Vlad Alexandrescu, propus ministru al Culturii in Guvernul Ciolos

Vlad Alexandrescu - ministrul Culturii

Vlad Alexandrescu s-a nascut la 22 iunie 1965 si este fiul arheologului Petre Alexandrescu si al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog si istoric al artei antice, fiica a criticului si istoricului literar Tudor Vianu.

In prezent, Vlad Alexandrescu este profesor doctor habilitat in cadrul Departamentului de Limba si Literatura Franceza, Universitatea Bucuresti, avand ca domenii de competenta: Istoria ideilor (sec. XVI-XVIII), Literatura franceza, Pragmatica si filosofia limbajului, Hermeneutica. A absolvit Liceul ''I.L. Caragiale'' din Bucuresti, in 1983, profilul matematica-fizica. Este licentiat in Filologie, specialitatea Franceza si Germana, la Universitatea din Bucuresti (1989).

In 1991, a obtinut Diploma de Studii Aprofundate in Stiintele limbajului (Sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris, iar in 1995 a sustinut doctoratul in Stiintele limbajului (Sciences du langage), ''Summa cum Laude'', la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris, sub indrumarea profesorului Oswald Ducrot. In 2014, a sustinut teza de abilitare in Filologie, Universitatea ''Alexandru Ioan Cuza'', din Iasi.

Si-a inceput cariera didactica in anul 1991, fiind, pe rand, preparator (1991-1993), asistent (1993-1995), lector (1995-2000) si conferentiar (din 2000), la Catedra de Limba si Literatura franceza a Universitatii din Bucuresti.

In 1997, a fost profesor invitat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, din Paris, iar in perioada 1997-2000, conferentiar invitat la Scolile de vara in stiinte umane, organizate de Ecole Normale Superieure Fontenay-St.-Cloud, Universitatea ''Babes-Bolyai'' si Asociatia romana a cercetatorilor francofoni in stiinte umane, din Cluj.

Citește și
Patriciu Achimas Cadariu
Patriciu Achimas Cadariu, nominalizat in locului lui Andrei Baciu la Ministerul Sanatatii, in Guvernul Ciolos
UN ALT NUME SONOR a fugit din țară. Avea o pedeapsă de 12 ani de închisoare

A fost titular de curs la Scolile de vara in filosofie si istoria ideilor, organizate de Centrul ''Fundamentele Modernitatii Europene'' al Universitatii din Bucuresti (Tescani, 2001; Arad, 2002-2003). Din anul 2000, a devenit conferentiar la Catedra de Limba si Literatura franceza a Universitatii din Bucuresti, unde preda cursuri, la nivel de licenta si de master, de filosofia limbajului (pragmatica si teoria enuntarii), filosofii ale modernitatii, cursuri speciale pe autori ca Descartes, Pascal, literatura si cultura franceza a secolului al XVII-lea.

Din 2011, este conferentiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii, Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Arhitectura, unde preda un curs de Filosofii ale modernitatii, la nivel de master. In perioada 2006-2011, a fost ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Marele Ducat de Luxemburg.

A beneficiat de o serie de burse de cercetare, fiind: doctorand la ''Centre de recherches sur les arts et le langage'', Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris (1991-1995), bursier al Colegiului ''Noua Europa'', Bucuresti (1995-1996); bursier ''Relink'' al Colegiului ''Noua Europa'', Bucuresti (1998-2001); Mellon fellowship, The Warburg Institute, Londra (2005).

A coordonat, in calitate de director sau de co-director, organizarea a numeroase seminarii internationale. Din anul 2001, este director al Centrului de cercetare ''Fundamentele Modernitatii Europene'' al Universitatii din Bucuresti. In perioada 1998-2000 si 2003-2005, a fost presedinte al Asociatiei Romane a Cercetatorilor Francofoni in Stiinte Umane, Bucuresti.

A fost director al unui grant de cercetare cu tema ''Constituirea conceptului modern de lege. O investigatie interdisciplinara asupra aspectelor ontologice, stiintifice, morale si juridice cuprinse in programele de reforma a cunoasterii in secolul al XVII-lea'', aprobat si finantat de Banca Mondiala (2000-2002), director al unui grant de cercetare cu tema ''Ramificatiile conceptului modern de lege.

Aspecte metafizice, politice, stiintifice, morale si juridice cuprinse in programele de reforma a cunoasterii in secolul al XVII-lea'', aprobat si finantat de Guvernul Romaniei (2002-2004), director al unui grant de cercetare interdisciplinar cu tema ''Stiinta, politica si utopie in Republica Literelor: modele de producere si diseminare a cunoasterii in modernitatea timpurie'' (2009-2011), director al unui grant de cercetare interdisciplinar cu tema ''Models of Producing and Disseminating Knowledge in Early Modern Europe: the Cartesian Framework'' (2012-2015).

Din 2012, co-editor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare ''Fundamentele Modernitatii Europene'' al Universitatii din Bucuresti.

Membru a numeroase societati stiintifice, printre care Association des Amis et Correspondants du Centre International Blaise Pascal (1995); New Europe College, Bucarest (1995); Asociatia cercetatorilor francofoni in stiinte umane, Bucuresti (1997); Société d'étude du dix-septieme siecle, Paris (1998); Grupul de cercetare asupra gandirii secolului al XVII-lea, Bucuresti (1998); Centrul de cercetare ''Fundamentele Modernitatii Europene'' al Universitatii din Bucuresti (2001); Asociatia romana de istorie a religiilor (2002); Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell'Universita del Salento, Lecce (2005); The Warburg Institute, Londra (2005). A fost distins cu Premiul ''Pierre-Georges Castex'' al Academiei de Stiinte Morale si Politice, Paris (2013) si cu Premiul ''Nicolae Balcescu'' al Academiei Romane, Bucuresti (2014).

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Ministrii cabinetului Ciolos, validati de comisii. De ce a retras premierul desemnat propunerea Cristinei Guseth la Justitie
Ministrii cabinetului Ciolos, validati de comisii. De ce a retras premierul desemnat propunerea Cristinei Guseth la Justitie

Ministrii propusi de premierul desemnat Dacian Ciolos au fost audiati, luni, in comisiile de specialitate din Parlament, primind avize favorabile.

Patriciu Achimas Cadariu, nominalizat in locului lui Andrei Baciu la Ministerul Sanatatii, in Guvernul Ciolos
Patriciu Achimas Cadariu, nominalizat in locului lui Andrei Baciu la Ministerul Sanatatii, in Guvernul Ciolos

S-a confirmat oficial ca Andrei Baciu nu mai este propunerea lui Dacian Ciolos pentru Ministerul Sanatatii, el fiind inlocuit cu Patriciu Achimas Cadariu.

O treime din ministrii propusi de Ciolos sunt femei si toti sunt tineri,
O treime din ministrii propusi de Ciolos sunt femei si toti sunt tineri, "specialisti competenti". LISTA cabinetului

Dacian Ciolos si-a prezentat duminica echipa. Cei mai multi dintre ministri sunt tineri, iar premierul desemnat a afirmat ca sunt specialisti competenti in domeniile lor. O alta noutate a cabinetului propus: o treime dintre ministri sunt femei.

Recomandări
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia care ne-a schimbat destinul. Peste trei decenii de la care am avut așteptări mari şi despre care avem, fiecare, o opinie. Decenii în care s-a depus însă praful uitării peste ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele
VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele

O nouă înregistrare video cu primarul fugar Cătălin Cherecheș a fost dată publicității. El a fost filmat în timp ce își cumpăra două cartele de telefon dintr-un magazin din Ungaria, pentru a putea vorbi fără să fie localizat.  

Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea
Bugetul pe anul viitor va fi prezentat în Parlament pe 18 decembrie, cu două luni întârziere față de ceea ce prevede legea

Proiectele bugetului de stat şi al asigurărilor sociale pe 2024 vor veni în Parlament în 18 decembrie, estimându-se ca votul final în forul legislativ să fie dat pe 22 decembrie, a precizat, luni, deputatul PNL Florin Roman, conform Agerpres.