Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice: "Nu se poate asa, nu are niciun efect"
Premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca renunta la controversatul sau doctorat, cel care a provocat "scandalul plagiatului".
Gheorghe Iancu pentru Hotnews: "Nu se poate renunta in acest fel la titlul de doctor"
Anuntul facut de premierul Victor Ponta ca renunta la titlul de doctor in drept nu are niciun efect juridic si legal, a declarat pentru HotNews.ro fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu. Acesta a explicat ca nimeni nu poate renunta la un titlu, ci institutia care i l-a acordat trebuie sa retraga acest titlu, in anumite conditii, pentru a avea efecte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Nu se poate renunta in acest fel la titlul de doctor, ci cel care i l-a dat poate sa i-l retraga pentru mai multe cauze, inclusiv pentru plagiat. Nu poate sa renunte el la asa ceva, nu renunti tu ca sa scapi de infractiune. Anuntul facut de Victor Ponta [ca renunta la titlul de doctor - n.red.] nu are niciun efect. Doar un efect politic: uita-te cat e de cinstit, renunta el, ca sa termine cu discutia asta", a declarat pentru HotNews.ro fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu.
Acesta a precizat ca “Ministerul Educatiei poate relua discutia oricand, referitor la retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, insa el se ascunde in spatele unei decizii a Parchetului. El se poate ascunde si poate spune ca renunta, pentru ca el stie ca justitia l-a considerat neplagiator. Face asta ca sa se inchida orice fel de gura. E ca si cum ar spune ca renunti la mama ta, la tatal tau. Nu se poate renunta”.
Fostul Avocat al Poporului a precizat ca anuntul lui Ponta “nu are efect nici macar la nivelul universitatii unde el a fost lector, pentru ca nimeni nu ia in considerare ce spune”.
Redam integral mesajul publicat de premier pe Facebook:
Am trimis astazi o scrisoare catre rectoratul Universitatii Bucuresti:
Stimate Domnule Rector,
Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.
Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic.
Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment.
Domeniul Educatiei este unul fundamental si esential nu doar pentru activitatea Guvernului ci si pentru viitorul nostru ca societate europeana. De astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica.
Strict personal, perioada petrecuta de mine ca student al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti reprezinta o amintire exceptionala si regret nespus daca discutiile aparute dupa momentul preluarii functiei de Prim-Ministru au afectat imaginea unei institutii pe care o iubesc la fel de mult ca toti ceilalti absolventi ai sai!
Pentru toate aceste argumente, va rog sa luati act, domnule Rector, de decizia mea de a renunta la titlul de doctor in drept.
Cu stima,
Victor Ponta
Bucuresti, 16 decembrie 2014. In atentia Rectorului Universitatii Bucuresti, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Citeste si: Ponta NU va fi cercetat pentru plagiat. ICCJ a respins cererea de redeschidere a dosarului (17 martie 2014)
Citeste si: Concluzia CNATDCU: "Victor Ponta a plagiat" (29 iunie 2012)
Raspunsul primit de Victor Ponta de la Universitatea din Bucuresti
"Stimate Domnule Victor Ponta,
Am primit scrisoarea dumneavoastra prin care ne aduceti la cunostinta ca renuntati la titlul de Doctor in Drept.
Am apreciat sinceritatea tonului din scrisoarea dumneavoastra si buna-credinta cu care, acum, luati in considerare demersul Universitatii din Bucuresti si decizia Comisiei de Etica din 2012.
Suntem intrutotul de acord cu aprecierile dumneavoastra referitoare la domeniul educatiei, ca "domeniu fundamental si esential pentru viitorul nostru ca societate europeana". Universitatea din Bucuresti va face intotdeauna ce ii sta in putinta pentru a asigura educatie si cercetare stiintifica de calitate.
Cu privire la renuntarea la titlul de Doctor in Drept, ce v-a fost acordat in 2003, va anuntam ca Universitatea din Bucuresti va intreprinde toate demersurile legale necesare, in acord cu solicitatea dumneavoastra".
Istoria scandalului de plagiat
In 2012, in revista Nature au fost publicate informatii conform carora premierul Victor Ponta a plagiat lucrarea de doctorat, publicatia aratand ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza de doctorat a lui Ponta privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate. Rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, a declarat atunci ca doar Ministerul Educatiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, intrucat acesta este demnitar, precizand insa ca raportul Comisiei de Etica si al juristilor confirma plagiatul.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu (PSD), a declarat insa a citit raportul Universitatii Bucuresti privind plagiatul lui Victor Ponta si ca are nevoie de "determinare juridica" in acest caz. Ulterior, Andronescu a sustinut ca nu are competente pentru a-i retrage titlul de doctor in drept premierului Victor Ponta, intrucat acesta este demnitar. Tot in 2012, Consiliul National de Etica a transmis ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine.
In martie 2014, instanta suprema a decis ca Victor Ponta nu va fi cercetat pentru plagiat, dupa ce a fost respinsa contestatia formulata de Adrian Papahagi, Mihail Neamtu si Augustin Ofiteru, prin care au cerut infirmarea solutiei de neincepere a urmaririi penale si redeschiderea dosarului, decizia fiind definitiva. Denuntatorii au sustinut ca, din cele 292 de pagini ale lucrarii "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata de Editura Universul Juridic in 2010, lucrare care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman, "un numar de 113 pagini nu constituie o opera de creatie originala proprie, ci reprezinta o insusire frauduloasa a produsului de creatie intelectuala a patru autori".