A incurcat imunitatea cu incompatibilitatea si a picat testul justitiei. Cristina Guseth, retrasa din noul cabinet de Ciolos

Ultima actualizare: 20-11-2015 00:42

Rasturnare de situatie la Ministerul Justitiei! Cristina Guseth, fostul director al Fundatiei Freedom House, nominalizata si validata luni seara pentru acest portofoliu, a fost retrasa de pe lista cu membrii noului cabinet de catre Dacian Ciolos.

Acesta a facut luni noapte anuntul pe pagina sa de socializare. Pe parcursul audierii din Parlament, Cristina Guseth a fost pusa in incurcatura de mai multe intrebari ale senatorilor si deputatilor.

In cazul Cristinei Guseth, propusa pentru functia de ministru al Justitiei, au existat voci care au contestat nominalizarea, pe motiv ca fostul director al Fundatiei "Freedom House" din 1998 nu ar avea studii juridice. Iar in momentul in care a incurcat IMUNITATEA cu INCOMPATIBILITATEA, confuzia nu e trecut neobservata.

Iar cand a venit vorba de Constitutia Romaniei...

"Din nefericire, am constatat ca nu ati citit nici macar Constitutia Romaniei si va spun asta cu amaraciune", i-a spus un membru al comisiei. Cristina Guseth: "A citi constitutia nu inseamna a sti Constitutia... si... imi pare... Constitutia... Deci, nu inseamna sa o stii daca o citesti... Inseamna doar ca ai citit-o."

"Desi, nu sunteti om politic, dati-mi voie sa va fac o recomandare de om politic: aveti sansa sa renuntati la aceasta nominalizare si sa continuati lupta pentru apararea statului de drept din perspectiva postului pe care-l aveti acum", i-a spus, pe fond de aplauze, un membru al comisiei.

Cristina Guseth a fost validata, totusi, de comisie. Dar a primit si sase voturi impotriva, fiind singurul candidat cu voturi negative. Ea declarat ca, pe parcursul audierilor, s-a simtit umilita.

Seara, tarziu, dupa audieri, premierul desemnat Dacian Ciolos a decis sa renunte la nominalizarea Cristinei Guseth la Ministerul Justitiei.

"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel încrederea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propune" - a scris Dacian Ciolos pe pagina de Facebook.

Dimineata, in Parlament, ca inlocuitor a inceput sa fie vehiculat numele lui Mihai Selegean, absolvent de Drept si fost consilier la Ministerul Justitiei din 1997 pana in 2003 si director de cabinet al fostului ministru al Justitiei Rodica Stanoiu in guvernarea Nastase. De altfel, Mihai Selegean si-a facut aparitia in Parlament in jurul orei 9. Surse parlamentare sustin ca la scurt timp Dacian Ciolos a fost informat ca imaginea lui Selegean ar putea crea probleme. In 2009, cand Selegean era director juridic la BRD, a fost audiat in comisia parlamentara care ancheta activitatea fostului ministru Elena Udrea.

Asa ca premierul desemnat a propus-o pe Raluca Pruna, expert pe justitie la Comisia Europeana, sa conduca justitia. Licentiata in drept si filosofie, cu un master in stiinte politice, Raluca Pruna a trecut cu bine de audierile in comisii.

Tot in aceasta dimineata a fost validat in comisii si Vasile Dancu, propus vicepremier in cabinetul Ciolos. Aseara, inainte sa stea de vorba cu parlamentarii, Vasile Dancu a fost luat cu salvarea pentru ca i s-a facut rau.

In final, cu doi ministri schimbati in ultimul moment, cabinetul Ciolos a mers in plenul Parlamentului pentru votul de investitura.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO