Procurorul general, despre cazul plagiatului Ponta: Vom analiza daca se impune infirmarea NUP

Ultima actualizare: 26-05-2013 06:48
Tiberiu Nitu

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi, la CSM, ca va analiza daca se impune infirmarea solutiei in cazul sesizarii privind un posibil plagiat al lui Victor Ponta, in care s-a dispus neinceperea urmaririi penale.

"Suntem inca in termenul de 20 de zile in care persoanele interesate pot face plangere impotriva solutiei. Asteptam sa vedem ce fac partile interesate mai intai in situatia de fata si apoi vom analiza si noi oportunitatea infirmarii solutiei, cum spuneti dumneavoastra", a spus Tiberiu Nitu.

Seful Ministerului Public a subliniat ca aprecierea legalitatii solutiei a facut-o in primul rand procurorul de caz, iar solutia poate fi atacata.

"Exista, potrivit Codului de procedura penala, cai de atac. O va face seful sectiei, potrivit Codului de procedura penala si instanta in ultima masura", a spus Nitu.

Intrebat cum comenteaza faptul ca exact in prima zi in care a fost instalat la conducerea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie procurorul de caz a dat solutie de neincepere a urmaririi penale in cazul sesizarii privind un posibil plagiat al lui Victor Ponta, Tiberiu Nitu a spus ca procurorul de caz si-a facut treaba.

"Procurorul independent a dat solutia pe care a considerat-o dumnealui, pe baza actelor premergatoare efectuate in cauza. (...) Putem sa gasim si un argument bun in situatia asta. Procurorul de caz nu este marcat ca a venit un sef, ca a plecat alt sef. isi face treaba indiferent cine este la conducere, in ce moment. (...) Procurorul este independent, nu il intereseaza cine este sef astazi, cine este sef maine el isi solutioneaza dosarul", a declarat Tiberiu Nitu.

Procurorul general al Romaniei a sustinut ca nu a dat niciun ordin pentru a fi solutionat dosarul premierului.

Nitu a mai spus, raspunzand unei intrebari, ca nu considera ca solutia dispusa in dosarul lui Victor Ponta, data dupa instalarea lui la conducerea Parchetului instantei supreme, i-a creat un prejudiciu de imagine.

"Eu nu vad niciun element bizar. Mi se pare bine ca procurorii actioneaza singuri si cum cred ei de cuviinta pe baza actelor din dosarele pe care le instrumenteza", a mai spus Nitu.

Rezolutia Parchetului ICCJ prin care a fost dispusa neinceperea urmaririi penale in cazul lui Victor Ponta, sub aspectul infractiunii prevazute de articolul 141 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, modificata, a fost emisa in 16 mai.

Denuntul la Parchetul instantei supreme in acest caz a fost facut in 22 august 2012, de catre Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Minel Augustin Ofiteru.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO