Este imunitatea pentru declaratii politice", a precizat Guseth.

Presedintele Comisiei juridice de la Camera Deputatilor a intrebat-o pe Steluta Cataniciu daca este multumita de raspuns.

"Sa raspund eu? (...) Astept raspunsul. Nu va suparati. Aici noi audiem. Va rog sa ma credeti ca sunt de foarte buna credinta. Exact la fel ca toti colegii mei din aceasta sala. Va rog sa aveti in vedere ca audiem viitorul ministru al Justitiei. Daca dvs. considerati ca este doar o simpla formalitate, atunci eu renunt la a primi raspunsul la intrebarea pe care eu am adresat-o. E o intrebare de bun-simt, cea mai simpla intrebare avand in vedere statul de drept pe care stimata doamna il clameaza si il apara de 25 de ani. (...) Daca aceasta audiere este serioasa, astept raspuns si va rog sa nu treceti mai departe pana cand nu se va raspunde la aceasta intrebare", a afirmat Cataniciu.

Bogdan Ciuca a dat asigurari ca procedura este una foarte aplicata si nu este deloc formala.

"Va referiti la imunitatea in cazul cercetarii penale, atunci cand se cere?", a cerut lamuriri Guseth.

Ciuca a spus ca este una dintre imunitatile la care probabil face referire colega lui.

"Parerea noastra a fost ca in fata legii toti ar trebui sa fie egali, iar politicienii, cei cu functii alese sa aiba imunitatea doar pentru declaratii politice", a completat directorul Freedom House.

Dupa o noua incercare in care deputata Cataniciu a dorit sa i se raspunda la intrebare, Cristina Guseth a subliniat ca s-a facut programul de Guvernare intr-un interval foarte scurt.

"Doamna, suntem intr-un moment in care s-a format un guvern pentru a depasi o situatie destul de complicata, pentru a depasi o criza de incredere pe care o au politicenii. S-a facut acest program de guvernare intr-un interval foarte scurt, deci nu sa ma intrebati de proceduri acum, intr-un moment in care nu am ajuns sa facem planuri de actiuni, si suntem doar in faza in care ne propunem sa crestem integritatea in administratia publica. Da, inca nu au fost stabilite, vor fi stabilite, acesta este raspunsul meu si nu stiu prin ce proceduri vor fi stabilite", a aratat Guseth.

Guseth fost audiata timp de aproximativ 2 ore, multi dintre parlamentarii din comisii declarandu-se nemultumiti de prestatia acesteia.

"Va acord sansa sa renuntati la aceasta nominalizare", i-a spus senatorul PSD Serban Nicolae Cristinei Guseth la audieri, in aplauzele colegilor sai parlamentari.

Guseth: Nu sunt pregatita, dar o sa ma pregatesc; pentru mine o sa fie mult mai greu

Cristina Guseth, propusa pentru ocuparea portofoliului de la Justitie, a declarat luni, dupa audierea din comisiile parlamentare de specialitate, ca s-a gandit sa-si depuna mandatul, dar ca imediat a reflectat la ce impact va avea activitatea sa pe viitor, recunoscand ca inca nu este pregatita pentru aceasta functie.

"A fost o situatie in care eu am simtit o energie negativa impotriva mea si, in pofida acestui lucru si a unui experiente extrem de dificile, va trebui sa colaborez si sa ma supun puterii legislative in statul roman", a afirmat Guseth despre momentul tensionat din timpul audierii pe tema imunitatii.

Referitor la solicitarea unui parlamentar de a renunta la nominalizare si daca a fost vreun moment in care a luat in calcul sa depuna mandatul, Cristina Guseth a confirmat ca s-a gandit la acest lucru.

"Da, in acele momente treci prin toate etapele. Te gandesti la tine, la ce simti, dar te gandesti si la impactul pe care poate o sa-l aiba ceea ce o sa faci in viitor si atunci a trebuit sa iau decizia destul de repede. (...) Nu sunt pregatita. Dar o sa ma pregatesc. Pentru mine o sa fie mult mai greu. Nu sunt pregatita in sensul faptului ca nu am educatie juridica. Tocmai de asta, eu cred ca acolo pot reprezenta justitiabilul. si ei trebuie sa inteleaga ceea ce este in legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregatire juridica. Legea se aplica oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni si voi face un efort suplimentar ca sa inteleg si sa iau decizia buna", a explicat directorul Freedom House.

Ea a recunoscut ca s-a blocat la intrebarile legate de imunitate si ca s-a simtit ca la examen.

"Acolo m-am blocat. (...) Deci, eu acolo m-am blocat si am uitat de imunitate, despre care tot vorbim, pe care o au in caz de perchezitie, de arest preventiv parlamentarii", a mentionat Guseth.

Intrebata daca i-a fost greu sa le spuna in fata parlamentarilor ca ei sunt vizati atunci cand se vorbeste de imunitate, ministrul propus al Justitiei a precizat: "Nu poti sa le spui in fata pentru ca, totusi, cu oamenii acestia trebuie sa colaborezi si atunci, da, mi-a fost greu sa le spun lucrul acesta. (...) Dupa o astfel de experienta, am sa fac tot ce tine de mine ca drumul Romaniei sa continue. Deci, pentru mine a fost o experienta foarte dura si grea si, da, voi face ceea ce este in interesul cetatenilor din Romania".

Ea a adaugat ca, atunci cand va avea proiecte de legi, va veni in Parlament cu experti.

"Departe de mine gandul ca eu sa vin sa sustin, cata vreme eu nu am pregatirea juridica sa fac lucrul acesta. (...) La MJ voi face proiecte care sa duca la consolidarea reformei din sistemul judiciar, care il deranjeaza atat de mult pe domnul Nicolicea. (...) Am experienta. Dovada e ceea ce am facut si am lucrat cu institutii din sistemul judiciar si am avut rezultate. Deci, experienta de a face proiecte si de a obtine rezultate am. Experienta manageriala am. Nu sunt jurist", a subliniat aceasta.

In legatura cu mentionarea "strazii" in interventiile sale si daca aceasta este multumita de prestatia unui ministru al Justitiei la audierea din comisiile de specialitate, Guseth a sustinut ca strada vrea ca lupta anticoruptie sa continue.

"E greu sa spun ce va spune "strada", dar cred ca "strada" vrea ca ceea ce s-a intamplat in Romania in ceea ce priveste lupta anticoruptie sa continue si "strada" a inteles ca de acolo se trage, de la coruptie", a mentionat Guseth.

Desfasurarea evenimentelor, luni, 16 noiembrie:

ORA 22:40 Ministrul desemnat pentru portofoliul Educatiei, Adrian Curaj, a fost validat luni de comisiile parlamentare de specialitate cu unanimitate de voturi.

"Respect legitimitatea Parlamentului, voi fi prezent de cate ori ma solicitati. Cercetarea, Inovarea corelate cu Antreprenoriatul reprezinta sansa ca Romania sa se aseze in randul tarilor dezvoltate. (...) Angajamentul nostru este ca in decembrie sa venim cu masurile ce vor fi prezentate in detaliu, atunci cand vom avea si bugetul pe 2016, pentru a avea un plan realist", a afirmat Curaj.

El a spus ca foarte importanta este si vocea cetatenilor care trebuie ascultata. "Educatia pentru sanatate, sportul il vom sustine impreuna, dar stau sa ma gandesc in ce masura vom vedea parte a diverselor materii, domenii. Ce frumos ar fi ca elevii sa poata sa asocieze fizica cu experimentele", a spus ministrul desemnat.

In opinia profesorului Adrian Curaj, extrem de importanta este si formarea profesorilor si formarea initiala prin programe universitare. Curaj a spus ca este nevoie de programe de investitii mai ales in scolile din mediul rural, iar scolile sa fie aduse la un standard minim de calitate.

"Cred ca daca nu gandim la corelarea invatamantului cu cerintele pietei muncii facem o mare greseala", a afirmat profesorul universitar. El a subliniat necesitatea atragerii si mentinerii talentelor, inclusiv talentul si expertiza diasporei. De asemenea, coerenta inovarii trebuie sustinuta, spune Curaj, si prin mediul privat.

"Voi lupta cat se poate, n-am termen, pentru un buget cu sens la cercetare. (...) Ma voi lupta cu toate armele posibile si cu sufletul si cu mainile, pentru un buget cu sens. (...) Spuneam ca trebuie o crestere majora a bugetului de 0,24% a bugetului cercetarii. Poate 1% nu reusim sa facem anul asta, dar daca reusim sa atragem un plus de 0,12%, ceea ce inseamna un plus cu 50%", a afirmat Curaj referindu-se la bugetul alocat Cercetarii.

El a spus ca ARACIS, dar si "multe alte institutii" trebuie sa treaca printr-un efort "mare" de transformare institutionala. "ARACIS trebuie sa isi gaseasca forma de a creste si sunt convins ca va creste", a spus ministrul desemnat.

ORA 22:23 Elisabeta Lipa, propusa de premierul desemnat, Dacian Ciolos, ca ministru al Tineretului si Sportului, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor pentru invatamant, stiinta, tineret si sport ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Parlamentarii au avizat in unanimitate numirea Elisabetei Lipa.

''Dupa 24 de ani de activitate sportiva, am o datorie de suflet sa ajut sportul romanesc si din aceasta postura. Nu avem cum sa facem schimbari spectaculoase, dar vom reevalua proiectele din tineret si sport, pentru ca ele trebuie sa aiba o finalitate unica. Suntem in anul calificarilor, un an foarte greu, iar, din pacate, pentru Jocurile Olimpice de la Rio avem doar 27 de sportivi calificati. Este un numar extrem de mic, tinand cont ca in editiile la care am participat eu eram peste 100 de sportivi si cateodata nu incapeam in acelasi avion. MTS va face eforturi pentru a califica un numar cat mai mare de sportivi. Eu personal voi face tot ce depinde de mine sa ne prezentam la Rio cu o delegatie onorabila. Voi continua proiectele fostului ministru, prietena mea Gabi Szabo, pentru ca sportul nu are pauze, iar fiecare oprire de acest gen se vede in rezultatele sportivilor'', a declarat Elisabeta Lipa la audiere.

Fostul tenisman Ilie Nastase, membru in Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat, a afirmat, la randul sau: ''Cred ca Elisabeta Lipa este o alegere foarte buna, singurul lucru pe care as vrea sa-l adaug este sa aiba un buget mai mare decat Gabi Szabo, pentru ca altfel ca ii va fi greu sa faca performanta in cele 11 luni. ii urez succes si chiar daca ea este de la Dinamo, iar eu stelist primeste de la mine doua voturi nu unul''.

ORA 22:15 Aura Carmen Raducu, propusa pentru functia de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil in comisiile reunite de specialitate din Parlament.

"Ca prioritati imediate - bugetul - deci trebuie sa terminam cat mai repede bugetul pentru anul viitor, incheierea programului 2007 - 2013 pana in decembrie si pe urma efectuarea actelor si gasirea de solutii pentru cresterea gradului de absorbtie, dupa aceea acreditarea sistemului. O etapa foarte importanta este acreditarea sistemului de gestionare. S-au facut deja niste pasi si urmeaza sa-i finalizam. Nu sunt multe tari care si-au acreditat, inca, sistemul. Mi-as dori foarte mult sa reusesc in aceasta perioada o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit si nu stiam ca viata o sa imi dea sa ma ocup de el. Mi-as dori sa iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica", a spus Raducu, in cadrul audierilor din Parlament.

Ea a precizat ca intentioneaza sa activeze Consiliul National de Dezvoltare Regionala pentru ca este singura structura care leaga localul de central.

"In legea dezvoltarii regionale exista prevazut un Consiliu National de Dezvoltare Regionala. Mi-as dori sa reactivez acest consiliu care are rolul de a stabili proiectele de dezvoltare ale tarii si de a aproba proiectele de dezvoltare ale regiunilor. Este singura structura care leaga localul de central", a explicat ministrul propus al Fondurilor Europene.

ORA 21:45 Profesorul Vlad Alexandrescu a fost avizat favorabil, luni, de comisiile parlamentare de specialitate pentru functia de ministru al Culturii.

Decizia a fost luata cu 25 de voturi "pentru" si o abtinere (Mihai Sturzu - PSD).

Printre prioritatile enuntate de viitorul ministru al Culturii in discursul sustinut in fata parlamentarilor din Comisiile pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa se numara: elaborarea si trimiterea catre Parlament a Codului National al Patrimoniului; un nou concept al finantarii creatorilor de cultura, printr-o aplicatie mai flexibila; lansarea si proiectarea unei noi sali de concerte in Bucuresti; consolidarea unor cladiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adapostesc institutii de cultura.

ORA 21:30 Comisiile juridice ale Camerei Deputatilor si Senatului si Comisia pentru constitutionalitate a Senatului l-au avizat favorabil, luni, pe Ciprian Bucur pentru functia de ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Deputatii si senatorii l-au avizat pe Bucur in unanimitate.

"Ce post ar fi mai nimerit pentru Ciprian care cu asta se ocupa de atata vreme, suntem extrem de onorati si multumiti de aceasta nominalizare extrem de inspirata si cred ca in sfarsit pot vota cu inima plina si cu constiinta linistita, sa dau un vot favorabil omului potrivit la locul potrivit", a spus presedintele Comisiei juridice de la Camera Deputatilor Bogdan Ciuca.

"Despre mine prea multe nu o sa va povestesc. Fiecare dintre dumneavoastra ati avut o interactiune cu mine de-a lungul timpului, ne-am cunoscut in diverse momente, chiar ma gandeam venind spre sala asta ca ma incearca o emotie teribila pentru ca am trait impreuna cu dumneavoastra si momente bune si mai putin bune, dar impreuna le-am dus la bun sfarsit. Urmariti-ma in activitatea guvernamentala pe care o sa o desfasor. Va asigur de toata buna mea credinta, de profesionalism si de doza mea de umanitate care m-a caracterizat de fiecare data", a spus Bucur, la randul sau.

Toti parlamentarii care au luat cuvantul la audieri au spus ca nu are rost sa-i puna intrebari lui Bucur si toti l-au laudat pentru activitatea sa de la comisie.

ORA 21:20 Cristina Guseth a primit luni aviz favorabil in Comisiile de specialitate reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru ocuparea functiei de ministru al Justitiei.

21:00 Victor Vlad Grigorescu, propus pentru functia de ministru al Energiei, a primit luni aviz favorabil, cu 36 de voturi pentru, din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Victor Vlad Grigorescu a fost audiat in Comisiile reunite pentru politica economica, reforma si privatizare si, respectiv, pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Comisia economica, industrii si servicii, Comisia pentru dezvoltare regionala, administrarea activelor statului si privatizare si Comisia pentru transporturi si energie, din Senat.

ORA 20:30 Medicul Andrei Patriciu Achimas Cadariu, propus pentru functia de ministru al Sanatatii, a primit luni aviz favorabil, in urma audierii in comisiile parlamentare de specialitate, fiind inregistrate 25 de voturi ''pentru'' si o abtinere.

"Pacientul a ramas in centrul preocuparilor mele. Mi-am desfasurat activitatea intr-un sistem de sanatate, nu intr-un mod abstract", a declarat acesta, la audieri.

El le-a spus parlamentarilor din Comisiile reunite de sanatate ca isi doreste ca activitatea sa sa fie desfasurata cu transparenta si colaborare.

"Nu cred in oameni providentiali, nu sunt un om providential. Am un mandat definit in timp si spatiu", a afirmat Cadariu.

In opinia acestuia, este necesar a fi dezvoltat un program de educatie pentru sanatate si profilaxie. "Doar intr-o echipa vom putea reusi sa parcurgem acest an cu succes", a aratat medicul.

Potrivit acestuia, campania de vaccinare nu merge fara educarea populatiei, in care sa fie implicata si societatea civila si chiar Biserica.

Referindu-se la legea Sanatatii, el a mai afirmat ca trei paliere sunt foarte importante: medicina scolara, cea comunitara si malpraxisul. "Este nevoie de timp. in acest moment ma abtin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumatate a anului viitor", a spus acesta.

Patriciu Achimas Cadariu a sustinut remunerarea suplimentara a personalului medical implicat in ingrijirea ranitilor de la Colectiv.

ORA 20:00 Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputatilor si Senat au acordat, luni, aviz favorabil pentru ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer.

Membrii Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic din Camera Deputatilor si ai Comisiei pentru mediu din Senat, prezenti la audierile pentru noul ministru din Cabinetul Ciolos au votat in favoarea sa 26 de parlamentari, iar unul s-a abtinut.

'Este important sa continuam tot ceea ce s-a inceput la minister. Partea de mediu este destul de succint prezentata in programul de guvernare, pentru ca acesta este un guvern atipic. Programul nu a fost construit pe o platforma ideologica si de aceea este scurt. in umatoarele zile vom lucra pe el si vom veni in fata dumneavoastra cu completari. Imi doresc o colaborare apropiata cu comisia de specialitate. Pot sa va asigur ca unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este ca mediul sa creasca atat in partea guvernamentala, cat si in cea a populatiei ca importanta, sa nu mai fie Cenusareasa. De ce Romania este ultima in materie de mediu, este o intrebare pe care vreau sa v-o adresez dumneavoastra, care ati fost la guvernare pana acum. Sunt multe probleme specifice si as dori sa-mi acordati un ragaz sa discut si cu specialisti', a afirmat, in cadrul audierilor din comisiile de specialitate, ministrul propus al Mediului, Apelor si Padurilor.

ORA 19:25 Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputatilor si Senat au acordat, luni, aviz favorabil ministrului propus sa preia portofoliul Ministerului pentru Societatea Informationala, Marius-Raul Bostan.

Din totalul parlamentarilor aflati in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor si in Comisia economica, industrie si servicii din Senat, 20 au votat pentru si unul impotriva.

'Misiunea de ministru al Societatii Informationale nu este simpla, este destul de complicata. Ar fi usor neserios din partea mea ca, la 48 de ore de la nominalizare, sa vin sa va vorbesc despre aceasta intreprindere. Trebuie sa administram cat mai bine, sa venim cu masuri pe durata unui an. In principiu o sa incerc sa administrez cat mai bine participatiile noastre si sa continuam procesele de privatizare, astfel incat sa atragem cat mai multa valoare. In privinta Agendei Digitale, o sa incercam sa ajutam implementarea proiectelor si sa atragem cat mai multe fonduri europene, sa folosim aceasta resursa. Sunt ingrijorat de situatia la nivel de achizitii. Sunt democrat in convingeri, cred in libertatea de expresie si in libertatea cetateanului. Intentionez sa am o colaborare deschisa, in urmatoarea perioada, cu principalele asociatii din industrie si organizatii neguvernamentale. Promit ca, intr-o luna de zile, voi veni in fata dvs. /membrilor comisiilor de specialitate, n.r./ cu un plan concret de actiune', a spus, in timpul audierilor din cele doua comisii de specialitate, Marius-Raul Bostan.

ORA 19:05 Ioan Dragos Tudorache, propus de premierul desemnat, Dacian Ciolos, sa ocupe functia de sef al Cancelariei Primului-ministru, a fost avizat favorabil, luni, de comisiile de administratie publica din Parlament, la vot inregistrandu-se doar o abtinere.

Tudorache le-a spus membrilor comisiilor ca este o noutate a Cabinetului Ciolos ca seful Cancelariei sa fie si membru al Guvernului.

"Portofoliul trebuie inteles ca un mandat de metoda legat de natura acestui Guvern. Un guvern politic vine cu o coeziune de proiecte, un guvern tehnocrat nu are aceasta coeziune, cel putin la inceput", a aratat Tudorache, afirmand ca are rolul sa asigure metode noi de colaborare intre ministere.

ORA 18:30 Vasile Dancu, propus de premierul desemnat, Dacian Ciolos, pentru ocuparea portofoliului de la Dezvoltare Regionala si Administratie Publica, nu a mai putut fi audiat luni de comisiile parlamentare de specialitate, deoarece i s-a facut rau in drum spre Parlament.

Surse parlamentare au declarat pentru AGERPRES ca Vasile Dancu ar fi suferit o cadere de calciu si i s-a facut rau in masina, in drum spre Parlament, unde venea la audieri.

Potrivit surselor citate, Dancu ar fi primit ingrijiri la cabinetul de la Parlament, dupa care ar fi fost transportat la o unitate medicala.

Presedintele Comisiei pentru administratie publica a Camerei Deputatilor, Victor Paul Dobre, a anuntat ca
Vasile Dancu nu poate fi prezent luni seara pentru audierea la Comisiile parlamentare de specialitate.

"Presedintele Valeriu Zgonea a informat ca Vasile Dancu, din motive personale, nu poate fi prezent in aceasta seara", a precizat Dobre, mentionand ca o decizie privind reprogramarea acestei audieri va fi luata marti dimineata de catre conducerile celor doua Camere ale Parlamentului.

ORA 18:27 Victoria-Violeta Alexandru, propusa pentru functia de ministru delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

"Nu sunt un birocrat, nu sunt un om care sa-si doreasca... sunt in acest moment un om destul de echilibrat, si in familie, si ma simt in regula cu faptul ca sunt in linia a doua. Nu doresc imagine, nu am venit in fata dumneavoastra cu o agenda facuta ca sa am punctaj de imagine peste un an, ci imi doresc sa facem echipa si imi doresc sa aveti incredere ca plec cu foarte buna credinta sa dam un semnal de schimbare in zona publica, o schimbare de mecanisme de consultare. Toata viata am lucrat in zona de management, lucrez foarte mult in zona proiectelor cu finantare nerambursabila europeana si din surse SUA si sunt obisnuita sa imi planific si in termeni de prioritati ceea ce imi propun", a spus Alexandru, in cadrul audierii.

Aceasta a precizat ca isi doreste sa lanseze in dezbaterea publica 'un registru al transparentei'.

"Imi doresc foarte mult sa lansez in dezbaterea publica conceptul de registru al transparentei, adica o platforma care sa permita pe baze voluntare inregistrarea tuturor actorilor interesati sa intre in consultari publice pe diferite prioritati pe care urmeaza sa le identifice intregul Guvern", a explicat ministrul propus al Dialogului Social.

ORA 18:24: Dan Costescu, propus pentru portofoliul de la Transporturi, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, reunite, ale Parlamentului. In favoarea sa au votat 37 de parlamentari, iar impotriva s-au exprimat doi.
Dan Costescu s-a nascut la 23 februarie 1969 si a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti (1993).

In cadrul Registrului Feroviar Roman, a fost sef departament Optimizarea Sistemelor (1993-1996) si sef laborator Dinamica Rularii (1996-1997). A reprezentat CFR in Comitetul Director B12, din cadrul European Railway Research Institute, Olanda (1995-2001), a fost director executiv al Autoritatii Feroviare Romane (1998-2000), director fondator al Centrului de testare si cercetare feroviara (2001-2003) si director Afaceri Internationale in compania Karsdorfer Eisenbahn GmbH (2002-2004), presedinte al Consiliului de Administratie si director general al companiei Romvag (2002-2004), director general al Sistematic Engineering (2004-2015).

Din 2 martie 2015, a preluat functia de director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA.

ORA 18:05 Claudia Ana Costea, propusa pentru functia de ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a primit aviz favorabil din partea comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Parlamentarii au avizat favorabil, in unanimitate, numirea sa.

"Speranta pe care o am este ca prin eforturile pe care o sa le depun alaturi de colegii mei, in masura in care veti aprecia ca merit un vot de incredere, ar fi aceea a dezvoltarii unor structuri de cadru si organizatorice pentru viitor. Datorita mandatului de tranzitie cu care urmeaza sa ne investiti, chiar daca sunt constienta ca asteptarile dumneavoastra si asteptarile populatiei sunt imense, nu pot sa imi asum impreuna cu colegii mei o angajare pe toata reforma societatii romanesti, insa consider ca imi pot asuma un set de masuri concrete, limitate ca numar, si care sa asigure cadrul necesar si organizatoric neutru din punct de vedere politic pe care ma angajez sa vi-l prezint pana la data de 15 decembrie, dupa ce o sa imi permiteti sa preiau, in masura in care imi veti da votul de incredere, ministerul, sa stau de vorba cu conducerea acestuia, cu partenerii sociali, societatea civila, dupa ce am sa evaluez situatia si posibilitatile pe care le am, pornind de la ceea ce exista, de la eforturile pe care ministrii anteriori ai Muncii le-au depus", a spus Costea in cadrul audierii.

De asemenea, aceasta a precizat ca nominalizarea la Ministerul Muncii a avut in vedere faptul ca este femeie, ca 'vibreaza la sensibilitatile mamelor, copiilor persoanelor varstnice, ale celor care se afla in nevoie'.

"Cred ca decizia domnului prim-ministru de a ma nominaliza la acest minister a avut in vedere si faptul ca sunt femeie, ca vibrez la sensibilitatile mamelor, copiilor persoanelor varstnice, ale celor care se afla in nevoie. Aceasta vibratie a mea s-a dezvoltat si face parte din structura mea. (...) Portofoliul pentru care am fost nominalizata este in opinia mea cel mai important prin aria sa de competenta si structura acestui minister, din cauza nevoilor populatiei, iar, pe de alta parte, datorita impactului social pe care orice decizie, a oricarui Guvern, il produce asupra societatii", a precizat ministrul propus al Muncii.

Claudia Ana Costea a subliniat ca vrea sa respecte angajamentele asumate de Guvernul anterior in ceea ce priveste Legea salarizarii unitare.

"O sa am in vedere ca Legea salarizarii unitare pe anul 2016 sa respecte angajamentele luate de predecesorii mei, in urma unei analize si a unei consultari cu responsabilul comorii unui Executiv, respectiv cu colega mea de la ministerul Finantelor. Forta pe care mi-o da specializarea pe care o am, mizez pe ea, ma va ajuta sa pot sa-mi conving colegii in Executiv, in masura in care si exista disponibilitatile financiare, ca acestea sa mearga catre cei care, potrivit performantelor profesionale, potrivit rezultatelor pe care le obtin, sa fie recompensati si in acelasi timp stimulati sa desfasoare o activitate mai eficienta si de calitate", a mai afirmat Costea.

ORA 17:30 Claudia Ana Costea, propusa pentru functia de ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, a primit luni aviz favorabil din partea comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Parlamentarii au avizat favorabil, in unanimitate, numirea sa.

"Speranta pe care o am este ca prin eforturile pe care o sa le depun alaturi de colegii mei, in masura in care veti aprecia ca merit un vot de incredere, ar fi aceea a dezvoltarii unor structuri de cadru si organizatorice pentru viitor. Datorita mandatului de tranzitie cu care urmeaza sa ne investiti, chiar daca sunt constienta ca asteptarile dumneavoastra si asteptarile populatiei sunt imense, nu pot sa imi asum impreuna cu colegii mei o angajare pe toata reforma societatii romanesti, insa consider ca imi pot asuma un set de masuri concrete, limitate ca numar, si care sa asigure cadrul necesar si organizatoric neutru din punct de vedere politic pe care ma angajez sa vi-l prezint pana la data de 15 decembrie, dupa ce o sa imi permiteti sa preiau, in masura in care imi veti da votul de incredere, ministerul, sa stau de vorba cu conducerea acestuia, cu partenerii sociali, societatea civila, dupa ce am sa evaluez situatia si posibilitatile pe care le am, pornind de la ceea ce exista, de la eforturile pe care ministrii anteriori ai Muncii le-au depus", a spus Costea in cadrul audierii.

De asemenea, aceasta a precizat ca nominalizarea la Ministerul Muncii a avut in vedere faptul ca este femeie, ca 'vibreaza la sensibilitatile mamelor, copiilor persoanelor varstnice, ale celor care se afla in nevoie'.

"Cred ca decizia domnului prim-ministru de a ma nominaliza la acest minister a avut in vedere si faptul ca sunt femeie, ca vibrez la sensibilitatile mamelor, copiilor persoanelor varstnice, ale celor care se afla in nevoie. Aceasta vibratie a mea s-a dezvoltat si face parte din structura mea. (...) Portofoliul pentru care am fost nominalizata este in opinia mea cel mai important prin aria sa de competenta si structura acestui minister, din cauza nevoilor populatiei, iar, pe de alta parte, datorita impactului social pe care orice decizie, a oricarui Guvern, il produce asupra societatii", a precizat ministrul propus al Muncii.

Claudia Ana Costea a subliniat ca vrea sa respecte angajamentele asumate de Guvernul anterior in ceea ce priveste Legea salarizarii unitare.

"O sa am in vedere ca Legea salarizarii unitare pe anul 2016 sa respecte angajamentele luate de predecesorii mei, in urma unei analize si a unei consultari cu responsabilul comorii unui Executiv, respectiv cu colega mea de la ministerul Finantelor. Forta pe care mi-o da specializarea pe care o am, mizez pe ea, ma va ajuta sa pot sa-mi conving colegii in Executiv, in masura in care si exista disponibilitatile financiare, ca acestea sa mearga catre cei care, potrivit performantelor profesionale, potrivit rezultatelor pe care le obtin, sa fie recompensati si in acelasi timp stimulati sa desfasoare o activitate mai eficienta si de calitate", a mai afirmat Costea.

ORA 17:01 Anca Dana Dragu Paliu, propusa pentru functia de ministru al Finantelor Publice, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Parlamentarii au avizat favorabil, in unanimitate, numirea sa.

Anca Dana Dragu Paliu a fost audiata marti, de la ora 15,00, de Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor si de Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat.

ORA 16:27 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a primit luni aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului in noul Cabinet Dacian Ciolos.

Parlamentarii au avizat in unanimitate numirea lui Achim Irimescu.

Cele doua comisii au 46 de membri, dintre care 35 sunt deputati si 11 senatori, dar la vot au participat 40 de parlamentari.

Achim Irimescu ocupa, in prezent, functia de ministru - consilier in cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei la Bruxelles si este seful sectiei Agricultura, reprezentant al Romaniei in Comitetul Special Agricol.

Acesta a fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii in perioada mai 2012 - februarie 2014. Irimescu este doctor in economie agrara, iar din 1998 si pana a preluat postul de secretar de stat la MADR a fost seful sectiei Agricultura, Pescuit si Dezvoltare Rurala al Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana.

ORA 16:15 Costin Grigore Borc, propus pentru functia de ministru al Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, a primit, luni, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor doua comisii au admis propunerea cu 44 de voturi pentru.

Borc a fost audiat in Comisiile reunite pentru politica economica, reforma si privatizare si, respectiv, pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Comisia economica, industrii si servicii, Comisia pentru privatizare si administrarea activelor statului si Comisia pentru transporturi si energie, din Senat.

ORA 15:50 Dan Stoenescu, propus de premierul desemnat, Dacian Ciolos, ca ministru delegat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, a fost avizat, luni, de comisiile parlamentare de specialitate.

Avizul a fost dat cu 39 de voturi pentru si 4 impotriva.

Stoenescu a fost audiat de comisiile reunite de Politica externa din Senat si Camera Deputatilor, Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii (Camera Deputatilor) si Comisia romanilor de pretutindeni (Senat).

In cadrul audierilor, el a subliniat ca diaspora va reprezenta o prioritate pentru noul Guvern si ca relatia cu Republica Moldova este una "absolut primordiala". El s-a declarat convins ca noul Guvern va sprijini posibilitatea ca toti romanii de peste hotare sa isi exercite dreptul la vot.

Dan Stoenescu a absolvit Austin College din Texas, SUA, cu o diploma de licenta in Studii Internationale (2003) si, in 2005, a obtinut o diploma de master in Globalizare si Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. A lucrat, la Cairo, la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati si la Organizatia Internationala pentru Migratie. De asemenea, a lucrat, in calitate de diplomat, la Madrid si la Beirut si a fost presedinte al European Union National Institutes for Culture in Liban, pentru doua mandate consecutive, ca reprezentant al Institutului Cultural Roman. in 2000, s-a numarat printre fondatorii Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni si apoi a infiintat Centrul pentru Educatie Democratica. Vorbeste spaniola, franceza, italiana, engleza, portugheza si araba.

ORA 15:00 Lazar Comanescu, fost amasador in Germania, varianta lui Ciolos pentru Ministerul de Externe, a primit aviz favorabil dupa ce a fost audiat in comisia parlamentara. Comanescu a fost audiat in comun de Comisiile pentru politica externa de la Camera Deputatilor si Senat, de Comisia pentru romanii de pretutindeni de la Senat si de Comisia pentru comunitatile de romani din afara granitelor de la Camera Deputatilor. Decizia a fost luata cu 40 voturi pentru, unul contra si o abtinere.

"Politica externa s-a dovedit a fi cu adevarat o politica de consens national si eu cred ca acest lucru trebuie sa ramana in continuare cadrul in care demersul nostru de politica externa se desfasoara. (...) MAE e un instrument esential in realizarea acestui demers, dar MAE fara o cooperare cu celelalte institutii care fiecare intr-un fel sau altul are responsabilitati in materie, demersul nu poate sa fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog si o cooperare interinstitutionala foarte bine pusa la punct", a declarat Lazar Comanescu.

ORA 14:35 - Mihnea Motoc, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, propus ministru al Apararii Nationale in Guvernul Ciolos, a primit aviz favorabil dupa audierea in comisie. "Acest vot unanim ma obliga si ma responsabilizeaza", a spus Motoc, la finalul audierilor, adaugand ca are ca obiectiv ajungerea la o cifra de 2% din PIB pentru ministerul Apararii.

ORA 13:30 - Petre Toba, propus ministru de Interne de premierul desemnat Dacian Ciolos, a primit aviz favorabil unanim din partea Comisiilor parlamentare pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, dupa ce a fost audiat luni, intr-o sedinta la care a participat si fostul ministru Gabriel Oprea.

Acesta a declarat, dupa audieri, ca principala prioritate a mandatului sau va fi cresterea gradului de siguranta a cetateanului. "Sunt extrem de onorat sa fiu prezent in fata dvs, sunt extrem de onorat de propunerea primului ministru Dacian Ciolos de a face parte din echipa domniei sale. Am 51 de ani, sunt chestor general de politie, inspector general al Politiei Romane. Lucrez in politie de 25 de ani. Am inceput ca lucrator operativ, am parcurs toate etapele", a spus el, in fata parlamentarilor.

ORA 13:00 - Audierile in comisii au inceput.

Lista ministrilor propusi de Dacian Ciolos

Premierul desemnat Dacian Ciolos se va prezenta in Parlament cu urmatoarea lista de propuneri pentru portofolii:

Costin Grigore Bor- vicepremier si Ministerul Economiei

Vasile Sebastian Dancu - vicepremier si Ministerul Dezvoltarii si Administratiei publice

Lazar Comanescu - Ministerul pentru Afaceri Externe

Mihnea Motoc - la Ministerul Apararii

Petre Toba - Ministerul de Interne

Anca Dana Dragu Paliu - Ministerul Finantelor Publice

Cristina Guseth - Ministerul Justitei

Marian Costescu - Ministerul Transporturilor

Adrian Curaj - Ministerul Educatiei

Patriciu Achimas-Cadariu - Ministerul Sanatatii

Achim Irimescu - Ministerul Agriculturii

Victor Vlad Grigorescu - Ministerul Energiei

Aura Carmen Raducu - Ministerul Fondurilor Europene

Claudia Ana Moarcas - Ministerul Muncii

Cristiana Pasca Palmer - Ministerul Mediului

Marius Raul Bostan - Ministerul Comunicatiilor

Elisabeta Lipa - Ministerul Tineretului si Sportului

Vlad Alexandrescu - Ministerul Culturii

Violeta Alexandru - Ministru delegat pentru consultare publica si dialog social

Dan Stoenescu - Ministru delegat la departamentul pentru relatii cu romanii de pretutindeni

Cristian Ciprian Bucur - Ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul

Ioan Dragos Tudorache - seful cancelariei premierului Ciolos

Citeste aici programul de guvernare al cabinetului Ciolos

Initial, pentru portofoliul Sanatatii a fost propus Andrei Baciu, insa acesta a fost retras, iar in cursul serii de duminica Guvernul a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca "nominalizarea pentru Ministerul Sanatatii trimisa Parlamentului de catre domnul Prim-Ministru desemnat Dacian Ciolos este domnul conferentiar universitar doctor Patriciu Achimas-Cadariu, in prezent director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca".

Premierul desemnat Dacian Ciolos a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a urmarit sa aleaga in echipa guvernamentala oameni "profesionisti, integri, deschisi spre dialog", precizand ca luni si marti va merge cu acestia in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura.

Pozitiile partidelor parlamentare inaintea votului pentru investirea Cabinetului Ciolos

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca CExN al partidului recomanda parlamentarilor social-democrati sa voteze in favoarea investirii Guvernului Ciolos daca ministrii desemnati vor avea o prestatie buna in timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

"CExN recomanda grupurilor parlamentare ale PSD, in conditiile in care maine (n.r. - luni) si poimaine (n.r. - marti) ministrii desemnati vor avea o prestatie buna in comisii si vor demonstra ca sunt oamenii potriviti la locurile potrivite, sa voteze pentru investirea acestui Guvern. In ce priveste sustinerea ulterioara a Guvernului, PSD isi rezerva dreptul de a monitoriza activitatea fiecarui ministru si minister in parte, precum si activitatea Guvernului in ansamblu, pentru a ne asigura ca valorile, principiile, masurile, angajamentele pe care noi le-am luat in ultimii ani vor fi respectate si de viitorul Guvern. Orice derapaj de la angajamentele prezentate in programul de guvernare si de la angajamentele prezentate in cadrul discutiilor de azi va fi sanctionat foarte serios de catre PSD", a afirmat Dragnea, la Parlament, dupa sedinta CExN al PSD.

Partidul National Liberal nu are nicio retinere in a sustine Guvernul Ciolos, avand in vedere ca este o echipa care promite, iar programul de guvernare se suprapune pe cel al liberalilor, au anuntat, duminica, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga, dupa intalnirea cu premierul desemnat Dacian Ciolos.

"Este o echipa care promite multe, i-am spus si in interior domnului Ciolos ca nu-l invidiez, dar ii urez succes. (...) A fost singura solutie agreata se pare de toata lumea la sugestia presedintelui Klaus Iohannis pentru a iesi din aceasta criza politica. Ne-a prezentat un decalog, un set de prioritati pe care Guvernul domniei sale il are in vedere. Ne bucuram ca acest set de prioritati se suprapune pe programul de guvernare al PNL, motiv pentru care nu avem nicio ezitare in a spune ca parteneriatul dintre PNL, Guvernul tehnocrat condus de premierul Ciolos si presedintele Klaus Iohannis este un proiect prioritar pentru PNL. Il asiguram ca vom fi alaturi de acest Guvern in orice proiect care este spre binele Romaniei", a afirmat Alina Gorghiu.

La randul sau, Vasile Blaga a spus ca liberalii vor vota la investitura echipa guvernamentala a lui Dacian Ciolos si vor sprijini si proiectele atata timp cat corespund asteptarilor populatiei.

Si UNPR si-a exprimat sustinerea fata de noul Guvern. "Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei va sustine in Parlament premierul desemnat si Cabinetul propus de acesta", se arata intr-un comunicat al UNPR transmis AGERPRES, dupa intalnirea pe care liderii progresisti au avut-o cu premierul desemnat Dacian Ciolos pe tema formarii noului Guvern.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, considera ca premierul desemnat Dacian Ciolos nu va avea probleme la investirea Cabinetului sau, intrucat si-a asigurat sustinerea PSD prin nominalizarea lui Vasile Dancu, iar pentru urmatorul an va exista stabilitate politica. El a declarat, pentru AGERPRES, ca o decizie referitoare la sustinerea acordata Cabinetului Ciolos de UDMR va fi luata luni, dar recomandarea sa pentru parlamentarii formatiunii este sa dea un vot de investitura. ''Noi vom avea o intalnire maine cu el (n.r. - Dacian Ciolos), la 15,30, la grupurile reunite si dupa aceea vom lua o decizie formala, dar recomandarea mea este pentru a da un vot de investitura pentru acest Guvern'', a afirmat Kelemen Hunor.

Partidul Social Romanesc va vota pentru investirea Cabinetului condus de Dacian Ciolos, insa o viitoare sustinere in Parlament va depinde de modul in care noul Guvern va raspunde asteptarilor populatiei, a anuntat duminica presedintele PSRO, Mircea Geoana. "PSRO considera ca principala obligatie a noului Guvern va fi sa vina cu un program de guvernare solid, axat pe crearea de locuri de munca. (...) Vom vota investirea Cabinetului Ciolos, dar sustinerea PSRO in Parlament va depinde foarte mult de modul in care noul Cabinet va sti sa raspunda acestor asteptari", a declarat Geoana. Conform Constitutiei, Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor (art. 103, alin. 3).

Dupa sedinta comuna a Parlamentului, "primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata Presedintelui Romaniei, juramantul" (art. 104, alin. 1 din Constitutie).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Patriciu Achimas Cadariu, nominalizat in locului lui Andrei Baciu la Ministerul Sanatatii, in Guvernul Ciolos
Patriciu Achimas Cadariu, nominalizat in locului lui Andrei Baciu la Ministerul Sanatatii, in Guvernul Ciolos

S-a confirmat oficial ca Andrei Baciu nu mai este propunerea lui Dacian Ciolos pentru Ministerul Sanatatii, el fiind inlocuit cu Patriciu Achimas Cadariu.

Andrei Baciu, propus la Ministerul Sanatatii, retras de Dacian Ciolos de pe lista Guvernului
Andrei Baciu, propus la Ministerul Sanatatii, retras de Dacian Ciolos de pe lista Guvernului

Premierul desemnat Dacian Ciolos a decis sa nu il mai includa in Cabinetul sau pe Andrei Baciu, pe care il propusese pentru postul de ministru al Sanatatii, potrivit unor surse politice.

O treime din ministrii propusi de Ciolos sunt femei si toti sunt tineri,
O treime din ministrii propusi de Ciolos sunt femei si toti sunt tineri, "specialisti competenti". LISTA cabinetului

Dacian Ciolos si-a prezentat duminica echipa. Cei mai multi dintre ministri sunt tineri, iar premierul desemnat a afirmat ca sunt specialisti competenti in domeniile lor. O alta noutate a cabinetului propus: o treime dintre ministri sunt femei.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.